Intervju – så skapas KFF-talangerna
Tipselitprodukter på olika sätt: en värvad från Kosovo som 18-åring och en som har gått igenom en mängd juniorlag i KFF. Räkna med fler spelare av den sistnämnda typen inom de närmaste åren.
Det pratas ofta om hur ungt lag KFF har. En av Allsvenskans yngsta trupper och det är inte någon position som saknar framtidshopp. Däremot pratas det för sällan om varifrån de här spelarna kommer. Varför har det skett en boom med Tipselitspelare till A-laget? Kolla bara på en sådan sak som att fem startspelare mot Helsingborg (Berisha, Sjöstedt, Öhman, Hallberg, Söderqvist) är spelare som har kommit fram från Tipselit under de senaste åren. Eftersom lokaltidningarna är rätt dassiga på att bevaka KFF så kändes det rätt att intervjua Robert Lövenklev, ungdomsansvarig i KFF, för att gå mer på djupet kring hur ungdomsorganisationen ser ut.
Det är ju lätt att endast ge Nanne Bergstrand och Jens Nilsson beröm för det nya unga KFF, men det är en mer komplex situationen där många har varit inblandade för att på något sätt “få fram råmaterialet” till seniorfotbollen. Till skillnad från många andra inom KFF så har Lövenklev ingen spelarbakgrund inom föreningen. Han jobbade bland annat i Husqvarna IF och på Jönköpings fotbollsgymnasium innan han 2006 kom till KFF. Han ansökte som till vilket jobb som helst, och det var en gigantisk uppgift han hade framför sig. Fram till dess hade KFF haft en rätt kass ungdomssektion, man hade någon deltidsanställd men annars låg egentligen allt fokus på seniorfotboll och delvis Tipselit. Ibland fanns det inte ens några ledare eller spelare till vissa årgångar.
Sedan just 2006 har KFF fått upp många Tipselitspelare i A-laget, det är drygt ett dussin som har fått spela Allsvensk fotboll, men det är först nu som KFF på allvar börjar att få upp egna spelare från Pojkallsvenskan till Tipselit som sedan går vidare till A-laget. Talanger som Mattias Johansson, Rasmus Elm och Ludvig Öhman var spelare som värvades in till Tipselit. Nyligen A-lagsuppflyttade Sachpekidis kom dock till KFF som 14-åring och spelade därför i juniorlagen under Tipselit. Det finns två anledningar till att vi lär få se fler sådana uppflyttningar i framtiden, det vill säga spelare som kommer till KFF redan innan Tipselitåldern.
En av de anledningarna är att det har blivit en annan konkurrenssituation kring unga spelare. För fem-sex år sedan ville inte KFF ta in ungdomsspelare till andra lag än till Tipselit, men nu måste man gå nedåt i åldrarna, för annars är det andra Allsvenska lag som hugger de talangerna. Det kommer alltid att finnas en moralisk diskussion om vid vilken ålder det är lämpligt att ta in unga spelare, men i Sverige är den ändå fortfarande rätt hög. I exempelvis England är det inte ovanligt att toppklubbarna kollar på spelare som är åtta-nio år.
KFF får därför börja att jobba med att tidigare etablera kontakten med unga spelare. En av de sakerna är att man har något man kallar för talanggrupper. De talanggrupperna finns i Kalmar, Oskarshamn, Nybro, Emmaboda och på Öland. De består helt enkelt av några ledare från andra föreningar, ledare som KFF har god kontakt med som exempelvis den forna KFF-spelaren P-O Johansson. Meningen med de träningarna är spelare från andra klubbar ska få möjlighet till fler träningar i veckan, och sidobonusen blir att KFF även får kontakt med spelare från yngre åldrar.
“För några år sedan sa vi att vi underviker att plocka spelare innan gymnasieåldern, vi kör talanggruppsträningar och sedan när de börjar gymnasiet så går de in i våra juniorlag, men i och med att det känns som att fotbollskartan håller på att ändras… Vi är inte längre helt fredade här nere bara för att vi ligger där vi ligger, utan både andra elitföreningar i Sverige men även internationella klubbar ser våra spelare tidigare. Det blir ju så när våra spelare lyckas i ungdomscuper och på landslagssamlingar, då får vi ögonen på oss på ett annat sätt. Då får vi också agera tidigare på spelare. Vi har ju börjat att titta ett par år tidigare på spelare.”
Det är väl IFK Göteborg som har tagit ett par stycken ungdomsspelare härifrån trakten.
“Joel Allansson var väl… Vi hade honom lite i talanggruppen, men han var ju göteborgare, han stod i klacken i Göteborg. Jag hade gärna omvänt honom om det hade kunnat gå. Däremot den andra, Gustav Engvall som är 96:a, det var ju en stor talang, han var i Färjestaden och i talanggruppen, vi hade bra kontakt med spelaren och familjen… Å andra sidan, vi fick in bröderna Ramhorn från Malmö och Maikkula från Aneby. Det är såhär det ser ut.”
När man kollar på seniorlaget så scoutar de på specifika positioner när de värvar, hur jobbar man då med värvningar till Pojkallsvenskan och Tipselit? Tänker man exempelvis “nu har vi inga yttermittfältare så vi måste försöka få in någon sådan”, eller kollar ni bara på spelarnas potential?
“Visst tittar man lite på vilken typ av spelare vi har, men om man kollar på P98:orna som spelar med Smålandslaget så tror jag att spetsforwarden, vänsteryttern, nummer tio, en av balansspelarna är KFF:are, och tittar man på U19 (Tipselit) så har vi oerhört många spelare med meriter och hög nivå som är backar. Bröderna Ramhorn, Herman Sillerström, Axel Roosling, många som har gått väldigt bra.”
Hur ser rekryteringsprocessen ut för en ung spelare?
“Det är lite olika från fall till fall, men om en spelare identifieras och vi tycker att det är bäst att han är hos oss, då tar vi direkt en kontakt med den föreningen och deras ordförande för att meddelade vårat intresse, men i de flesta fall är en kontakt redan etablerad sedan tidigare eftersom 95% av spelarna redan är inne i våran verksamhet på något sätt, antingen att de har tränat med våra ungdomslag eller oftast att de har tränat med våra talanggrupper.”
Kommer fler spelare in under sommaren eftersom akademin sätter igång då?
“Nja, det där är olika. Nu börjar ju 97:orna till hösten här och då kommer en kille från Gotland [Wesström] och en kille från Aneby [Maikkula], så de börjar i höst, men det skiftar ju från år till år. Nu har vi en en oerhört stark kull med 97:or i den här regionen [Ramon-Pascal Lundqvist, Sachpekidis, Chkheidze].“
Är det några övergångssummor inblandade med så unga spelare?
“När du blir licenserad fotbollsspelare så blir du det antingen som amatör eller professionell, och blir du professionell då blir det ju det här med utbildningsbidrag. Så på det sättet är det övergångssummor.”
KFF jobbar självklart inte bara med att värva in spelare, utan även för att stärka sina yngre ungdomslag. Lövenklev ansvarar för alla ungdomsspelare som är mellan fem och 17 år. KFF har fortfarande en för Allsvenskan förhållandevis liten organisation. Man omsätter 1,5 miljoner per år vilket ger lön för en ungdomsansvarig, en spelarutbildare, dela materialare och vaktmästare med seniorlaget samt att arvodera några få tränare. Sammanlagt man man runt 300 spelare fördelat på tolv träningsgrupper, och detta med 40 ledare.
”Vi har ju egentligen ingen jättestor egen ungdomsverksamhet på det sättet, men sedan jobbar vi ju även utåt med olika talanggrupper och fotbollsskolor, så det är ju säkert ett hundratal till som bär våra färger under veckan, men inte representerar Kalmar FF.”
Hur ser KFF ut jämförelsevis med andra Allsvenska lag?
”Jag har faktiskt inte gjort så många jämförelser med andra föreningar, därför att förutsättningarna är så olika. Det är så många faktorer. Hur stor stad man jobbar i, hur konkurrensen är kontra andra idrotter, kontra annan fotboll. Kollar man på Skåne så är allting så nära. Det är så stor skillnad. Vad skulle vi kunna jämföra oss med? Det skulle vara någon by uppe i Norrland nästan. När vi började bygga upp det här så var det så långt till närmaste Allsvenska förening. Vi var så själva här ute.”
Tar ni ingen inspiration från andra klubbar?
”Jo, det måste man ju, vi måste ju hela tiden sträva efter att utveckla oss. Men det har aldrig varit så att vi har stagnerat, för vi har själva känt att det har varit så många saker som vi kan förbättra oss på, så av den anledningen har vi kollat på oss själva för att förstärka organisationen, och som jag sa så är våra förutsättningar annorlunda.”
”Jag ser min uppgift nu mer som att jag ska stärka regionen. Nu har vi byggt upp vår verksamhet. När jag kom hit var det många hål att fylla, det fanns exempelvis inte ens något P99-lag och det var mycket klippa och klistra. I dagsläget har vi en verksamhet som funkar och vår egna ungdomsverksamhet producerar spelare till Pojkallsvenskan och Juniorallsvenskan, det gjorde vi ju inte för några år sedan. Det är så vi vill att det ska vara. Nästa steg är att vi ska ta oss ut mer, och prata med och hjälpa regionen och stärka de ungdomslagen.”
Hur definierar du regionen?
”Kalmar län, Öland och norra Blekinge. I alla fall den regionen som jag jobbar med, för det är ju så att ju högre upp i organisationen du kommer desto större blir regionen.”
”Titta på Tipselit. I sommar har vi en kille på väg in från Gotland och en från Aneby, då är det ju inte min region egentligen, utan då är det nästa region istället. Tidigare hade vi ju Spetsgruppen, nu finns ju inte den riktigt kvar längre. Rekryteringen av Ludvig Öhman skedde en gång i tiden från Umeå, då sker ju den typen av rekryteringar nationellt, när det gäller spelare i den åldern. Ungdomslandslagsspelare.”
Den finns fortfarande delvis kvar, men ligger inte lika uppdelat i A-lag/Spetsgrupp/Tipselit, utan är mer en blandning av A-lag och Tipselit. Några värvningar från Malmö som Hägg Johansson och bröderna Ramhorn är ett par exempel på det.
2008 sa du att hälften av alla spelare ska vara från regionen. Siffrorna nu är 31 A-lagsspelare och av dem är 13 från regionen och tolv från Tipselit, men då har jag räknat med de utlånade Hoang och Jung. Är det siffror som du är nöjd med?
”Ja, men det är väl en rätt bra siffra. Vi har som sagt ett mål med att 50% av spelarna i A-truppen ska vara från regionen, men då är det ju en definition av vad man ser som en regional spelare. Frågar du Kjell Nyberg så kanske han sätter in hela Blekinge och Småland i definitionen, för det är så han ser på regionen. Jag tittar ju smalare eftersom det är den delen jag jobbar med. Men jag är ju väldigt stolt när vi har en vänsterback från Färjestaden, vi har en innermittfältare från Möre, vi har en spets från Emmaboda, det är ju läckert att ha de från start mot Helsingborg senast.”
Några snabba frågor
För några år sedan hade KFF specialträning för ungdomar på två positioner: målvakter och anfallare, men sedan kollar man på vilka positioner som det inte har kommit upp spelare till A-laget, då är det bara anfallarna som inte finns där. Jobbar ni fortfarande med sådan specialträning? Att ge anfallare extra träning med Peter Karlsson?
“Vi hade ju en idé med forwardsskola, men det har slumrat till sig. Vi är inne på samma tänk med att jobba extra med målvakter och forwards, men vi har ingen struktur på det, fast det är en evig diskussion.”
Har flytten till Guldfågeln inneburit några problem, exempelvis spelare som har slutat på grund av att det varit för långt ut till träningsplanerna på Gasten?
”Det var ju snack om det innan, att Fredriksskans ligger så centralt, men tvärtom, det har inte varit något sådant snack alls utan jag har inte hört någon kritik. Den miljön som vi kan erbjuda nu med arenan är ju så fantastiskt mycket bättre.”
”Det som är ett problem är att det saknas inomhushallar vid GFA, utan då får vi söka oss in mot staden och då tappar man effekten av arenan, men det är en framtidsfråga att lösa det problemet.”
KFF har de senaste åren försökt att slimma ned på kostnaderna på sin organisation. Är det något som KFF Ungdom har märkt av?
“Det har i första hand inte varit ungdom, utan jag har snarare upplevt en enorm uppbackning inom KFF att om vi behöver mer resurser så kan vi lösa det. Så det har inte alls varit de signalerna till oss just nu. Däremot har vi försökt att bygga vår ungdomsverksamhet långsamt, att vi bygger ut med en ungdomsansvarig var en satsning, sedan har det kommit till med en materialare, sedan har det kommit till spelarutbildare, vi börjar att arvodera tränare. Det finns ju andra elitföreningar som ligger långt före oss, men det gäller att ha verkningsgrad på det man håller på med.”
Och det har väl alltid varit KFF:s melodi att inte slösa i onödan…
“Ja precis, vi ska få ut mycket för varje krona.”
Vad säger du om Anton Agebjörn?
“Det är en skicklig fotbollsspelare. Han och Ismael gjorde tidigt några bra prestationer både i Tipselit och U21, som jag vet att Nanne uppskattade väldigt mycket.”
Är det något stort projekt på gång inom ungdomssektionen?
“Det är tråkigt egentligen, men det vi ska göra nu är att kvalitetssäkra upp de satsningarna vi gör. När vi gör investeringar ska vi vara säkra på att de ger betalt, det tycker jag är det viktigaste. Det stora som har hänt på ungdomssidan är starten på akademin som har varit positiv, nu ska vi se hur vi kan få ned akademin till ungdomslagen ännu mer.”
När jag var yngre så hade KFF alltid ett dåligt rykte, att ungdomslagen hade en arrogant attityd. Är det något ni har jobbat med att förbättra?
”Det får vi göra hela tiden. Att ha vetskapen att namnet KFF förpliktar. För oss är det jätteviktigt att våra spelare och ledare beter sig ödmjukt. Jag är väldigt nöjd med att alla i föreningen förstår det, även om barn är barn, men ledarna försöker att ta ett stort ansvar, så jag tycker inte att vi har några sådana problem alls, även om någon säkert kan säga emot det.”
Robert Lövenklev på Twitter: @RobertLovenklev
KFF:s Tipselitspelare som har gjort Allsvensk debut sedan 2004
Fredrik Petersson (2004)
Jonas Fried (2005)
Filip Nekmouche (2005)
Rasmus Elm (2005)
Sasa Sjanic (2008 i IFK Norrköping)
Zlatan Azinovic (2008)
Petter Lennartsson (2008)
Erik Israelsson (2008)
Robin Östlind (2008)
Mattias Johansson (2009)
Johan Niklasson (2010 i Åtvidaberg)
Etrit Berisha (2010)
Ludvig Öhman (2010)
Joakim Karlsson (2010)
Måns Söderqvist (2010)
Rasmus Sjöstedt (2012)
Melker Hallberg (2012)
Anton Agebjörn (2013)
Den här artikeln handlar om: