”Jag är inte förvånad – statistiken finns där av en anledning”
Statistiken talar sitt tydliga språk. Det är viktigt med ett bra resultat i premiären om man ska ta SM-guld. FD:s genomgång av 2000-talets premiäromgångar visar att inget lag som förlorat en premiär har stått som slutsegrare när året är slut. Och allra bäst på premiärmatcher har Malmö FF och IFK Göteborg varit.
Discoveryexperten Johan Arneng kommenterar statistiken tillsammans med de tidigare allsvenska profilerna Nils-Eric Johansson och Johan Wiland.
– Jag är inte förvånad, säger Arneng.
Överskattat med en bra start på säsongen?
Nej, inte om man ska tro statistiken. FD:s genomgång av alla allsvenska premiäromgångar från år 2000 och framåt visar att inget lag som förlorat i premiären har stått som slutsegrare när allsvenskan avgörs i november.
Och i tabelltoppen när det kommer till premiärer så står Malmö FF och IFK Göteborg ut.
Premiärtabellen, under 2000-talet, lag med fler än 10 premiärer:
Malmö FF 19 8 9 2 29-15 33
IFK Göteborg 20 9 6 5 28-17 33
Djurgården 19 8 5 6 29-23 29
Helsingborg 18 8 4 27-22 28
Elfsborg 20 7 6 7 29-26 27
AIK 19 6 9 4 16-14 27
Hammarby 15 7 5 3 23-14 26
Kalmar FF 17 6 5 6 11-15 23
Halmstad BK 15 6 3 6 17-14 21
Örebro SK 16 5 6 5 18-21 21
BK Häcken 13 5 4 4 13-15 19
IFK Norrköping 13 5 2 6 14-19 17
Gefle 11 2 8 1 10-8 14
Gif Sundsvall 11 4 2 5 10-15 14
FD lät tre allsvenska profiler ge sin syn på statistiken och faktum att det är MFF och Blåvitt som varit allra mest framgångsrikt i omgång 1.
Johan Arneng, dubbel SM-guldvinnare med Djurgården (2003, 2005), numera expertkommentator på Discovery:
– Jag är inte förvånad över att inget lag som torskat en premiär har vunnit SM-guld. Särskilt med tanke på att du inte har råd med så många förluster på ett år om du ska ta guldet. Djurgården förlorade fyra matcher på hela året. Visst är det möjligt att förlora en premiär och sedan stå där som slutsegrare, det är följt möjligt, men att det inte skett under hela 2000-talet säger ändå en del.
Att det är Malmö FF och IFK Göteborg i premiärtoppen. Hur tänker du kring det?
– I MFF:s fall är det väntat. Det är den klubb på 2000-talet som haft störst möjligheter och som gjort mest resultat. Så då är det inte konstigt att de finns med i toppen i den här statistiken också. Däremot var det lite mer överraskande att Blåvitt är där också.
Hur ser du på de största guldutmanarnas premiärer?
– Om vi börjar med AIK så känns det som att Örebro borta är en lämplig motståndare. Hammarby har Östersund hemma och det känns som en väldigt bra chans. Djurgården har ett bottentippat Sirius i Uppsala. Alla tre Stockholmslagen ska ha en bra chans att få en stark start. Malmö har Mjällby på hemmaplan och är så klart solklara favoriter. Däremot höjer jag ett varningens finger för Mjällby som jag tror kommer att överraska i år.
– Det man kan säga är att det ser ut att vara lämpliga motståndare för samtliga guldkandidater men om någon åker på en förlust här så är det uppförsbacke direkt.
***
Nils-Eric Johansson, stor AIK-profil som tvingades lägga av inför guldåret 2018. SM-guldvinnare med AIK 2009:
– Statistiken finns där av en anledning. Så någon form av sanning ger den ju. Vi i AIK har haft lite väl stora problem, framförallt med hemmapremiärer. Kanske är det kopplat till bussmottagningar och att motståndare gillar att förstöra, att de vet att de kan få oss och publiken ur balans?
– Sen tror jag att det är väldigt små saker som avgör i en första omgång. Men på något konstigt sätt har AIK underpresterat, utan att för den delen möta topplag i första omgången heller. Det har oftast varit lag som man på pappret ska slå. Vad anledningen till det är är svårt att säga, säger Johansson och fortsätter:
– Sen hur viktigt det är att vinna? Någonstans tänker man ju att en förlust i premiären inte behöver betyda hela världen. Samtidigt är allsvenskan mycket mer uppdelat i dag med ett toppen- och ett bottenskikt. Laget som vinner allsvenskan gör det mer fler poäng än för bara några år sedan. Malmö och Hammarby i fjol hade väl egentligen SM-guldpoäng (65 poäng) så att säga, men Djurgården tog 66 poäng.
Vad säger du om AIK:s start med Örebro borta följt av Norrköping och Hammarby. Blir tre poäng mot ÖSK extra viktigt?
– Framförallt är det så att just AIK är i en ganska oviss situation. Både spelmässigt och systemmässigt är man i någon form av mellanfas. Samtidigt visade AIK en grundstyrka genom att ta sig vidare i cupen. Men var laget står någonstans är otydligare än på väldigt länge. Det man kan säga om den här säsongen är att det inte går att jämföra den med 2018 eller 2019. Faktorer som ingen publik och det täta spelschemat kommer påverka och frågan är vilka som klarar av de nya förutsättningarna bäst.
– Någonstans tror jag att hemma eller borta inte spelar någon större roll nu när publiken inte är där. Det blir mer en fråga om gräs och konstgräs.
***
Johan Wiland, målvakt i Hammarby som nyligen tvingades sluta på grund av axelskada, samt dubbel SM-guldvinnare med Elfsborg (2006) och Malmö FF 2016:
– Klart att den statistiken borde spela roll. Jag minns när vi vann SM-guld med Elfsborg och spelade lika mot IFK Göteborg. De kvitterade i slutminuten och jag tror att det var det enda skottet de hade på mål. En sån kvittering som IFK gjorde mot oss då hade kanske kunnat få oss att bli nedslagna om vi inte hade haft så många erfarna spelare som då, Mathias och Anders Svensson för att nämna några.
– Sen minns jag ju så klart starten med Hammarby 2018. Vi vann fyra raka matcher, men det blev ändå inget guld. Vi hade inte så många i det laget som hade vunnit SM-guld tidigare och det tror jag ändå kan vara en fördel om man har. Hur man hanterar en bra kontra dålig start på det mentala planet är jätteviktigt.
Du har ju även spelat för Malmö FF - hur ser du på att de är i topp med IFK Göteborg?
– Att det inte är så konstigt att MFF är där med tanke på att det har dominerat allsvenskan under 2010-talet i alla fall. MFF har varit ett förande allsvenskt lag så jag är inte förvånad att de är i topp. Desto starkare av Göteborg med tanke på att de gått igenom ett stålbad sista åren.
Hur ser du på Bajens start och hur kommer klubben hantera spel utan publik?
– Som klubb måste man gå ut och säga att man kommer klara av det ändå. Att tro på laget även utan publiken, men klart att supportrarna burit fram laget mycket. Samma sak gäller dock alla andra storklubbar som blir av med sin "tolfte spelare". Man måste kunna spela lika bra fotboll även utan publik och försöka tänka att man vill bevisa sig inför folket som sitter hemma i tv-sofforna. Man måste göra det, det finns inga genvägar om Hammarby ska vinna guldet.
– Vad gäller de tre första omgångarna (Östersund, Elfsborg, AIK) så är det så svårt att säga var man står. Inget lag har kunnat slipa formen i träningsmatcher utan det blir bara att hoppa rakt in i det. En oerhört märklig situation. Laget som är bäst fysiskt förberedda på att spela många matcher på kort tid har en fördel. För det kommer dröja innan spelarna kommer in i tempot, det är en stor skillnad på träning och match.
Den här artikeln handlar om: