Klubbläkarnas oro: ”Räkna med fler överbelastningsskador”

Allsvenskan kommer att rivstarta andra helgen i juni och för att hinna spela klart serien lär det behövas matcher två, kanske tre dagar i veckan. Något som kommer att kunna bli kännbart. Nu slår klubbläkarna larm om den svåra belastning som väntas på spelartrupperna.
– Ja. Man kommer nog kunna se en hel del överbelastningsskador. Säkert en hel del muskelbristningar, säger Elfsborgs lagläkare Matilda Lundblad till GP.

Den komprimerade säsongen kommer att sätta de allsvenska lagen på många prov, däribland fysiskt. Ska lagen spela med bästa lagen i varje match kommer det att bli mycket stor belastning på många spelare som kanske inte får den till till återhämtning som dessa behöver.
– Utan att ha sett spelschemat så vet vi att risken för skador ökar vid tätt matchande. Om man till exempel spelar söndag-tisdag och det är mindre än 72 timmars återhämtning. Ska det även in cup- och Europamatcher kan det bli tufft, säger Häckens sjukgymnast Patrik Ghazarian till GP. 

Även Elfsborgs lagläkare Matilda Lundblad har jobbat för att belastningen på spelarna ska vara hanterbar och har varit en av de drivande bakom att fem byten ska tillåtas i allsvenskan.
- Annars hade det känts tufft och ohållbart. Sen ska man veta att det är lätt att pusha tränarna till att byta när man leder men inte lika lätt när man ligger under eller när det står lika. Där är det viktigt med kommunikationen mellan medicinska teamet och tränarna så att vi får ha med spelarna i slutet av säsongen. 

Superettanklubben Örgrytes lagläkare Lars Peterson är inne på samma spår som Lundblad att det gäller att ha bra kommunikation mellan den medicinska staben och lagledningen.
- Man ska försöka rotera laget bättre än vad man har gjort tidigare, tycker jag. Där har du också en möjlighet att pröva ungdomar i matchspel. Jag tror att kommunikationen mellan läkarna, tränarna och de ansvariga spelarna i laget kan föra detta framåt. Och det kan till och med skapa bättre attityd i efterförloppet – att man har en bättre inställning till sina motståndare, speltid och så vidare, säger Lars Peterson.

Elfsborgs Matilda Lundblad tror till och med att den medicinska biten kommer att bli helt avgörande om hos vilken klubb som SM-guldet hamnar 2020.
- Det skadeförebyggande arbetet kommer ha en större påverkan på vem som står som segrare i de båda allsvenskorna. De topplag som klarar att monitorera belastningen och kommunicera med sina spelare bäst kommer vara bra – för spelarna måste vara medvetna om att belastningen kommer att öka snabbt – då behövs det mer kommunikation från vår sida: ”Är ni slitna?”, ”Är ni på gång?”, är det så att man är lite stel i ena baksidan så kan det gå över i en bristning snabbt. Man får inte missa sådana grejer.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: