Forskare: Minimal risk för smittspridning vid fotboll
– För mig finns inga problem med vanlig gammaldags fotboll, säger professor Allan Randrup Thomsen vid Köpenhamns universitet till videnskap.dk.
Folkhälsomyndigheten avråder från träningsmatcher just nu – i andra länder har man tagit det mycket lände. I grannländer som Norge och Danmark har lagen varit utan kollektiv träning under en längre period.
Hur sannolikt är det att man smittas av coronaviruset genom en kontaktsport som fotboll? Danska forskare vid Århus universitet har försökt ta reda på det.
Genom att titta på 14 matcher i danska Superligan har de kommit fram till att en spelare i genomsnitt spenderar en och en halv minut i närheten av en annan spelare under en fotbollsmatch. Totalt blir det knappt elva minuter under en match. Dataanalys av spelares rörelsemönster har visat detta.
Utifrån detta har man kommit fram till att risken för smittspridning är mycket låg, om man spelar utomhus. Professor Allan Randrup Thomsen vid Köpenhamns universitet säger att den europeiska varianten av fotboll knappast medför stora smittrisker:
– För mig finns inga problem med vanlig gammaldags fotboll. Amerikansk fotboll och rugby hade jag nog varit fundersam kring, för det är mycket närkontakt där. Men i fotboll har man som regel bara kortvarig kroppskontakt, så jag vill hävda att det är rätt säkert att spela.
För att man ska kunna spela så bör man dock vidta flera försiktighetsåtgärder menar forskarna. Byta om hemma och duscha hemma efteråt, inga kramar eller jublande tillsammans bland spelarna och att göra som i övriga samhället; tvätta och sprita händerna och hosta i armvecket.
Man medger samtidigt att det finns brister i studien, bland annat kring det att olika positioner på planen medför olika risker för smittspridning.
En målvakt har till exempel väldigt lite närkontakt med andra spelare sett över en hel match. Samtliga spelare på planen, inklusive målvakter, har alltså funnits med i datan och man har räknat ut ett genomsnitt på 22 man.
Men att få fram det helt exakt är inte poängen. Det säger en av forskarna bakom studien, Thomas Bull Andersen.
– Men det viktiga för oss var här att få fram ett konkret tal, som man sedan kan diskutera vidare utifrån, istället för att prata utifrån antaganden, eller utifrån hur befolkningen rör sig på andra ställen i samhället. Fotbollspelarna vill gärna komma i gång och spela, och någon ska ta ställning till om de kan det. Då kan det här kanske komma till användning, säger Bull Andersen.
PODD: FotbollDirekt - Vad är det som händer?
En daglig informationskanal åt alla supportrar och övriga intresserade som söker sanningar kring statusen av ligan och favoritlagen under det ovälkomna uppehållet.
Du hittar podden här: ►FotbollDirekt ►iTunes ►Acast ►Spotify
Den här artikeln handlar om: