PÅ FD: Domarbasen förtydligar – skyddar inte domare: ”Det är ingen dagisverksamhet”

Stort uppmärksammad domarinsats i går i IFK Göteborg-Elfsborg. Domaren Mohammed Al-Hakim dömde straff för Blåvitt – felaktigt, erkände han själv efteråt. Bör han bänkas, stängas av? Förbundets domarchef Stefan Johannesson säger att man absolut följer upp domares insatser över tid – men inte efter en enda insats:
– Det är ingen dagisverksamhet. Presterar du inte över tid så åker du ur. Men vi bestraffar inte domare för en enskild match, säger Johannesson till FotbollDirekt.se.

Mohammed Al-Hakim hamnade i centrum på Gamla Ullevi i går. En feldömd straff vid ställningen 2-1 till Elfsborg och Blåvitt kvitterade och fick med sig en poäng. Detta efter 0-2-underläge i 70 minuter. Det blev också mycket snack om en situation där Elfsborgs Jon Jönsson skallade Blåvitts Robin Söder, men där Al-Hakim valde att fria. Ett beslut han stod för i C More efter matchen.

Många reagerar och undrar kring varför domarna som de upplever, ”kommer undan” med större misstag som det igår och man inte bör stänga av eller ”bänka” domare.

Stefan Johannesson är själv aktiv allsvensk domare men också förbundets domarchef. Han är tydlig med att man absolut bedömer domarna i allsvenskan – och det på ett mer detaljerat sätt än vad många kanske tror. Det finns observatörer på varje match och de detaljstuderar varenda domarinsats, oavsett om det är i ett utsålt Stockholmsderby eller i en match inför 1 000 åskådare.

– Det är ingen dagisverksamhet. Det är självklart så att vi ser över alla domares insatser. Vi har en klassificering av domare inför kommande säsong, och den sker nu i september-oktober. Det finns checkpoints under säsongen och sedan görs en bedömning inför nästa säsong, säger han och fortsätter:

– Men den bedömningen baseras inte på ett enskilt misstag. Skulle vi stänga en domare för ett enskilt misstag så har vi snart inga domare kvar. Och det är ju samma med spelare, skulle en spelare stängas av för ett misstag i en match så skulle vi snart inte ha några spelare kvar heller.

Arbetet med klassificeringen inför nästa säsong – vilka som får döma i vilka serier – den pågår alltså för fullt. Stefan Johannesson säger att man då tittar på insatserna över tid. Precis som en allsvensk tränare gärna talar i prestation och utveckling över tid snarare än om resultatet i en enskild match.

– Det handlar inte om att straffa, vi använder inte den terminologin överhuvudtaget. Vi konstaterar vad som är rätt och fel bedömning i matcherna. Men hur vi bedömer en enskild domares insats i en match, det är inget vi går ut med offentligt. Det är samma som med en tränare i ett lag, han går ju inte ut i media och säger hur han i kommande matcher ska matcha en spelare som har gjort ett misstag eller en dålig match.

– Den enda bestraffning som kan ske, då pratar jag absolut inte om en enskild match, det är att man inte får döma i den serien nästa säsong. Då har man flyttats ned och någon annan får ens plats. Det finns ett rankingsystem som vi har i domarsverige. Vi har x antal elitdomare, och lever du inte upp till den standarden så åker du ur. Så ser det ut i Europa, och så ser det ut i Sverige också. Så det här att det skulle vara någon skyddad verksamhet kan jag dementera.

Man kan tänka sig att fans främst följer det som händer i det egna lagets matcher, medan domarens insatser resten av säsongen lämnas där hän i den bedömningen?

– Så är det, och det ligger i sakens natur. Jag får mail om domare hela tiden. Ett fel kan alla konstatera, men för oss handlar det om att se den stora bilden. Och det är oavsett match. Vi själva pratar aldrig i termer av stora och små lag. Det mediala trycket blir större i vissa matcher, men vi bedömer även insatser i mindre uppmärksammade matcher på samma sätt.

Att man internt låter en domare som haft en tuff match vila ett tag utifrån hans eget bästa och välmående, händer det?

– Det är klart vi ser över hur schemat ser ut kommande matcher. Man vill inte utsätta domare för stora risker.

– Man vill alla väl, man vill fotbollen väl, man vill personen väl. Om man ser en fara i att låta någon döma en match, så tittar man så klart på det. Det säger sig självt att ingen med flit går in och gör ett stort misstag i en match som tv-sänds med massa olika kameravinklar, varför skulle man vilja göra det?

Medias uppföljning av upp sådana här uppmärksammade matcher där domaren hamnar i centrum, hur ser ni på den? 

– Jag tror man får leva med det. Det är olika från person till person där, hur spelare och ledare reagerar. En del vill ta det internt, andra vill lufta det i media. Men det finns en ”code of conduct” som alla klubbar och dess representanter har ålagt sig att följa, och då ska man se till att leva upp till den också. Det ligger på klubbarna själva. I det här fallet måste man få säga att man tycker är fel det som hände. Sedan får man inte gå till personangrepp, där passeras en gräns.

 

 

 

 

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: