LÅNGLÄSNING – MATS JINGBLAD: Bajen-hysterin – får 70 förslag i veckan

ÅRSTA. Han får upp till 70 förslag på spelare att värva – i veckan. Inför comebacksäsongen har han tagit in fyra. Hammarbys sportchef Mats Jingblad berättar i en lång intervju om värvningsstrategin, tankarna kring årets nyförvärv och ett Silly-rykte som tog honom på sängen fullständigt.

Den 6 november 2013 blev Mats Jingblad klar som ny sportchef i Hammarby. Han presenterades tillsammans med tränaren Nanne Bergstrand. Nästan exakt år senare, den 2 november 2014, tog Hammarby steget upp i allsvenskan.

FD träffar Bajens sportchef på kontoret på Årsta IP, och det blir ett långt samtal om klubbens fotbollsfilosofi, årets nyförvärv, spelare som fått lämna och rykten om värvningar som överraskat honom själv.

Hur resonerar Hammarby när det gäller rekryteringar? Finns det en “värvnings-manual” som den Nanne Bergstrand har med sig ute på planen. En hint om det hittar vi på whiteboarden i Mats Jingblads kontor på Årsta IP.

– Vi har fyra mantran, säger Jingblad och pekar på whiteboarden bakom sig. Fyra punkter lyser i illgrön tusch:

– Laganda, träningsmiljö/utvecklingsmiljö, spelidé och spelartruppen. Det är fyra stycken hörnstenar som är oerhört viktiga. Nästan alla beslut vi tar, där tar vi alltid hänsyn till de här sakerna, att “hur påverkar våra beslut de här fyra punkterna”?, frågar han retoriskt och går snabbt vidare:

– Tidsandan i dag, det är individualismens. Vårt samhälle i dag är individualisternas samhälle, mycket mer än vad det var för 20-30 år sedan. Därför tror jag, att kan man jobba med den biten att få in lagandan, då kan man vinna mycket mer på lagandan i dag än vad man gjorde då.

– För då var det en så naturlig del av en grupp. I ett fotbollslag, du spelade där i tio år. Som jag, jag spelade tolv år i Halmstad, jag hade samma lagkamrater i många år. Men om du går till dagens Hammarby, du kan ju titta på hur många i dagens Hammarby som spelade där 2011, 2012… man byter spelare snabbt i klubbarna, spelarna blir mer och mer individuellt skickliga och mer individuella i sitt tänk, de ska förverkliga sitt eget jag, bli utlandsproffs och allt sådant där. Så därför tror vi att lagandan, där har vi mycket att tjäna.

– Så det är viktiga saker: Hur påverkar det att få in en ny kille i gruppen? Hur påverkar det lagandan? Vad är det för typ vi får in, vad är det för människotyp? Hur påverkar det att den och den spelaren försvinner från gruppen? Där har du konkreta exempel. Hur påverkar det att vi får in en ny ledare i ledarstaben, hur påverkar det lagandan? Så därför försöker vi hela tiden få positiva svar på de frågorna, när vi gör förändringar.

Det finns ingen manual för det på samma sätt som det gör för spelet ute på planen?

– Nej där får man nog gå mer på magkänslan, det tror jag. Jag jobbar mycket med den biten med lagandan, att det ska vara högt till tak och att vi har sociala aktiviteter tillsammans. Spelarna vet att de får alltid lite budget av mig för att göra saker vid sidan av planen för svetsa ihop gänget.

– Sedan en annan viktig del, det är att vi har informella ledare och ledartyper i laget. Kan vi få in ledartyper som kan samarbeta, då har vi mycket vunnet. Och det har vi. Det har vi lyckats bra med, de vi har fått in.

– Du kan ju ha ledartyper som ska sätta hierarkiordning, och då är det kanske inte så bra att ha jättemånga ledartyper, om de börjar bråka med varandra. Men om du har ledartyper som vi har, med Johan Persson, Kennedy, Pablo… de har väldigt många olika områden de ansvarar för. “TC” (Thomas Guldborg Christensen) är en fantastisk social ledare, Kennedy är oerhört skicklig med våra supportrar, tar sig tid åt allt och alla, alltid lika trevlig och ett föredöme för vår förening utåt. Johan Persson är en pådrivare, bra i omklädningsrummet. Pablo är en oerhört taktiskt skicklig kille, som pratar med spelarna om taktiska mönster. Så du ser, vi täcker lite olika områden med de här ledartyperna. Så det känns jättebra, den gruppen vi har att jobba med just nu.

Fans vill ofta se nyförvärv, och det är nästan så att man räknar med nyförvärv mellan säsongerna. För er som är på insidan… kan det bli så att om man har fått ihop en bra grupp, att man inte vill röra den med ett nyförvärv?

– Ibland kan det ju vara så. Ibland får jag förslag, “ta den och ta den”. Namnmässigt kan det vara jättebra, men då kan det kanske vara så; “hur påverkar det denna biten, är det där vi behöver lägga resurser”? Nej, det kanske det inte är, vi kanske måste prioritera något annat. Eller att det stör något så att det i det stora hela kanske inte blir så positivt. Utan att nämna några namn. Men det kan vara sådana scenarier givetvis.

Vi kommer in på de spelare som kommit in till Hammarby under hösten och vintern. Fyra nyförvärv är klara till comebacken i allsvenskan. Isländske högerbacken Birkir Már Saevarsson från Brann, mittfältaren/ytterbacken Oliver Silverholt (Halmstad), offensive mittfältaren/anfallaren Måns Söderqvist (Kalmar) och Philip Haglund (IFK Göteborg), mittfältare som nu ska skolas om till mittback.

Hur mycket arbete och research ligger bakom nyförvärven?

– Måns behövde vi inte diskutera, Nanne har ju haft honom i tre-fyra-fem år. Oliver likadant, han känner ju jag sedan Halmstad. Så bättre research än vad vi gjort med de killarna, det är det ju svårt att få.

– Sedan kan du ju aldrig veta hur det kommer slå i slutändan, det vet vi aldrig riktigt, vi har inget resultat innan det skett. Det är så många faktorer som kan påverka. Men det här är väldigt stabila och jordnära killar som älskar sin fotboll, de är bra i gruppen, och kan spela på sina positioner. Måns kan ju spela på flera offensiva positioner, Oliver kan spela både kant och centralt, en tvåfotad och bollskicklig kille. Så de passar väldigt bra i den modellen vi har.

– Sedan Birkir, han är en oerhört löpstark spelare. Han sa vi att, den typen… att få ytterbackar som är väldigt, väldigt löpstarka och samtidigt duktiga huvudspelare. Det ville vi få och det fick vi i Birkir. Nu kan han ju spela mittback, det har han visat på ett bra sätt. Han passar in i vårt tänk, att kunna utveckla laget ännu mer i tempofotboll och löpfotboll.

Det är många som undrar kring Michael Timisela och att han gjorde en bra säsong på högerbacken förra året… att han inte fick fortsätta? Handlade det om att han inte lika tydligt hade de egenskaperna du nämnde om Birkir? 

– Det var sambandet egentligen mellan att Timiselas kontrakt gick ut och att vi hade Birkir på radarn. För vi hade inte haft ekonomisk möjlighet att ha båda två. Då fick vi välja en. Och i och med att Timiselas kontrakt gick ut och att Birkir är en lite annorlunda spelartyp, så tyckte vi att detta skulla passa in i tiden.

– Sedan är vi oerhört nöjda med Timisela. För det höjdes ju röster förra året att Timisela inte skulle hålla som högerback. Men vi trodde på honom och han gjorde det jättebra under säsongen. Så det var väl mer just de här tillfälligheterna. I och med att Timiselas kontrakt gick ut, och att Birkir fanns tillgänglig för oss så såg vi möjligheten att ta ett steg till, säger Jingblad och går vidare med det sista nyförvärvet, Philip Haglund:

– Vi har ju sagt att en position vi tittat på att förstärka ytterligare, det är mittbackspositionen. Vi vill ha en viss typ av spelare där; spelare som är tuffa i sin brytning, som är bra passningsspelare, som vågar stå högt och som är duktiga huvudspelare.

– Och när vi började diskutera Philip Haglund så var det givetvis ett aber att han var skadad. Men vi satte oss ned med honom och hörde på hans inställning. Vi pratade både med honom och hans agent, vi hade ett långt möte och sa våra planer med honom som mittback. Att vi tror att han har alla kvaliteter vi är ute efter som mittback. Då ville han fundera på det. Och så återkom han och kände själv att det var jätterätt och att han kanske blir en ännu bättre fotbollsspelare i den rollen. Så där är vi, nu ska han bara tillbaka på planen.

– Han har spelat lite grann där som mittback, så det är inte helt främmande för honom. Det är klart att det kommer bli en viss omställning i träningsfasen för honom. Men det är en väldigt klok spelare och en kille som gått in i gruppen på ett fantastiskt bra sätt. Sedan är det bra att vi får in en Stockholmare i gruppen också (skratt).

Vadå, har det vägt över till Norge för mycket?

– Nej då. Men med dagens samhälle, närområdet har ju utökats betydligt. Nu är ju närområdet snart hela Sverige. Det är så det har blivit.

Saevarsson var på sätt och vis en Norge-värvning även om han är islänning. Fortsätter ni titta mycket där?

– Vi tittar väldigt… jag ska inte säga att vi tittar jättebrett, men det är lite runtomkring, det är både Norge, Island, Danmark och Finland. Vi var ju i Afrika och tittade förra året. Vi binder oss inte för mycket någonstans.

– Utan det vi har sagt är att oavsett nationalitet killarna har så är det de kriterierna bakom mig (de fyra hörnstenarna) som vi går efter. Hur påverkar det gruppen och så vidare. Sedan är det givetvis så att det kan påverka gruppen lite annorlunda om det kommer en kille som inte pratar engelska eller svenska. Beroende på vilken roll han har. Det är sådana saker vi tar hänsyn till. Sedan lägger vi varken positiva eller negativa aspekter om spelaren är i från Norge eller Afrika eller var de är i från. Det handlar om att det ska vara bra fotbollsspelare som ska passa in i vårt sätt att tänka.

Du sade tidigare att ni inte hade råd att ha både Timisela och Saevarsson i truppen… har du inte en större budget nu, bland annat med tanke på den succésäsong ni hade publikmässigt i fjol? (när intervjun gjordes hade ännu inte bokslutet, 3,2 miljoner plus, offentliggjorts)

– Vi började bygga lite redan i fjol, hade lite kostnader förra året som vi drog på oss. Det är hela tiden ett samspel mellan en ekonomi i balans, och en spelartrupp som vi tror på. Det är ingenting som säger att du får ett bättre lag för att du köper en massa spelare. Då sätter man ekonomin i fara.

– Sedan kan det vara så att ibland måste man gå in och göra något som kostar lite extra, för att det är nödvändigt för att kunna utveckla laget. Det är där som vi kanske är beredda att göra något om det skulle behövas, om tränarteamet kommer och säger, “nu har det hänt något här, eller den här skadan måste vi täcka upp för”… att måla upp ett scenario som gör att vi måste göra någonting. Det är mer det än att vi ska spendera för att det gick bra ekonomiskt i fjol. Vi tror på vår idé, det är 22 spelare i truppen och de fyra hörnstenarna.

Jag antar att det finns en lista? Hur många namn har du?

– Du skulle helst vilja ha en lista svart på vitt, du skulle helst vilja ha tio namn, “där plockar vi den, om det inträffar plockar vi den”. Det funkar inte så. Vi har vissa saker vi vet om kan bli aktuella någon gång i framtiden. Det kanske kan bli aktuellt längre fram, det kanske kan bli tidigare. Så har ju alla klubbar. Det är jag helt övertygad om.

– Det är så här, jag har ju aldrig varit i en förening där det varit så oerhört mycket erbjudanden från alla håll och som i Hammarby. Fråga Hjelmberg (Mikael, tränare och scout i Hammarby). Jag är så glad att jag fått med honom på mailen, så jag slipper ta i allt (skratt). Nej men vi får ju förslag, det är mellan fem och tio om dagen. Lägg ihop det över en vecka så ser du hur mycket vi får…

Är det någon av dessa som ni någonsin har gått vidare med? 

– Nej men det är oftast inte så det funkar. Vi jobbar med våra kontakter, vi har ett ganska brett kontaktnät. Vi har Mikael Hjelmberg som är oerhört duktig på området och scouting. Nämner jag en spelare för honom så kan han den spelaren direkt. Sedan har man vissa spelare på radarn…

– … när vi fick höra talas om Birkir till exempel, han hade jag inte någon direkt bild av när vi fick upp honom på radarn. Men då var ju Hjelmberg och tittade på honom vid tre tillfällen, och sedan hade vi en ganska naturlig kontakt med Patrik (Hansson, tidigare Brann-tränare, nu i Hammarby) uppe i Bergen. De är ganska välscoutade de här killarna.

Bilden utåt är att det är färdigvärvat nu inför säsongen? Fönstret har öppet en månad till?

– Det är aldrig färdigvärvat. Fönstret öppnar ju snart igen. Men vi letar inte aktivt just nu efter spelare. Däremot om det skulle inträffa någonting, så får vi köra i gång processen. Men det är inte så att vi ska få in en forward till eller en mittback till eller en mittfältare… det är ärligt, vi letar inte just nu. Vi sitter lugnt i båten. Inträffar det något så är vi beredda.

Hur pass mycket följer du själv Silly Season, hur fansen spekulerar och så?

– Jag läser aldrig något sånt. Det jag läser om Silly Season, det gör jag hos er, Fotbollskanalen, Aftonbladet och Expressen. Sedan vet man ju väldigt mycket som inte ni vet. Jag vet ju väldigt mycket om andra klubbar som inte ni vet till exempel.

– Man har den kunskapen om klubbarna, lite hur de resonerar och tänker. Man ser att “ja, det kan nog vara aktuellt med den värvningen”.

Det har varit sådana lägen, där du känt att “de kommer ta den spelaren”, och så gör de det?

– Ja, så kan det vara. Det går några veckor och sedan läser man om det också. Men så är det, och det har nog andra klubbar om oss också. Och så spekulerar ni helt fel (skratt).

– Nej, då. Men vem var det som ringde mig… jag blev så förvånad, jag sa att “jag brukar inte kommentera, men den här gången så stämmer inte”. Jag tror att det var Jacob Une Larsson. De sa; “ni ska skriva med honom i morgon”. “Nej”, sa jag, “inte vad jag vet”.

– Inget ont om Une Larsson, det är en jätteduktig fotbollsspelare. Men vi hade inte funderat på att göra någonting där. Så jag blev så förvånad när jag fick samtalet. Ibland blir man ju inte förvånad, men ibland blir man det.

Är det den största överraskningen du fått hittills?

– Nej, nej, det har varit många överraskningar. Ibland blir man så fruktansvärt överraskad, att “hur fan vet ni det? Hur kan ni veta detta? För det är bara jag och två till som känner till det”.

Då kan man räkna bort sig själv och så är det två kvar?

– Ja, men sen kan det ju vara att de har chansat hos någon, och så kände de att “ja, han reagerade på ett visst sätt”. Det är därför vi är lite tråkiga och säger “inga kommentarer”. Egentligen kanske man borde säga “inga kommentarer” till allting när det gäller spelarvärvningar. För säger man “nej, det är inte aktuellt”, jaha, då vet du att det inte är aktuellt. Men säger jag “inga kommenterar”, innebär det att det är aktuellt?

Det finns de som kör med annan strategi. Mats Gren i IFK Göteborg till exempel är väldigt öppen?.

– Ja, och det är upp till var och en. Men sedan tycker jag att, och här har vi drabbats lite… att vi har blivit nämnda i vissa sammanhang. Att andra klubbar kommenterar oss, säger att “ja, de har varit på den spelaren”. Det skulle jag nog inte göra själv. Där tycker att man ska vara lojal mot varandra, att man har en sådan kodex. Jag kan säga vilka vi har varit på, men jag säger inte vilka spelare som andra klubbar har varit på hos oss, det är upp till dem att tala om det. Om man inte har en agenda för det givetvis, att man vill höja priset och så. Var och en får hålla sig till sitt, så är det.

Jag kan tänka mig att det finns olika typer av förluster i att det kommer ut saker i förväg? Ibland är det fatalt, ibland är det mer bara en prestigegrej? När ni redan har spelaren klar ändå till exempel?

– Ibland är det bara ett känsligt läge, man vill inte att det ska komma ut för att det kan komma in fler intressenter på banan. Det kan vara ett scenario. Ett annat kan vara att vi väldigt gärna själva vill presentera spelaren själva på en presskonferens, innan det har stått i tidningarna. Att det kan vara trevligt för oss att komma med en nyhet och inte bara bekräfta det som redan stått tidigare. Så det kan vara många anledningar.

Hur känns det att vara i Hammarby, så här efter ett drygt år?

– Det är oerhört roligt. Det finns inte enda dag när man går till jobbet och tycker att det här ska bli tråkigt. Det finns dagar när man känner att “i dag är det nervöst”. Men så ska det ju vara när det är tävlingsmatcher, de dagarna. Men det är alltid roligt att gå till jobbet.

– Det är mycket känslor i Hammarby. Hammarby är en klubb som berör så mycket människor, så det blir mycket känslor med i bilden. Det är det som är ganska viktigt, att man kan ta hänsyn till känslor men också kring fakta och annat man måste lägga in i beslutsfattandet. Man får inte blir för mycket känslomänniska i sina beslut, för då tror jag att man inte når så bra framgång.

Jag kan tänka mig att det inte är så många andra klubbar där du får så mycket input utifrån som i Hammarby?

– Nej men de flesta klubbar får input från supportrar, sedan är det kanske extra mycket i Hammarby. Jag kan ju tänka mig att det är några klubbar till där det är liknande. Men än så länge har det bara varit roligt. Jag säger än så länge, för det finns alltid en baksida på det också. Men vi tänker inte så, utan vi jobbar med det som vi ska jobba med och vi gör det så bra vi någonsin kan. Förhoppningsvis så blir det väldigt bra resultat i slutändan. Så har det funkat hittills.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: