Efter bomben – det här blir nya strategin efter villkorstrappan

Villkorstrappan försvinner. SEF:s generalsekreterare Mats Enquist twittrade ut detta idag.
Här utvecklar SEF-basen kring en mycket överraskande vändning från polisen. 
– Jag är nästan lite tagen, det är fantastiskt bra det här, säger Enquist. 

SEF:s generalsekreterare Mats Enquist twittrade strax efter lunchtid på onsdagen ut information som slog ner som en bomb. Villkorstrappan försvinner. Efter möte med polisen idag så kom det ut.

Att polisen inom kort skulle delge sin strategi för 2021 var väntat, men få trodde på det beskedet - inte heller Enquist själv. Han var emellertid mycket positiv i en intervju med FotbollDirekt efter möte med polisen nyligen. 

FotbollDirekt får idag ett snabbt samtal med Enquist mellan två möten - efter samtal med polisen ska han nu vidare in i nytt möte gällande publiköppning. Glädjen hos SEF:s generalsekreterare är stor. Relationen med polisen har förbättrats de senaste åren, och det har gjort att man i dag kommit fram till detta:  
– Vi har de senaste åren haft en återupptagen dialog med polisen efter framför allt 2019. Det har blivit stegvis bättre och bättre. Det de presenterade i dag är Rikspolischefens undertecknade idrottsstrategi, säger han och utvecklar: 

– Det här handlar om polisens arbete mot idrottsrelaterad brottslighet, ordningsstörningar vid idrottsevenemang. 

– Varenda punkt var det sådant som vi tagit upp, de har verkligen varit självkritiska och tänkt till. Otroligt positivt.

Enquist sammanfattar vad polisen kommit fram till - det är saker som fotbollen fört fram under tidigare möten, säger SEF-basen. Väldigt mycket av det som fotbollen har velat har man hörsammat från polishåll:
– Man tar bort villkorstrappan som begrepp. Sedan finns det villkor, det finns fortfarande. Men trappan som en statisk modell för att tillämpa fel åtgärder mot fel personer, det försvinner. Istället ska man ersätta det med en proportionalitetsprincip. Och den handlar om att man tillsammans med respektive idrott och föreningar ser lite mer över lång tid, vad ska fotbollen göra, vad ska polisen göra. Precis det vi har bett om.

– Man ser också att man ska jobba mer med när det finns de här lite svårlösta problemen, då ska man kanske mer jobba med utredning och lagföring av individer. Vilket är exakt vad vi bett om, Och sedan hitta en uppföljningsmetodik, som gör att vi kan vara överens om "vad var det egentligen som hände, hur funkar det, vad är viktigt, vad är proportioneligt". 

– Jag är nästan lite tagen, det är fantastiskt bra det här. Det är fortfarande bara starten för en samverkan. Men som start för samverkan så är det här briljant.

Det här var överraskande för dig också?
– Ja det var det. Sedan var vårt förra möte med polisen var väldigt väldigt bra, och nu fortsatte det med dessa besked.

Och det är också något som går att ta på - inte bara tomma löften:
– Det här är vad Rikspolischefen har skrivit under. Det här är det som gäller. Inte bara något löfte från någon individ på något möte. Jag tyckte allt de sa var klokt, det är svåra frågor, vi har olika roller. Det är inte så att det är fritt fram att göra vad som helst på en fotbollsmatch, det är inte det vi pratar om. 

Enquist betonar dock att det finns mycket arbete kvar:
– Som start: Jättebra. Sedan återstår massor, det ska jag vara nykter och säga. Men som start, fantastiskt. 


Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: