“Inga matcher alls – annars blir domen hård”

Folkhälsomyndigheten presenterade nya rekommendationer idag: Pausa all idrott med närkontakt. Träningsmatcher, tävlingar och cuper. 

Att inte följa riktlinjerna och spela match ändå skulle vara “djupt omoraliskt och illojalt”, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.
– Då kommer omvärldens dom, inklusive vår på Riksidrottsförbundet, att bli hård, säger Eriksson till FotbollDirekt.se. 

Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer i dag känns nog som ett slag i ansiktet för alla i och runt fotbollen och idrotten i stort. 

Nu uppmanar FHM att alla matcher skjuts upp, oavsett form.

Då får idrotterna, inklusive fotbollen, rätta in sig i ledet. Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson har skickat rekommendationen vidare till fotbollsrörelsen.
– Vi har tillfrågats om detta innan råden kom ut i dag. Det har varit klanderfri beredning från Folkhälsomyndighetens sida. Men jag har grundinställningen, och jag är övertygad om att det är samma hos fotbollsfolket: Är det fråga om avvägning mellan pandemibekämpning och idrottsutövande, då går pandemibekämpning före idrottsutövande, säger han och fortsätter:

– Vi har hamnat i den situationen, att vi nu ställs inför saker som blir trista med idrottsglasögon. Det vi säger är att vi stödjer FHM:s rekommendation. Sedan kan det alltid i sådana här fall uppstå problem med enskilda fall där man inte vill följa riktlinjerna. 

Det finns de som vill ha klarhet i vad det här innebär. All idrott låter förstås tydligt, men ändå... all idrott, på alla nivåer? 
– Ja. Formuleringen är "skall inte tävla, men får träna", vilket i alla fall tillgodoser vikten av träning, rörelse och upprätthållande av folkhälsa vilket är viktigt inte minst avseende ungdomsidrotten. Träning får alltså fortgå, men ingen tävling.

Hur bindande är det... om någon väljer att frångå detta, vad blir konsekvenserna? 
– Jag kan inte svara exakt vad som händer. Det finns inget skrivet om det. Men det skulle vara djupt omoraliskt och illojalt. Och då kommer omvärldens dom, inklusive vår på Riksidrottsförbundet, att bli hård. Jag tror knappast att någon kommer att frångå detta, jag vet att exempelvis fotbollsfolket ser det på samma sätt. Att man kommer följa riktlinjerna. 

I slutet av det dokument som FHM signerade i dag står datumen 1 april till 31 december 2020 som tidsperiod för de nya rekommendationerna. Men det är inte så vi ska tolka det, säger Eriksson.
– Nej, det de avser är egentligen, "tills de har den här pandemifrågan under kontroll". Att man vill sätta upp ett längre tidsspann för att inte behöva omformulera efter hand. Om man inte har anledning att ändra sitt beslut i maj till exempel, så behöver man inte skicka ut en ny skrivelse. 

Vad blir följdverkningarna för de enskilda idrotterna, exempelvis ska fotbollen ta ett beslut kring när svenska cupen ska spelas. Det var planlagt ett möte i morgon. Är det någon idé att ens planera i nuläget?
 – Jag kan inte riktigt bedöma det, problemet de konfronteras med är att gissa när den här fasen av pandemin är över. All planering måste göras med en viss nypa salt.   

RF har i uppdrag av regeringen att skicka vidare 500 miljoner kronor i statliga anslag till idrottsrörelsen, inklusive fotbollen. Ett ekonomiskt stöd i coronatider. Björn Eriksson säger att man nog kommer att få nöja sig med det i nuläget.
– Jag har sagt såhär: Vi måste ta oss igenom det här första halvåret. Vi lär inte få så mycket mer medel än vi fått. Spiller det här över på nästa halvår, från juli och framåt, och vi inte ser någon förbättring med coronaläget... då får vi se över det igen, om vi kan få någon hjälp. För då kommer det bli problematiskt för idrottsrörelsen. 



 PODD: FotbollDirekt - Vad är det som händer?

En daglig informationskanal åt alla supportrar och övriga intresserade som söker sanningar kring statusen av ligan och favoritlagen under det ovälkomna uppehållet.

Du hittar podden här: ►FotbollDirekt ►iTunesAcastSpotify


Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: