Wesström bryter tystnaden – talar om sitt ansvar för AIK:s misslyckande

Björn Wesström bryter tystnaden – i dag uttalar sig AIK:s vd och klubbdirektör om Rikard Norling och sin egen roll i att AIK idag ligger tolva och har sparkat sin tränare.
–  Självklart har jag ett stort ansvar, jag har anställt både Rikard Norling och hela hans stab, och skrivit avtal med samtliga spelare, säger Wesström i Follow Us AIK


Rikard Norling fick i måndags lämna AIK, efter söndagens derbyförlust mot Djurgården. Många inblandade i AIK har uttalat sig för media sedan dess, från Norling själv till andra i tränarstaben och i styrelsen, till spelare.

Men det har varit tyst från klubbdirektören och vd:n Björn Wesström. Många supportrar anser att Wesström har ett ansvar i att AIK hamnat i den här situationen. Han var sportchef fram till 1 april, då han tog över som klubbdirektör och vd. Några månader innan det hade han förlängt kontraktet med Rikard Norling, som nu alltså fått gå. 

I dag uttalar sig Wesström, för AIK:s egna kanal Follow us AIK. Han får frågor om sitt ansvar:

– Självklart har jag ett stort ansvar, jag har anställt både Rikard Norling och hela hans stab, och skrivit avtal med samtliga spelare. Det är klart att jag har en stor del i det. 

– Sedan lämnar jag till andra att värdera vad det är förknippat med för konsekvenser för framtiden. Jag har väldigt svårt att göra en egen sådan värdering och bedömning, vad som är bra för AIK i det fallet. Det är liksom inte mitt jobb eller mitt ansvar. 

– Ansvarsfrågan, där råder det inga tvivel om att jag varit sportchef fram till 1 april. Inga tvivel om det överhuvudtaget. Så jag har varit en stor del av den planeringen som gjorts fram till dess. Nu äger jag inte de frågorna längre operativt. Jag är ett stöd för (Henrik) Jurelius både i framtidsfrågor och i dagliga frågor, vilket är naturligt utifrån att jag varit på den positionen han är nu i ett tiotal år. Så det ligger naturligt i det. 

– Vad är då en sportchefs ansvar i en planeringsfas, om man pratar om förutsättningar. Du backade bandet till 2018. Vi kan konstatera att utvärderingen av 2018 var att vi vann allsvenskan på ett väldigt specifikt sätt att spela. Vi maximerade såklart spelarnas potential. Vi maximerade också sportbudgeten, det ska vi komma ihåg. Vi har nog aldrig gjort av med mer pengar. Vilket såklart gör att om man inte har möjlighet att fortsätta göra av med lika mycket pengar, ja då behöver man skruva på andra saker.

Wesström vidareutvecklar kring hur AIK valde en ny inriktning efter fjolåret - man spelade cyniskt för att få så många poäng som möjligt även 2019, men det resulterade inte.
– 2019 var ett år där vi bestämde oss för att fortsätta den väg vi valt egentligen från 2017 och framåt. Rikard kom in sommaren 2016. Från 2017 och framåt hade vi valt en väg där resultatcynism präglade allt vi gjorde. Rikard byggde ett spelsätt utifrån att ta så många poäng som möjligt med det spelarmaterial som finns. Och då slog vi i taket 2018. 

– Vi tog ett 60-tal poäng. Med AIK-mått mätt en hög siffra. Med allsvenska mått mätt också. Det var bara det att det var tre lag som tog fler poäng, vilket gör att resultatet blev misslyckat i form av en resultatplacering som blev fyra. 

– Det var ett misslyckande. Det andra misslyckandet var att vi uppfattade att hela klubben, från styrelsen till ledningsgrupp till spelartrupp kände att den vägen vi gått i tre år, den tog mer energi från oss än den gav. Den gav inte heller speciellt mycket energi till vår publik. Vilket vi bedömer är en av AIK:s styrkor. När man kan spela på ett sätt som gör att publiken får energi och kan ge tillbaka energi, så blir det oerhört tufft att möta AIK. 

Wesström talar om att stå på dels ett utvecklingsben, dels ett resultatben. Det handlar om att stå på bägge benen för att ta sig framåt, säger han. I januari bestämde man att gå en ny väg i spelsättet. Ett sätt som alla insåg kunde komma att ge färre poäng än mot för tidigare, när man nu valde en annan riktning. 

Han menar att det hela tippade över - balansen mellan resultat och utveckling gick förlorad. Han talar om att "resultatcynism" gick över i "spelidéscynism".
– Spelidén trumfade ibland sättet att ta poäng. Och flexibiliteten däremellan kanske inte har varit till resultatens fördel. Utan snarare till utvecklingen av spelidéns fördel. Då kan man tycka, ja men ska man nå framgång, då måste man låta det ta den tid det tar. Den tiden sade nu Henrik Jurelius, den tiden börjar tyvärr ta slut. 

Där var Rikard Norling bestämd om att hålla fast vid det nya spelsystemet, enligt Wesström. 
– Vad är chefstränaren beredd att justera för att vi ska bli lite mer resultatcyniska och ge lite avkall på de principer som finns i spelsättet? Det får man ge Rikard, han är väldigt kategorisk och har varit även i det här. Jag var med i samtalet efter derbyt och han var väldigt övertygad om att det här är vägen framåt för AIK, och där går meningarna isär om vad som är bäst för AIK framöver. Vi kan inte såga av resultatbenet och tro att vi kan stå på utveckling endast.

Wesström svarar också utifrån det faktum att han inte varit tillgänglig för media i samband med att Rikard Norling fått lämna. Han menar att han i sin nuvarande roll inte är relevant som intervjuperson på det sättet:
– Jag har förstått att det finns en del kritik att jag inte varit speciellt synlig, vilket kopplat till den roll jag har i dag har har noll verkningsgrad. Jag har gjort ett jobb som förhoppningsvis underlättar de processer som ligger framför oss. Mer än att vara någon talesperson för sport-herr.

Därutöver kommenterar han tränarfrågan, vem som ska ersätta Norling. Han avslöjar att man träffat tre kandidater. Men efter att det blev offentlig att Norling lämnar så har det öppnat upp sig för fler kandidater. 

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: