Kan ändra hur allsvenska miljoner fördelas – röstar nästa vecka

Det nya avtalet som trädde i kraft 2020 ger klubbarna totalt 600 miljoner kronor om året att dela. Hur ska pengarna fördelas? Nu kan en ny fördelningsnyckel vara på gång – allsvenska – och superettanklubbar förhandlar just nu om en ny fördelning. 

Ett nytt och mer än dubbelt så lukrativt SEF-avtal trädde i kraft till den här säsongen. Discovery började sända allsvenskan och där Unibet gick in som sponsor, ett avtal värt 750 miljoner kronor att dela på – varje år. Det tidigare avtalet var värt cirka 340 miljoner kronor/år.

150 miljoner kronor går till gemensamma projekt samt löner till kanslipersonal, men 600 miljoner kronor betalas ut direkt till klubbarna varje år, 75 procent till allsvenskan och 25 procent till superettan. 

Modellen för hur pengarna ska fördelas har varit uppe för diskussion många gånger, men nu är det mer skarpt läge än tidigare. Flera klubbar vill ändra på modellen. Den s k fördelningsnyckeln som ligger nu baseras på hur klubbarna har presterat de fem senaste säsongerna.

Den allsvenska klubb som gjort bäst sportsliga resultat de senaste fem åren får 9,35 procent. Det är vad man som mest kan få. Medan en klubb som minst kan få 5,40 procent. 

En ganska jämn fördelning, och det är känt sedan många år att vissa klubbar vill se att kakan styckas upp i färre delar, där några får betydligt mer.
Modellen har legat där sedan 2014, och klubbar har argumenterat för att man bör få en större andel av pengarna om man drar mer publik och tv-tittare, vilket i sig driver intresse och intäkter till ligan.
Det är en parameter som inte finns med alls enligt nuvarande fördelningsmodell.

För att en ändring ska bli av så krävs det att klubbarna själva väcker frågan - och det har nu gjorts.
Det var enligt FD:s uppgifter på tapeten redan förra vintern, inför det att det nya avtalet skulle träda i kraft. Men då sköt man fram det. 

Men på torsdagen har det diskuterats på ett SEF-möte och det hela kan få ett avslut i nästa vecka, när både klubbchefsmöte och medlemsmöte väntar.
Flera klubbar FotbollDirekt har varit i kontakt med vill inte uttala sig alls i frågan, som uppenbarligen är en het potatis. 

AIK:s vd Björn Wesström har inga problem med att bekräfta att det är en fråga som nu diskuteras. Men inte mer än så - han pekar på att det inte finns några beslut tagna.
– Det är det som är status på frågan, det finns inte så mycket att kommunicera. Det tillsattes en arbetsgrupp kring detta, man har fått i uppdrag att se över den frågan, säger Wesström till FotbollDirekt.se. 

– Sedan vad vi som klubb tycker… Vi är ett kollektiv som fattar demokratiska beslut, så förhåller vi oss till det. Vad vi tycker är inte så intressant, det ska röstas om det. 

Blir den här frågan extra het när det är ett tufft läge ekonomiskt, pga corona?
– Det är självklart så alla klubbar har sina utmaningar på sin nivå, beroende på var man befinner sig, på många olika sätt. Det finns en mängd olika perspektiv. Det kommer fattas ett beslut i frågan, så får ni återkomma efter det. 


Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: