“Fotbollens överlevnad är det viktigaste”

Spel inför tomma läktare under åtminstone delar av säsongen – det ser allt mer ut som enda lösningen om det ska bli någon allsvenska 2020. Klubbarna är inne på det och supportrarna backar också – om än motvilligt – en sådan lösning: 
– Det är ett nödvändigt ont. Blir det så, då kommer vi få se under sommarens matcher hur mycket supportrarna betyder för fotbollen, säger SFSU:s ordförande Sofia Bohlin till FotbollDirekt.se.
 


Tomma läktare i delar av allsvenskan 2020 blir allt mer en realitet. Flera klubbar är inställda på det, och SEF har det med som ett av tre alternativ i sin plan för premiär den 14 juni. Spel inför publik, spel inför reducerad publik eller spel utan publik är de alternativ som finns.

 

Det ser ut som att åtminstone inledningen av serien blir av helt utan publik. Det är något som även supportrarna nu backar. Svenska Fotbollssupporterunionen (SFSU) ställer sig bakom spel inför tomma läktare - för att rädda allsvenskan och klubbarna.  
– Så som läget är just nu så är alla eniga om att man vill ju spela med publik, i största möjliga mån. Det är ambitionen - vi står tillsammans med SEF i det, säger SFSU:s ordförande Sofia Bohlin. 

– Sedan finns det också en stor förståelse: Läget är kritiskt. Till skillnad från ligorna ute i Europa som spelar höst-vår så har vi inte så stora marginaler. Vi måste hinna spela klart allsvenskan 2020, vi har inte något stort tidspann att bolla med där. Om klubbarna inte ska försvinna och gå i konkurs. Så vi måste se till svensk fotbolls överlevnad. Och är det då att de första matcherna får spelas utan publik, då är det något man måste göra. 

– Fotboll utan publik ser ingen som något positivt. Det är ett nödvändigt ont. Det är något som vi kommer få stötta upp med, precis som vi måste stötta upp på andra sätt. Men blir det så, då kommer vi få se under sommarens matcher hur mycket supportrarna betyder för fotbollen. Det kommer märkas väldigt tydligt när läktarna är tomma.

Det blir som en manifestation fast någon manifestation aldrig var planerad?
– Precis. Men det viktigaste är att få fotbollen att överleva, och att fotbollen överlever är så mycket större än några enstaka matcher utan publik. Det handlar inte bara om elitfotboll, det handlar om hur mycket föreningarna betyder för ungdomar, det handlar om hållbarhetsprojekt, samarbeten med lokala aktörer. Det skulle visa sig hur mycket fotbollen och klubbarna betyder för samhället i stort. 

 Redan i mars när cupkvartsfinalerna sköts upp så började supportrar dra igång kampanjer för att stötta klubbarna på olika sätt, genom att exempelvis swisha för fiktiva biljetter. Nu dröjer det minst 1,5 månad till det blir allsvensk start. 
Och om det då blir inför tomma läktare, finns det risk att folk inte orkar stötta mer? Lägga ut pengar på fiktiva biljetter även till de allsvenska matcherna? Hur långt tålamodet sträcker sig är svårt att säga - Sofia Bohlin tycker att andra grupper än supportrar bör engagera sig också. 
– Man får hitta en mittenfilslösning, stötta de som redan lagt ut pengar och inte kan lägga ut mer. Men jag tror också att man kommer se ett stort stöd för att andra aktörer går in och stöttar klubbarna. Alla de här kampanjerna som varit nu, allt det här stödet, allt kommer ju från supportrarna. Det är supportrarna som ger och ger och ger. Man mjölkar ur samma grupp.

– Jag tror att man kommer behöva få stöd från andra håll. Samhällsnyttan och föreningarnas betydelse i samhället blir än viktigare att synliggöra, få alla att förstå vad som försvinner om föreningarna försvinner. Där är alla supportrar måna om att man vill se sin förenings överlevnad, fotbollens överlevnad.


SFSU blir kontinuerligt informerade av SEF om vad som är på gång kring den framflyttade säsongen. Sofia Bohlin är glad att alla är överens kring allsvenskan - i många andra länder får inte supportrarna en plats vid bordet när större fotbollsbeslut ska tas. Här är alla eniga om vilken betydelse publiken har. 
– Jag känner en stor trygghet i att ligan, förbundet och alla övriga ser det på samma sätt. I andra länder kanske man ser det annorlunda. I Sverige är man överens om att det som bygger svensk fotboll i stort är engagemanget från supportrarna och stämningen på läktarna. Det är något som svensk fotboll gått ut med öppet sagt. Och det har jag inte sett några andra ligor göra, att man öppet går ut och säger så. Det är nog ganska unikt. 

 PODD: FotbollDirekt - Vad är det som händer?

En daglig informationskanal åt alla supportrar och övriga intresserade som söker sanningar kring statusen av ligan och favoritlagen under det ovälkomna uppehållet.

Du hittar podden här: ►FotbollDirekt ►iTunesAcastSpotify


Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: