FOTBOLLSSKADORNA: Muskelbristning – ”Gör oftast väldigt ont”

ARTIKELSERIE – SKADORNA: MUSKELBRISTNING BAKSIDA LÅR . Muskelbristningarna gör oftast väldigt ont och en spelare blir borta allt mellan 2-12 veckor beroende på hur allvarlig den är.

Martin Erlandsson är naprapat på Full Funktion och har bland annat jobbat med AIK fotbolls akademi och juniorlag.

Vilka situationer uppkommer skadan i?
– Skadan uppstår antingen i muskelns utstreckningsfas eller när den ska kontraheras. Utstreckningsskadan uppstår tex när spelaren ska strecka sig efter en dåligt slagen pass från en medspelare. Kontraktionsskadan uppstår i löpstegets frånskjutningsfas ofta i accelerationsfasen.

Vad är det som händer i kroppen när skadan sker?
– När skadan uppstår så gör det oftast väldigt ont. Rupturerna uppstår i stort sätt alltid vid muskelsen-övergången, muskelfibrerna där slits av. Det blir ofta en relativt stor blödning i muskeln som leder till svullnad och rodnad. Blödningen flyttar sig ofta ner till knävecken efter några dagar och även om skadan sitter i de övre delarna av muskeln så har man ett tydligt blåmärke längre ner i benet.

Hur ställer man diagnos och hur lång tid tar det?
– Man tar hänsyn till uppkomsmekanismen. Vid lite större bristningar kan man känna en lucka i muskeln, samt se en tydlig blödning. Strecktest smärtar och muskelsvaghet samt smärta vid kontraktion. Magnetröntgen bekräftar skadan och dess storlek. Man kan även använda diagnostiskt ultraljud. Man vill även utesluta avulusionskador (fraktur vid muskelnsinfästning så att fästet lossnar)

Vilka möjliga orsaksfaktorer finns det för skadan?
– Dålig rörlighet baksida lår, styrkeförhållandet mellan fram och baksida lår är dåligt med betydligt starkare framsida.
Ländryggsbesvär med nervrotspåverkan kan leda till nedsatt funktion och stramhet i baksidalår som då lättare brister.
Det muskulära förhållandet mellan baksidalår och sätesmuskulaturen. Många idrottare som har en svag eller dålig aktivering av sätesmuskulaturen drar lättare på sig baksida lår-skador. Tidigare baksida lår-rupturer gör att det blir en ärrvävnad i muskeln och detta ökar risken för ruptur i samma område.

På vilket sätt och hur länge sköts rehabilitering?
– Redan efter två dagar börjar man med att få igång cirkulationen med lättare träning som cykling. Efter 5-6 dagar börjar man behandla muskulaturen för att få en så bra läkning som möjligt. Styrketräningen och rörlighetsträningen bör stegras långsamt och spelaren bör minst ha återfått sin tidigare styrka och rörlighet innan spel är aktuellt igen. Det är viktigt att även i rehabiliteringensslutfas stegra de explosiva momenten då det är i dessa risken för återskada är som störst när spelaren är tillbaka i full träning igen.

Hur länge får man räkna med att vara borta från jogga/spela fotboll/spela matcher?
– Allt från 2-12 veckor beroende på hur stor rupturen är.

Finns det risk för några framtida men, och i sådana fall vilka?
– Risken för återruptur i samma område är större. Det är därför viktigt att rehabilitera och behandla skadan så att ärrvävnaden läker så bra som möjligt då det är i det området man oftast får ruptur igen.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: