PÅ FD: Lönemarknanden för allsvenska stjärnorna inför transferfönstret

Allsvenskans lönesnitt har de senaste åren kretsat kring 100 000-kronorsnivån. Våra elitspelare tjänar numera som högt uppsatta politiker och närmar sig allt mer flera utländska ligor. Norge är vi förbi – medan vi ännu ligger efter Danmark.

Om mindre än en månad öppnar transferfönstret och det är flera klubbar som på allvar har spelare exponerade mot utlandet. I ”farozonen” för att köpas loss.
Å en sida kan stora pengar ticka in, å en annan sida kan stora sportsliga värden försvinna.
Det är onekligen med tudelade känslor vi går mot ännu en transferperiod,
Simon Thern är det senaste exemplet, AIK med Tarik Elyounossi ett annat, liksom inte minst ett IFK Göteborg med Benjamin Nygren och uppgifter om 50 000 000.

Hur många och hur stora affärer som kommer att hinnas med denna gång återstår att se – liksom var de i så fall hamnar.
Klart är hur som helst att vissa ligor är klart mer lukrativa än andra.

FotbollDirekt.se har tillsammans med flera branschmänniskor tittat på allsvenska lönenivåer och det jämfört med Skandinavien och flera jämförbara ligor runt om i Europa. Och skillnader finns så klart men det är ingen avgrund som för tio år sedan.

Ett allsvenskt genomsnitt konstateras i dag ligga kring cirka 100 000 kronor i månaden för en allsvensk spelare. Malmö FF beräknas ligga högst med lönekuvert på 150 000-160 000 i månaden. Andra storklubbar som AIK, Djurgården och Hammarby ett stycke över 100-strecket.
Lägst bedöms Falkenberg och AFC hamna med 30 000-35 000.

Samtidigt så ligger Norge lite efter om vi går utanför landets gränser och kommer upp i snittliga månadslöner på 75 000-80 000 kronor. Trenden konstateras där vara negativ de senaste åren.
I Danmark däremot så går det upp väsentligt och danska ligan anses ha löner kring 150 000. FCK med ett snitt på 250 000-300 000. Bröndby med cirka 200 000.

Går vi till ett annat jämförbart land som Schweiz så är Basels dominans tung med årsinkomster på omkring sex miljoner.
450 000 -500 000 i månaden.
Genomsnittet i schweiziska superligan sätts av FotbollDirekts bedömare till 250 000 kronor i månaden.
Hoppar vi till en annan liga som man hyfsat känner att man kan relatera till från allsvenskan är Österrikes Bundesliga och där ett uppskattat genomsnitt på 180 000-200 000 med Salzburg som särklassigt exempel med snitt i 400 000-kronorsklassen.

Där alltså sportsligt ligor vi kan jämföra oss med men samtidigt ska man se och förstå att skillnaderna ändå likväl är större än så.
Det finns ju som bekant ett hårt skattetryck i Sverige som blir 54 procent om man tjänar så mycket pengar som anges.
I Danmark sjunker den summan för spelare med artistskatt ner till 32 procent och det i fem år som utländsk spelare.
För danska spelare i Danmark svider det dock med liknande höjd som i Sverige.

I Norge är skatteeffekter i stort som i Sverige,

Tittar vi på Schweiz så är satsen 30 procent men å andra sidan finns flera olika sociala skatter som gör att nivå totalt sett höjs till 35-37 procent. Vidare till Österrike så går siffrorna upp med tio procent.

Världens liga nummer ett, drömmen om de största pengarna, ja, då handlar det om Premier League och cirka 1,2-1,3 miljoner i månaden.
I The Championship beräknas medeltalet ligga kring 700 000-800 000 i månaden – det vill säga 14 000-16 000 pund i veckan. Fantastiska siffror förstås, mycket genom att vi pratar om en andraliga i ett land. Med andra ord så lever killar som Alexander Milosevic, Kerim Mrabti och Pontus Jansson ganska bra liv där borta.

Allsvenska namn som når över 200 000 i månaden (ja, då tjänar man mer än vår statsminister) är ett begränsat antal och anses vara följande med som ni ser ett stort koppel från så klart serieledande Malmö FF:
Markus Rosenberg, Kevin Ellergaard, Sebastian Larsson, Jo Inge Berget, Anders Christiansen, Marcus Antonsson, Tarik Elyounoussi, Rasmus Bengtsson, Vidar Örn, Vladimir Rodic och Alexander Kacaniklic.
Norrköping tros ha namn som Christoffer Nyman och Alex Fransson på uppemot denna inkomstnivå – men inte riktigt ända fram.

FOTNOT: I uppskattningen av alla respektive lönesnitt så ingår eventuella signing bonusar. Det vill säga en större engångssumma som i beräknande slås ut över respektive kontraktstids alla månader.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: