Efter kraven på Hunts avgång – i möte med Norrköpings supportrar
IFK Norrköpings årsmöte 2021 lär vara det mest framemotsedda i klubben på mycket länge, kanske någonsin?
Hårt tryck på valberedningen, som ska ta fram kandidater – IFK Norrköpings supportrar kräver att Peter Hunt försvinner.
Här berättar valberedningens ordförande Lars Ahlm om arbetet – i förra veckan träffade han supporterrepresentanter:
– Vi har lyssnat och pratat med varandra. Och vi har en pågående dialog. Men vi har inte presenterat något förslag på namn för dem ännu, säger Ahlm.
Sex medarbetare har valt att lämna IFK Norrköping sedan 4 december. Jens Gustavsson har fått sparken och ersatts av Rikard Norling.
Men de – kanske främst den – som många vill ha bort, är fortfarande kvar i föreningen.
Peter Hunt och IFK Norrköpings styrelse sitter kvar fram till årsmötet.
Några av de som hoppat av har öppet riktat kritik mot Hunt och styrelsen. Mångårige tränaren Stefan Hellberg, och SLO:n Fredrik Nilsson har bägge varit kritiska. Därutöver finns många anonyma vittnesmål, där uppgifter om skräckvälde och ett osunt arbetsklimat.
Veckan innan jul gick IFK Norrköpings supportrar gemensamt ut med ett upprop - flera supportergrupperingar har gemensamt skapat Kamratuppropet, där man uppmanar valberedningen till att inte föreslå Peter Hunt som ordförande till årsmötet 2021.
Det har varit ett helt annat tryck på valberedningen och dess ordförande Lars Ahlm i år än tidigare. Ahlm som suttit i valberedningen i tre år säger att han överösts av telefonsamtal, mail och sms under den senaste månaden.
Han vill inte kommentera Peter Hunts namn, eller några andra namn heller. Men konstaterar att valberedningens arbete inte är klart än.
– Vi är inte färdiga än, vi håller på och lägger vårt pussel. Vi får se när vi känner oss färdiga, men vi är inte framme, säger Ahlm till FotbollDirekt.se.
Det har varit mycket uppmärksamhet kring IFK Norrköping senaste månaden, och inte speciellt positiv sådan... hur har ni upplevt det?
– Så har det varit naturligtvis. Vi i valberedningen läser inte allt, men vi har förstås följt med i media. Jag vet inte om det är någon nyhet eller hur man gör i andra klubbar... men valberedningen i IFK Norrköping, vi jobbar egentligen under hela året på olika vis. I maj-juni hade vi interna möten i valberedningen, där vi samtalade ihop oss och gick igenom vad vi hade för rest-listor från förra året. I september-oktober hade vi djuplodande samtal med styrelsen, och andra tjänstemän som finns med runt IFK Norrköping.
– Vi gör ett ordentligt fotarbete, samlar på oss fakta. Det är inte så att man börjar på sluttampen, säger "har vi några här som verkar intressanta" och så kör vi på det. Utan det är ett grundligt arbete som pågår hela tiden.Sedan har vi en bank med intressanta människor som vi kan tänka oss göra stor nytta för IFK Norrköping. En del har vi redan pratat med, en del har vi på en lista för framtiden.
– Vi har pratat med samtliga i styrelsen ett antal gånger. Vi har pratat med anställda, före detta anställda, sponsorer, supportergrupperingar och ett antal människor med IFK-hjärta. Vi är väldigt måna om att ta den processen på fullaste allvar, och särskilt i år när man inte har kunnat ses fysiskt på samma sätt.
Valberedningen hade i förra veckan också ett möte med ledande supporterrepresentanter angående processen inför årsmötet.
– Vi har haft samtal med företrädare för Kamratuppropet. Vi i valberedningen tog initiativ till ett möte med företrädare därifrån. Så vi hade ett samtal med dem på tisdagen i förra veckan, ett digitalt möte. De var fyra personer därifrån.
Hur ser du på Kamratupproret och på vad supportrarna vill?
– Jag tycker vi hade ett bra samtal, vi lyssnade på vad de hade att säga, de lyssnade på var vi är i processen. Jag upplevde att vi fick respekt för vårt sätt att jobba. Man får ha respekt för demokratin och den processen. Jag upplevde också att de uppskattade att vi hörde av oss. Det var på kort varsel, vi var måna om att få till det innan julhelgen.
– Så vi har lyssnat och pratat med varandra. Och vi har en pågående dialog. Men vi har inte presenterat något förslag på namn för dem ännu. Vi håller på och lägger vårt pussel, vad vi tror kan bli bäst för IFK Norrköping på kort och lång sikt.
Lars Ahlm beskriver sig själv som mycket hängiven supporter, och han har haft årskort sedan 1994.
– Alla tre i valberedningen vill IFK:s bästa. Sedan är det kanske svårt och ofrånkomligt att få allas gillande, det kommer alltid finnas olika synpunkter. Men vi försöker hitta fram till något som vi tror på. Vi försöker verkligen, och vi gör så gott vi kan.
– När det kom fram till att jag ska komma med i valberedningen för tre år sedan... jag var inte helt övertygad först. Men då hade jag ett krav för att gå in i det här, och, det är att vi gör på det här sättet. Att vi inte börjar jobba en månad innan årsmötet. Att vi jobbar hela året, gör det här fotarbetet.
– Det kan bli fel, det kan bli... inte så bra. Men om det blir så... då ska det i vart fall inte bero på att vi i valberedningen har varit lata. Jag har också förstått det när jag pratat med andra, att det inte är så vanligt att man jobbar så hårt i valberedningen i alla föreningar. Men vi har ett stort IFK-hjärta alla tre, och sedan anser vi att IFK är Norrköpings största varumärke. Vi gör det här för att vi brinner för IFK Norrköping.
Ett förslag på styrelse ska snart finnas klart, säger han:
– Årsmötet brukar vara sista veckan i februari. Och det är styrelsen och kansliet som offentliggör datumet och kallar till årsmötet, inom den tid som stadgarna stipulerar att man ska kalla till årsmöte.
När blir det offentligt vilka namn som föreslås till styrelsen?
– Det finns också i stadgarna. Senast en vecka innan årsmötet så ska samtliga handlingar vara medlemmarna till handa. Det brukar gå till så att handlingarna finns på klubbens hemsida en vecka innan årsmötet. Så tredje veckan i februari brukar de finnas på hemsidan. De kommer i ett paket med årsberättelse, resultat och balansräkning.
– Sedan kan det vara så att man väljer att gå ut med information tidigare, men det är vad stadgarna säger. Det är en diskussion vi får föra med nuvarande styrelse och kansli, när det ska offentliggöras. Sedan väljer de när det ska gå ut, oavsett om vi är klara med nomineringar tidigare än så.
En svårare fråga är hur årsmötet 2021 ska gå till. Det lär vara fler som vill vara med nästa år än vanligt:
– Man kan fundera på hur ett sådant årsmöte kan gå till i februari 2021? Det brukar vara runt 250 personer på ett normalt årsmöte, ett "vanligt" år. Nu kan vi nog förvänta oss fler än 250 den här gången. Och vi kan knappast träffas fysiskt i februari 2021. Då får man fundera på hur ett sådant möte ska genomföras. Det är inte vårt bord. Men det gäller att man tänker till där. Det är svårt att skjuta på ett årsmöte. Uefa ställer krav på att årsmöteshandlingar, resultat och balansräkningar finns på plats kort efteråt. Nu har jag inte exakt datum, men det ska finnas på plats någon gång i mars.
– Det finns ju digitala lösningar. Men vid ett digitalt möte, då måste man säkerställa att man kan upprätta en röstlängd, att det är medlemmarna som ska rösta, att det är rätt personer som ska rösta. Det finns faktiskt en hel del äldre medlemmar i IFK Norrköping också. De får inte exkluderas pga åldersskäl. Det kanske inte är så enkelt för någon som är över 75 att hantera ett digitalt möte.
– Och om det finns mer än en kandidat till en styrelsepost, då blir det personval. Och då är det slutna omröstningar, hur kan man genomföra det digitalt? Som tur är så ligger det inte på valberedningens bord att lösa det.
Lars Ahlm tycker att man måste lyfta blicken i det här läget - han upplever att bilden av en förening i totalkaos är missvisande.
– Man ska inte förminska olika känslor och upplevelser, det är inte det jag säger. Men man måste ha den större bilden. Jag och min fru har haft årskort på Parken, sedan 1994. Vi har varit på fler och fler matcher, bortamatcherna har ökat för varje år i omfattning. I fjol var vi på plats i 28 av 30 matcher. Och när man varit med så pass länge... jag menar, vi låg ganska pyrt till i superettan några år. Vi låg ganska illa till ekonomiskt när Hunt tog över. 2014 höll vi på att ramla ur allsvenskan. Det måste man ha med sig i bagaget. 2015 blev det SM-guld, och sedan dess har vi inte varit sämre än sexa något år. Det är inte jättedåligt. Vi har byggt upp ett starkt eget kapital, och gjort många försäljningar. Man ska inte blunda för kritik, men man ska heller inte . Vi är liksom inte i botten i allsvenskan. Ett starkt jobb över tid skapar en plattform att försöka göra saker bättre på alla plan.
– Men jag säger såhär: Jag är jättetacksam för vilket engagemang det finns kring IFK Norrköping. Det hade varit mycket sämre om det inte fanns något engagemang alls. Jag hoppas att vi kan fortsätta nå sportsliga och ekonomiska resultat, både för herrarna och damerna.
Den här artikeln handlar om: