Kommer inte skynda på VAR i allsvenskan: ”Inte väckts alls”
VAR kommer till allsvenskan först säsongen 2022 – om det överhuvudtaget införs. Det beslut som togs av SEF-klubbarna i vintras ligger fast. En längre utredning pågår och först nästa år kan man rösta om videodomarsystemet.
SEF:s ordförande Lars-Christer Olsson ser ingen anledning att skynda på någonting.
– Det diskuteras en del, speciellt efter matcher där det kommit domslut som blir omdiskuterade. Men det i sig är ingen grund för att vi ska ändra oss och plötsligt inte göra en grundlig genomgång av det här, säger Olsson.
Har opinionen kring VAR svängt? Efter flera uppmärksammade domslut i allsvenskan så har VAR-frågan aktualiserats på nytt. Det efter en vår där ett stort antal klubbar tagit beslut om att jobba mot ett införande av videodomarsystemet.
När FotbollDirekt gick igenom frågan i mars, då de flesta klubbarna har sina årsmöten, så fann vi att åtta klubbar hade inkomna motioner om att klubben ska gå in och aktivt motarbeta införandet av VAR. Vid den tidpunkten hade redan en storklubb som AIK tagit beslut om att försöka stoppa VAR i Sverige.
Men efter att säsongen kommit igång så har frågan kommit upp igen, och nu är det röster som höjs för ett införande. Domslut har blivit omdiskuterade, senast efter måndagens match mellan Helsingborg och IFK Norrköping, där HIF tilldömdes två straffar som väckte känslor hos många.
Debatten går het inte bara bland supportrar. Allsvenska tränare har öppnat för att införa VAR. Ja, även många av domarna vill ha systemet för att få hjälp med avgörande beslut.
Det finns ett beslut från SEF-klubbarna om att utreda frågan under en längre period. Hösten 2021 kan man vänta sig ett ställningstagande från klubbarna, vilket innebär att det tidigast kan införas säsongen 2022.
SEF:s ordförande Lars-Christer Olsson säger att frågan inte tagits upp en enda gång i år på SEF-mötena. Att den utstakade planen skulle skyndas på är osannolikt.
– Nej det tror jag inte. Dels för att pandemin gjort att vi koncentrerat oss på andra frågor. Det har inte hänt så mycket på den punkten, varken i Sverige eller i andra ligor. Nu har Premier League tagit ett beslut om att införa det, men i övrigt är det ganska stilla, säger Olsson till FotbollDirekt och fortsätter:
– Och jag ser inget direkt skäl till att göra det heller faktiskt. Det diskuteras en del, speciellt efter matcher där det kommit domslut som blir omdiskuterade. Men det i sig är ingen grund för att vi ska ändra oss och plötsligt inte göra en grundlig genomgång av det här.
– Det kännetecknar fotbollsdebatten; den blossar ibland upp på väldigt kortsiktiga frågor. Men det har egentligen inte hänt något nytt.
Det pågår en utredning om VAR, den följer tidsplanen?
– Ja det gör den. Men allt som tagits upp har hackats lite i coronatider, i och med att vi lagt mycket energi på de frågorna istället. Det har inte hänt något, varken positivt och negativt, kring det här.
En fråga som också kan bli aktuell; ska klubbarna verka för att införa systemet, med tanke på den ekonomiska situationen som fotbollen hamnat i? Tidigare beräkningar har pekat mot en kostnad på runt 50 miljoner kronor.
Kan det bli så att VAR läggs åt sidan på grund av ekonomiska skäl?
– Det ska inte uteslutas att det blir så. Men vi har inte haft den diskussionen. Det är också möjligt, som med all annan teknik, att det kan komma billigare tekniska lösningar för VAR allt eftersom.
Det är också fullt möjligt att man kan riva upp beslutet om 2022 för att försöka få till stånd ett införande redan till nästa säsong. Det är ett SEF-beslut och det är upp till klubbarna, säger Olsson.
– Ja, ja visst kan man det. Klubbarna kan ändra sig på nästa möte. Rent teoretiskt kan man riva upp det. Men då skulle det också bli en större debatt. Med tanke på att klubbarna tagit beslut om att man inte ska jobba för VAR, flera av dem. Utifrån principbeslut på årsmöten där det varit en majoritet av medlemmarna som inte vill ha det.
Det här hade kanske varit en hetare potatis bland klubbarna om det hade varit en ”vanlig” säsong, där det funnits mer tid att lägga kraft på det?
– Ja, både ekonomiska resurser och tid att diskutera. Nu har vi exempelvis bara digitala möten, och en diskussion om VAR kanske helst ska tas på ett fysiskt möte där man verkligen får tid att diskutera igenom saker och ting. Men frågan om VAR har inte väckts alls.
Den här artikeln handlar om: