PÅ FD: ”Djurgården ensamma om att ha kvar sin arena och historia”

Råsunda revs 2013 och två år senare var det dags för Söderstadion. AIK:s och Hammarbys vaggor jämnades med marken. Djurgården gamla Olympia borg står däremot ännu robust sedan över 100 år och i kväll återvänder Dif igen.
– Det är klart att det är känslomässigt. Djurgården är ensamma i Stockholm nu om att ha kvar sin arena och historia och i kväll är vi tillbaka, säger sportchef Bosse Andersson till FotbollDirekt.se.

I fjol var det Groningen som kom till Sverige för Djurgårdens årliga Stadionmatch.
I år är holländarna växlade mot norska toppklubben Molde och hur nu nödlösningen från i fjol, Mark Demspey, återvänder – och han gör det med forne Manchester United-stjärnan Ole Gunnar Solskjär.

En match av jippokaraktär förstås och med minimalt värde för fotbolls-Sverige i stort. Men för Djurgården självt ändå likväl med ett större värde än någon gång tidigare i och med att Dif nu till skillnad från de tre tidigare Stadionmatcherna, nu för första gången är ett topplag igen.

LÄS: EN ÖVERENSKOMMELSE NÄRA FÖR DJURGÅRDEN

– Men det är klart att det är extra roligt att komma till en sådan här match när vi är det och vi möter ju dessutom ett topplag från en annan bra liga, säger Bosse Andersson till FD.
– Vi är ett topplag med nio omgångar kvar men det gäller att vi är det också när serien är slut och att vi då har tagit en Europaplats, först då kan vi påstå att vi är ett topplag igen, speciellt som allsvenskan är så jämn just nu, funderar sportchefen.

Och nu så lämnar alltså Djurgården toppmoderna Tele2 Arena för en kväll för gamla Stockholms stadion.
En Dif-tradition som det ska hållas hårt i.
Bosse Andersson jämför med AIK och Hammarby som aldrig kommer att kunna få uppleva aftnar igen på vare sig Råsunda eller Söderstadion.
– Vi har en tradition och ansvar mot oss själva att vårda det här och komma i håg vårt ursprung, speciellt som vi nu är ensamma i Stockholm om att få uppleva vårt ursprung, det kan inte AIK och Hammarby längre göra.

LÄS: ÄR FÖRRE DIF-STJÄRNAN PÅ VÄG ATT LÄGGA AV?

Djurgårdens sportchef har själv på alla vis från insidan garvats i den Stadionkultur som formade Djurgården under så många år. Milt uttryckt.
– Alltså jag provspelade ju med Djurgården 1987 på Stadion och har sedan som spelare spelat där så många gånger. 1999 blev jag klubbdirektör första gången så det är klart att man förstår så mycket det här betyder det som händer i kväll för så många djurgårdare att samlas kring.

Under den här tiden var Djurgården nere i superettan, för att göra allsvensk comeback och bli tvåa direkt innan det så sensationella SM-guldet 2002 som blev början på en era som är en av de mer framgångsrika i svensk fotboll i modern tid.
I dag har det inte varit blårandigt i den allsvenska toppen sedan 2007 – inte förrän i dag och den andraplats Dif i nuläget håller.

– Det är ingen slump. Vi har många bra prestationer att titta tillbaka på men samtidigt har vi haft lite för klen utdelning i toppmatcherna vi har spelat, säger Bosse Andersson och pekar på fortsatt ”sparkapital”.
– Ja, men det är klart att vi hela tiden jobbat hårt för att ta steget in i toppstrid igen och vara med om Europaplatser, fortsätter han och minns tillbaka till november 2013 när han återvände till en klubb i kris.

– Vi har en andraplacering men det går inte riktigt att njuta av en andraplacering. Vi måste vara ödmjuka inför situationen och vi inser alla att det fortfarande återstår hårt arbete i en så jämn serie som den här. Är vi tvåa efter säsongen eller har tagit en Europaplats… – det är först då vi kan säga om vi på riktigt är ett topplag igen och om vi har lyckats ta det steget.

I fjol mötte Djurgården Groningen på Stadion en match som då lockade lite drygt 5 200 åskådare. Förhoppningarna i år är en liknande siffra – per dags dato är 1 100 biljetter sålda på förhand, en siffra i paritet med vad som såldes på förhand inför Groningen-matchen.

 

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: