FD listar elva brödrapar – har du koll på alla?
Svensk fotboll har haft en hel del brödrapar som till exempel Elm-trion i Kalmar och bröderna Andersson i MFF. Men vilka andra bröder har funnits på planen? FotbollDirekt har tittat närmare på detta och listat elva kända och mindre kända brödrapar.
Bröder i svensk fotboll har alltid varit något speciellt. Kanske framför allt när de mött varandra och det blir ofta ett tydligt fokus på det. Därför har FotbollDirekt.se listat tio av de mest minnesvärda brödraparen i modern tid.
På listan sticker namn som bröderna Elm såklart ut, men även en duo som bröderna Andersson har en otroligt status bakom sig.
FD har listat tio brödrapar med olika status i svensk fotboll, men frågan är känner du igen alla?
Daniel och Patrik Andersson
Roy Anderssons söner vände båda hem till Malmö FF när karriären led mot sitt slut. Den förstnämnda är idag sportchef i klubben.
Storebror "Bjärred" var en av Europas främsta mittbackar och spelade i bland annat Bayern München och Barcelona. Var en av bronshjältarna 1994.
Idag är bland annat styrelseledamot i Elitfotboll Dam (EFD).
Rasmus, Viktor och David Elm
Trion fanns med när Kalmar FF knep SM-guldet 2008.
Alla i syskonskaran har testat på proffslivet. Rasmus etablerade sig även i Blågult och gjorde ett av målen i bragdmatchen i Berlin (4-4 mot Tyskland).
Hade det inte varit för mittfältarens skadebekymmer så skriver nog de flesta under på att det kunde blivit mer utav Rasmus karriär.
Mellanbrorsan Viktor prövade lyckan i Eredivisie där det blev närmare 200 matcher i Heerenveen AZ och Alkmaar.
Äldst i syskonskaran är David.
Anfallaren värvades något överraskande till Fulham (då i Premier League).
Efter äventyret på de brittiska öarna flyttade han tillbaka till Sverige men inte till Kalmar utan till Elfsborg. I Borås bärgade han sitt andra SM-guld, vilket gör att han är den i familjen med flest SM-tecken. Idag är David Elm expertkommentator i P4 Kalmar.
Jonathan och Sebastian Ring
Efter drygt 100 matcher i Kalmar-tröjan (och en sväng i turkiska Gençlerbirliği)
anslöt Jonathan Ring till Djurgården 2018.
2019 vann han SM-guld med blårandigt.
Den fyra år yngre Sebastian drog efter en tid i Örebro över till England. Där han tillhörde Grimsby, men nu är vänsterbacken klubblös.
Jonathan och Ludwig Augustinsson
Båda har sin fotbollsfostran i BP.
Lillebror Jonathan blev uttagen till januariturnén 2019, men en skada i mötet med Finland satte dock käppar i hjulet och han tvingades åka hem.
Under säsongen har han till och från varit skadedrabbad. Totalt gjorde han nio starter under Djurgårdens guldsäsong, vilket får ses som en besvikelse för ytterbacken som alltså inte lyckades rubba konkurrenten Elliot Käck.
Bättre går det för Ludwig som till vardags spelar i Werder Bremen och är bofast på vänsterflanken i Janne Anderssons landslag. 25-åringen var med i U21 EM 2015 när Sverige tog det bragdartade guldet efter straffvinsten mot Portugal.
Marcus och Jonatan Berg
Det skiljer knappt ett år mellan syskonen som både haft en sejour i Blåvitt.
Lillebrorsan Marcus har nått klart störst framgångar och har en lång utlandskarriär bakom sig i länder som Tyskland, Holland, Ryssland. Anfallaren har även varit en given spets i Blågult. 33-åringen annonserade att han kommer lägga landslagskarriären på hyllan efter sommarens EM. Det återstår att se om han vänder åter till allsvenskan när kontraktet med Krasnodar går ut.
Den ett år äldre Jonatan har inte nått samma nivå.
Men ska man peka på något som han var vassare på än sin lillebror får man säga frisparkar, där han stänkte in ett par baljor.
Avslutade karriären i Sirius 2015 och arbetar idag som fystränare i Dalkurd.
Sebastian och Samuel Ohlsson
Sebastian växte fram till en av Blåvitts viktigaste spelare 2018. Han belönades samma säsong med kaptensbindeln och under sommaren fick 2.Bundesligalaget FC St. Pauli upp ögonen och värvade 26-åringen.
Samuel, född 2001, ser liksom Sebastian fick ett kort inhopp i allsvenskan den gångna säsongen och har en framträdande roll i U19-landslaget. Klar för Örgryte IS.
Ken och Maic Sema
Uppväxta i Norrköping.
31-åringen har lirat över 70 matcher för Bajen och även hunnit med ligaspel i Indien, Holland, Norge och Cypern. Anslöt till IFK Norrköping från Gif Sundsvall i somras.
Ken Sema blommade ut rejält under sin tid i Östersund och såldes senare till Watford.
Efter sparsamt med speltid har yttern lånats ut till Udinese. Har åkt in och ut i Janne Anderssons landslagstrupp senaste åren.
Astrit och Alfred Ajdarevic
Astrit den klart starkast lysande stjärnan bröderna emellan.
Anslöt till Djurgården från AEK Athen vilket innebar att 29-åringen fick uppleva två ligatitlar på två år. Poängmässigt var inte hans första säsong i blårandigt någon succé med bara en assist.
21-årige Alfred fick skralt med speltid i Örebro under säsongen och lånades ut till division 1-laget Värnamo där mittfältaren fick mer speltid.
Albin och Oscar Linnér
Oscar Linnér har varit gjuten i AIK-målet de senaste säsongerna. Trots hans ringa ålder (22 år) har mängder av rutin. Vann SM-guld 2018. Rykten säger att han kan lämna AIK i vinter.
Två år yngre Albin var även han i AIK men lyckades aldrig riktigt slå sig in i laget och 2018 skrev han på ett tvåårsavtal med BP.
Emir och Ajsel Kujovic
Ajsel prövade lyckan i Holland redan som 18-åring men utan att lyckas.
Har därefter lirat i en rad svenska klubbar men utan att få det att lossna.
Emir anslöt till Djurgården under sensommaren men trots det lyckades han mäkta med fyra mål och tre assist. Fick lyfta SM-pokalen på Östgötaporten. 2015 vann han guld med Norrköping och tog dessutom hem skytteligan på 21 fullträffar.
Calle och Anton Wede
Tvillingbröderna Wede slog igenom Falkenberg under 2013 och lämnade åren efter varandra för Helsingborgs IF. De följde även med varandra till Gais i superettan, men idag har de särats, när Anton tillhör Falkenberg återigen. Medan Calle tillhör Örgryte.
Den här artikeln handlar om: