JUST NU: Efter Molins-tragiken – kräver nu rannsakning
Malmö FF:s läkare reagerar starkt på Guillermo Molins skada. Starkt känslosam möter han i dag stjärnans problem – men han hävdar att MFF inte är hårdare drabbat än genomsnittet.
– Det är hemskt för Guillermo men vi är inte hårdare drabbade än statistiken som visar att en fotbollsklubb i snitt drabbas av en korsbandsskada per år, säger Pär Herbertsson i dag till FD.
Guillermo Molins, Jasmin Sudic, Amin Nazari och Alexander Blomqvist. MFF-namn som alla de senaste åren drabbats hårt på korsbandsvis.
I dag visar Sydsvenskan så tillsynes hårt mästarna har drabbats av den här typen av skador.
Men bilden är inte så becksvart som den ser ut.
FotbollDirekt har i dag varit i kontakt med Malmös chefsläkare Pär Herbertsson som inte går med på en alarmerande situation, även om han vill vara självkritisk.
– Nej, jag uppfattar det inte som att vi är hårdare drabbade än andra och det visar ju också statistiken. Men samtidigt så är det klart att jag måste vara självkritisk. Det måste man alltid vara, säger Pär Herbertsson till FD.
– Det som har hänt Guillermo är hemskt. För honom personligen och hans familj. Det är klart att det känns när man tar emot honom som jag gjorde när han kom hem. Nej, det är inte alls roligt, resonerar Malmös läkare känslosamt.
– Nu handlar allt om hur vi ska få honom tillbaka. Hur vi ska få honom så stark som möjligt.
Men trots Molins nya mörker och trots att antalet korsbandsskador de senaste åren ser proportionerligt ut som någonting som ligger i överkant – så finns inget systemfel hos skåningarna.
Istället pekar Pär Herbertsson på en ond statistik som inte lämnar mycket över för fantastin.
Toppfotbollen i dag kräver sina offer på det här viset. Snarare så är bilden den att det mycket väl skulle kunna vara ännu värre. Som att man ändå ska var glad över att det inte är just ännu värre.
– Enligt statistiken så korsbandsskadar sig omkring 7 000 svenskar per år, säger han och fortsätter:
– Av dessa opereras 3 500. Av dessa kommer sedan närmare 1 500 att opereras en andra gång i samma knä, redogör Malmös läkare för.
När nu bilderna på Guillermo Molins visades upp och hur han den här gången spräckt sitt andra korsband, i sitt andra knä – så tornas bilden av en kopiös otur upp.
Men så är det inte.
Snarare så är det en logisk följdverkning av ett första brott.
– Ja, har du väl fått en korsbandsskada så ökar risken för att det kommer att hända i det andra knät med 40 procent. Ja, korsbanden i de olika knäna hänger i hop och påverkas.
En hård bild. En krass verklighet i ett allt mer utsatt fotbollsklimat.
Fler fotbollsmatcher, mindre med återhämtning, konstgräsunderlag och ett bitvis fulare och hårdare spel.
– Det är klart att allt det här påverkar. Vila, det är som träning det också. Men det klart största problemet är skruvdobbar. Det är dobbarna i skorna det handlar om. Det mesta handlar om hur du fastnar i gräset och vrider till knät. Och så är det ju inte minst en kontaktidrott det handlar om.
Bilden kan vidgas och bli än större.
Då kommer vi in på genetik och grundträning och hur varje enskild spelare måste ta ett ännu större ansvar över sin personliga träning för att dryga ut marginaler till den här typen av problem.
– Den här typen av skador går ju inte att förutsäga. När det händer så händer det och då är det för sent. Men det är klart att det till viss del går att förebygga och då mest genom koordination- och balansträning i ännu större utsträckning.
– Men så finns det sådant som ärftlighet som är svårare att påverka och påverkar i en viss grad. har en förälder haft ett främre korsband som gått av så är det lättare att drabbas.
Hur ser du på Guillermos situation – du är starkt känslomässigt påverkad?
– Det är ju jättehemskt. Att leda skytteligan, att ha kommit tillbaka så starkt och med MFF i serieledning. För Guillermo personligen. Nej, jag lider med honom och träffar honom ju varje dag också. Jag lider med honom och hans familj men nu handlar allt om hur vi ska få honom så stark som möjligt så att han kan komma tillbaka lika bra igen.
Den här artikeln handlar om: