Detta räddade Östersund – och här radas hoten mot ÖFK upp

Östersunds uppges i kommande SVT-programmet Uppdrag Granskning bland annat under en period ha levt på förfalskade fakturor. Allt för att rädda ekonomin och det är ordförande Daniel Kindberg som pekas ut som hjärnan bakom.

SVT:s Uppdrag granskning går igenom Daniel Kindbergs ekonomiska förehavanden från hans tid som ordförande i allsvenska succén Östersund. Och det är inga roliga uppgifter man anser sig ha fått fram.

UG:s granskning kommer cirka en månad före det att en rättegång inleds mot Kindberg som alltså sedan tidigare står åtalad för ekonomiska brott över fyra punkter: grov trolöshet mot huvudman, medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott, medhjälp till grovt bokföringsbrott.

I det nya programmet på SVT så hävdas han nu ha skaffat sig fördelar genom att sitta på dubbla stolar, dels som ordförande för ÖFK – men också som vd för olika kommunala bolag.
Detta för att gynna fotbollen i staden.

Det finns nu en hel del i programmet som är besvärande uppgifter mot Östersund.
Bland annat en barack?!
Denna ska ha utvecklats till en mobil flyttbar restaurang. Denna ska ha varit en nyckel till att klara elitlicensen innan de stora pengarna börjar rulla in genom stora spelarförsäljningar och efter succén i Europa League.

Baracken skänktes till Östersunds FK 2012 från Peabbolaget Fältjägaren. Då var Kindberg ordförande i det bolaget – och samtidigt detsamma för ÖFK som då var i ekonomiska problem. Enligt företagsledningen var baracken värd runt 1,1 miljoner kronor.

När SVT har undersökt bland annat kring baracken och den gåva den blev så konstaterar man att Östersund sedan sålt den för 3,2 miljoner kronor. Den affären ska ha varit så mycket värd att elitlicensen räddades. Enligt senare revisionsberättelse.

Den så kallade baracken står än i dag kvar på samma plats och bokförs alltjämnt som en tillgång för klubben på runt 3 000 000.

Men när UG får kommentarer från Östersund kring utvecklingen av restaurangen så ska man få till svar att den aldrig sålts.
– Även detta tycks vara en luftaffär. Den inredda restaurangbaracken kan ha varit en förutsättning för klubbens elitlicens för spel i allsvenskan och superettan, säger Uppdrag gransknings reporter Jesper Henke i programmet.

Där till ska den även finnas fler exempel på hur ordförande Daniel Kindbergs dubbla roller både skyddat och räddat Östersund vid fler tillfällen på vägen mot stabilitet och de stora pengarna.

Ett hemligt avtal synas även från 2015 mellan Peabs Fältjägaren AB och Östersunds FK. Dessa papper ska ha varit inlåsta i ett kassaskåp i över 13 år där ÖFK sedan skulle få en engångssumma på 16,5 miljoner.

Expressen skriver följande: ”Kontraktet undertecknas av Östersunds kansli- och marknadschef Lars Landin, men aldrig av Peab. Kindberg hamnade där i onåd hos företagsledningen, och lämnade för att ta över som vd för Östersundshem”.

Men innan Kindberg slutade som ordförande för ÖFK som hävdas han ha sökt upp en mellanchef på Peab för att be om hjälp. Denna person är sedan misstänkt i härvan kring Östersunds FK. Han ska sedan i polisförhör ha berättat om hur han alltså söktes upp av DK och hur denne ville ha hjälp.
Han behövde hjälp med att få ett visst belopp fakturerat,

Någonting som sedan ska ha fortsatt när Kindberg tog över som vd i kommunala bolaget Östersundshem.

Detta ska sedan ha fungerat som så och gynnat Östersunds FK – genom att en så kallad kedja av luftfakturor som har gått mellan Östersundshem, Peab och till Sollefteåmannens (ännu en misstänkt i härvan) bolag. Detta ska ha genererat miljoner varje år i sponsorsintäkter.

Mot allt detta slår alltså Östersund tillbaka. Det gjorde man under gårdagen i flera olika media, bland annat här på FotbollDirekt.se.

Man värjer sig bland annat mot uppgifterna i programmet om baracken.
”Restaurangen togs 2012 upp till ett värde av 3,1 miljoner kronor, och är än i dag upptagen till detta värde i bokföringen. Ingen uppvärdering har skett som påverkat elitlicens”, skriver de på sin hemsida.

Vidare Östersund så protesterar ÖFK mot uppgifterna om att Peab skulle ha varit inblandade i ekonomisk brottslighet tillsammans med fotbollsklubben.

”De betydande externa intäkterna under dessa år, är hänförliga till försäljningen av David Accam, Modou Barrow och Daniel Kindbergs investeringsavtal. Dessa poster medförde intäkter på närmare 30 miljoner kronor”, skriver klubben.

 

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: