PÅ FD: Så ska guldhjälten Mutumba lyfta AIK:s scouting: ”Startar på annan nivå”
STOCKHOLM. AIK förstärker sin scoutingorganisation. Och det är inte med vilket namn som helst. Guldhjälten från 2009, Martin Mutumba, är tillbaka i klubben och sportchefen Björn Wesström tror att AIK kommer få stor nytta av Mutumba på flera olika plan.
– Alla kan se vem som var bäst på planen. Men är det en spelare för oss? I såna diskussioner tycker jag att Martin visat enormt hög höjd, säger han till FotbollDirekt.se.
Nio år efter AIK:s senaste guld talar mycket för att Lennart Johanssons pokal återigen hamnar i svartgul ägo.
En av de allra största hjältarna från den säsongen var ”showaren” Martin Mutumba. Vem minns inte den vilda intervjun på innerplanen efter att AIK vänt 0-1 i halvtid till 2-1mot IFK Göteborg på Gamla Ullevi. Efter att ha varit osynlig i den första halvleken var det en ny Mutumba som klev ut i den andra halvleken. Polarnas sms fick honom att tända till.
– Jag fick några meddelanden i mobilen, mina kompisar sa ”du är sämst”. Jag tänkte ”jag måste höja mig lite”, sa han till Canal Plus.
– Jag tänkte ”alla i hela Sverige kollar på den här matchen. Det är dags för show! Jag har snackat om show hela tiden och tänkte: det är dags! Det är dags!”.
Mutumba, som två dagar innan matchen gjort en guldtatuering, var starkt bidragande till att den direkt avgörande guldmatchen vände. Han snodde bollen från Erik Lund och tog sig runt på vänsterkanten. Skickade in ett inspel till brassen Flavio som med 1-1 satte AIK i guldläge igen. AIK-ikonen Daniel Tjernström kunde senare avgöra matchen med ett sällsynt mål från hans sida.
– Jag visste hela tiden. Jag sa hela tiden att vi skulle vinna! Två dagar innan gjorde jag den här tatueringen: ”AIK Guld 2LAX9”. Alla snackar om att vi bara snackar, men vi vann till slut. Det här var för min familj, alla som trodde på mig, Rinkeby och alla förorter i Sverige, mannen.
2010 såldes Mutumba till ungerska Videoton, men redan året därpå var han tillbaka i AIK-tröjan. 2013 lämnade han klubben för gott – som spelare. Det blev sammanlagt 151 tävlingsmatcher samt elva mål och 34 målgivande passningar.
Nu är han tillbaka i ”Gnaget” i en annorlunda roll. För en vecka sedan gick AIK ut med att man förstärker sin scoutingorganisation med Mutumba. Han kommer att assistera chefsscouten Tobias Ackerman och sportchefen Björn Wesström, som är glad över att ha säkrat ”M9” igen.
– Det känns jättebra måste jag säga. Martin har ju sociala värden som AIK i stort vill jobba med och för. Det är en del av det. Vi har försökt bygga spelartruppen väldigt mycket utifrån hur vi upplever att våra läktare ser ut. Populationen på läktarna ska ungefär återspegla kvoterna i trupperna utifrån ett igenkänningsperspektiv, säger Wesström till FotbollDirekt.se och fortsätter:
– Vi tror att om vi ska bli ännu vassare och starkare på att fånga upp spelare i förorterna så behöver vi ambassadörer som inte bara är i laget. Och den som kanske är tydligast ambassadör, den som var den första i AIK som bröt isen och tog sig hela vägen, och faktiskt checkade ut med ett SM-guld 2009 – det är Martin.
– Och det betyder att han startar på en annan nivå än vad andra gör som skulle kunna göra ungefär samma saker. Så det blir ju mervärden vi pratar om på många sätt. Och det är det som är tanken.
Mutumba har den gångna säsongen spelat fotboll i division 1-klubben Syrianska, men en korsbandsskada i somras satte stopp för resten av säsongen. 33-åringen har börjat tänka på karriären efter karriären och det var så han närmade sig AIK igen.
– Ja, lite så skulle jag säga att det var. Han är i en situation nu där han förhoppningsvis kan spela ett tag till, och det kommer han med all säkerhet vilja göra, men någonstans så hamnar man ju i såna situationer. När börjar det bli dags att tänka på nästa steg. Även om du gör något med högerhanden så kan du fortfarande starta något med vänsterhanden.
– Det är inte alltid de här möjligheterna dyker upp. Nu när han blev långtidsskadad och fick tid för eftertanke så har han börjat fundera. Samtidigt är vi i en process där vi ska utveckla vårat sociala engagemang i AIK. Då har det här sammanfallit på många plan. Vi börjar så här sen får vi se.
Det är inte en ren scoutingroll låter det som. Får andra arbetsuppgifter utöver det?
– Alltså, han jobbar med scouting och kommer att se matcher tillsammans med Tobbe (Tobias Ackerman, chefsscout) men sen kommer han också ha några ambassadörsuppdrag som blir ganska tydligt kopplade till förorten.
Wesström berättar att rollen till en början är på deltid och att Mutumba knappast gör det för att tjäna feta pengar.
– Det är signalen att han inte gör det i det här fallet. Han gör det inte för pengarna han gör det för att tror på idén, han tror på AIK, han tror på AIK i samhället, han tror på truppbyggnadsidén och han tror att AIK är den enda klubben som har möjlighet att ta hand om den potentialen som finns där ute (i förorterna). Då handlar det om spelare från den region han kommer ifrån från början.
Tanken är lite mer att scouta fram talanger än färdiga a-lagsspelare?
– Nja, vi får se vad det blir. Nu under hösten hjälper han Tobbe med scoutingen av a-lagsspelare. Så är det, sen får vi se vad det här leder till 2019.
I pressmeddelandet berättade ni att han var med i scoutingen av Heradi Rashidi. Har han visat prov på ett tränat scoutingöga tycker du? Jag menar, vissa kanske tänker att ni gör det här mer för att det ska se snyggt ut att ta hand om gamla spelare.
– Det kan man väl få tro om man vill det… men han är definitivt en spelare som jag upplever förstår vad som funkar och inte funkar. Det är väl det som är hela grejen med scouting. Det är väldigt sällan speciellt svårt att se vem som är bäst på planen. Det är nog de flesta överens om efter matchen. Det är därför sponsorerna, som kanske inte alltid är de mest analytiska, får utse matchens lirare. Det är ganska krasst vem som var bäst, stack ut mest och gjorde flest roliga saker.
– Det kan man ju se. Men hur ska vi använda det hos oss då? Är det något som är intressant för oss överhuvudtaget? Den sortens egenskaper som var bäst i den här matchen? Det är väl den sortens diskussioner som är intressant att ha med folk. Och där tycker jag att Martin har visat en enormt hög höjd.
Jämfört med större klubbar i Europa har väl svenska klubbar rätt små resurser för scouting. Många klubbar har ju en sportchef som mer eller mindre sköter allt från ax till limpa. När ni varit ute och rest i världen, kan du se något som större klubbar gör som ni måste bli bättre på som scoutingorganisation?
– Ja, det är klart att det beror på vad man mäter sig med och sätter för mål i klubben. Ska man vara bäst i Sverige så är det en sak, ska man frekvent spela gruppspel i Europacuperna så är det en annan sak. Jag tror inte vi är i närheten av exempelvis Midtjyllands analytikerdel. Det är klart att allting finns det väldigt mycket mer av hos de som är bättre och högre rankade än oss.
– Vi får försöka ta det i vår egen takt och försöka göra det på ett så smart sätt som möjligt utifrån vår identitet. Att vi ska åka till Tottenham och säga, så här gör dem – nu gör vi likadant… det är helt ointressant. Varför det? Jo, för vi är inte i London. Vi är i Stockholm och vi är den klubben som vi är och vi har våra supportrar som vi ska göra bra saker för. Det är viktigt för oss att hela tiden ha AIK-glasögonen på oss. Då är det här (Mutumba) ett steg i rätt riktning för oss.
Satsar ni mer på scouting än de flesta andra svenska klubbar?
– Ja, det vill vi ju göra. Men vi vill göra det på ett sätt som passar oss.
Den här artikeln handlar om: