LÅNGLÄSNING – MFF om att matcha AIK:s köprekord: ”Självklart skulle vi kunna göra det”
Sveriges rikaste klubb närmar sig nästa transferfönster. Och det är ett förberett Malmö FF som väntar liksom täta, bråda dagar för chefscout Vito Stavljanin.
I dag bortrest på en ny ”spionresa” talar han ut om förväntningarna på 2017 års MFF – samt Magnus Pehrssons inträde och överhuvudtaget synen på stundande vinterfönster.
Mindre än en månad kvar för en klubb som börjat närma sig en halv miljard kronor i eget kapital.
Men frågan är vad Malmö FF ser och hur mycket skåningarna kommer att våga i kommande transferfönster?
Vad är det som ligger och väntar, hur ser planerna ut, hur många nya spelare är aktuella, hur stor list av namn som finns, hur många ska prickas av under kommande veckor?
Och har Malmö FF möjligen en storaffär som kan komma att peta AIK:s 20-miljonersaffär med Andreas Andersson från 1999 – som allsvenskans dyraste spelarköp någonsin?
Hur tänker Malmös ledning och sportchef Daniel Andersson med mellan 350 -400 miljoner i eget kapital?
En av hela MFF-organisationens mest centrala namn är chefscout Vito Stavljanin som genom åren ligger bakom flera framgångsrika affärer som starkt bidragit till den här senaste framgångseran.
En kraftman som gör ett grovjobb i det tysta ute på världens fält och just nu precis lämnat Sverige för ännu en hemligstämplad resa.
Hur ser du på kommande transferfönster?
– Som alla de andra år jag ha varit i MFF, intressant, spännande och “unpredictable” !
Era förberedelser?
– Som alltid perioden efter säsongen handlar mycket om olika evalueringar, såväl resultatsmässiga som prestationsmässiga. Man evaluerar enskilda spelares prestationer utifrån den individuella och den kollektiva perspektiv och utifrån det identifierar olika behov när det gäller planeringen och eventuella förändringar i truppen till nästkommande säsong.
Skiljer sig från tidigare år?
– Principiellt inte så mycket, alltså själva strukturen med förberedelserna är uppbyggd på samma sätt, däremot har man sätt en progression och förändring i rekryteringsprocessen senaste tre till fyra åren. Detta tror jag beror på de fantastiska framgångar MFF har uppnåt senaste åren med tre SM guld och två CL-gruppspel på senaste fyra år. Man har skapat enorma förutsättningar när det gäller både ekonomi och fotbollsmässiga kraften, man har skapat enormt intresse från publiken men även en stark attraktionskraft när det gäller spelarnas intresse av att representera MFF. Kvalité har höjts i allting vi gör numera, organisatorisk, ekonomisk, fotbollsmässigt och det ställer höga krav på allt och alla i föreningen inte minst på rekryteringsarbetet.
Har tränarbytet till Magnus Pehrsson förskjutit något?
– Ett tränarbyte innebär en ny start med en ny människa och ett nytt ledarskap vilket i de flesta fall bär med sig nya visioner och ideér och det måste man självklart ta hänsyn till och använda sig av. Däremot börjar man aldrig från början när man byter en tränare utan försöker integrera och involvera det nya tränaren i de processerna som är etablerade och utarbetade sedan tidigare. Förberedelseprocessen är en levande varelse och stannar aldrig av.
Hur många resdagar har du och Daniel Andersson just nu?
– Det blir några resdagar kan man säga dock försöker vi hela tiden planera och förbereda oss med en bra framförhållning och på så sätt undvika perioder där man reser ihjäl sig.
Är det ngt enskilt land mer än något annat ni lägger kraft på?
– Vi lägger mycket kraft på Skandinavien i första hand, sedan är fotboll så globaliserad och då får man ta det på ett globalt synsätt och det gör vi tycker jag. Vi vill ha duktiga fotbollsspelare och det är prio nummer ett, allt annat försöker vi ta hand om därefter och så gott vi kan.
Kan du uppskatta hur många namnförslag/tips ni fått på nya spelare sedan det allsvenska slutet i november?
– Vi respekterar och uppskattar alla tips naturligtvis, sedan som jag sa tidigare så har MFF en enorm attraktionskraft och är intressant klubb utifrån olika perspektiv och därefter namn förslag också. Det är enormt många, tyvärr så tycker jag att många som skickar olika förslag till oss har inte riktigt förstått nivån på våra behov när det gäller kvalité på spelare.
Berätta – hur stor är er lista av konkreta namn just nu – hur många namn?
– Scoutingverksamhet har ett grundläggande syfte vilket är att vara förberedd när det förväntade, väntade – eller oförväntade inträffar. Det låter kanske väldigt enkelt men i själva verket är oerhört komplext. Man behöver ta hänsyn till ganska många faktorer när man försöker identifiera behov i truppen, positioner och fotbollsmässig kvalité. Det är det första och bara det i sig är mycket komplext. Sedan är det kontraktslängd, åldersstruktur med mera. En annan aspekt kan vara till exempel behov att ersätta en etablerad spelare i truppen som säljs eller att ha möjligheter att rekrytera en ung talangfull spelare som på längre sikt kan utvecklas, alltså, en kortsiktig perspektiv och en långsiktig sådan. Om man lägger till att det är elva positioner i ett fotbollslag och tar man hänsyn till de olika faktorer jag pratar om så blir det ganska lång lista och väldigt många namn. Och det är just den komplexiteten vi brottas med varie dag och varje tranfserfönster.
Vad behöver ni?
– Vi har ett guldlag, man ska komma ihåg det. De flesta är landslagsmeriterade spelare. Samtidigt är spelarna mycket ambitiösa och väl uppvaktade av andra klubbar som försöker locka de på olika sätt och med olika medel. Det är någonting vi kan inte styra över, dock det är vi kan är att försöka vara förberedda så gott vi kan och så gott det går. Det är det vi behöver, alltså vara redo om och när “unpredictable” knackar på vår dörr!
Vad tittar ni som allra mest på – vilken spelartyp/spelartyper?
– Vår grundläggande ambition är att alltid spela en offensiv fotboll och vara bollförande lag vilket oftast kräver en hög teknisk färdighetsnivå. Men fotboll är mer komplext än så och kräver en helhetsperspektiv. Dagens spelare måste besitta en rad olika färdigheter utifrån olika tekniskt/taktiska, fysiska och inte minst mentala krav som ställ utifrån de olika roller de har i laget. Det handlar om att kunna använda rätt verktyg vid rätt tillfälle och det är spelartyper vi gillar allra mest. Svaret är kanske lite diffust men fotboll innehåller så många olika sanningar, är det inte så? Så är det.
Extra trygghet/arbetsro att gå in i ett transferfönster väl medveten om stora resurser?
– Absolut, det känns mycket bra att kunna titta även utanför boxen. Resurser som vi har skapat ge oss inte bara trygghet och arbetsro utan även stora möjligheter till utveckling på alla plan. Samtidigt de möjligheterna vi har ställer högre krav på verksamheten vilket i sig inspirerar och motiverar oerhört mycket.
Hur tror du att det här transferfönstret kommer att skilja sig för MFF jämfört med augusti och förra januari?
– Vi har en bra grund vi står på när det gäller spelartruppen, väldigt många duktiga spelare. Det kan hända att antalet spelare i truppen korrigeras, kanske, det kan hända att visa positioner spetsas till lite och det kan hända det oväntade inträffar också eftersom våra spelare är attraktiva för andra aktörer. Mycket kan hända under ett transferfönster dock vi känner oss ganska komfortabla med det vi har och känns även som att vi kan styra över väldigt mycket med de möjligheterna vi har.
Vad har så här långt skulle du säga varit tydligast i från Magnus Pehrssons håll – den korta tid ni känt varandra?
– Magnus är väl medveten om de möjligheterna vi har och förhoppningsvis om de krav som ställs på tränarna i MFF också. Det gäller bara att matcha möjligheterna med kraven och det tror jag att Magnus, med den erfarenheten han har skaffat sig senaste åren, är väl medveten om.
Hur blir du som chefscout för MFF bemött där ute i Europa – uppenbar skillnad på innan Champions League-framgångarna – och hur det är i dag?
– MFF är en väl respekterad klubb ute i Europa. Självklart har senaste framgångarna stärkt varumärket och därefter blir man bemött också. Det finns idag ett antal spelare ute som tillsammans med MFF har åstadskommit fantastiska framgångar som i sin tur har bidragit starkt att MFF:s varumärke är så respekterad ute i Europa. Mina erfarenheter är bara positiva.
Stora resurser som sagt. AIK har fortsatt det allsvenska köprekordet från i början av 2000-talet med Andreas Andersson från Newcastle för 20 miljoner kronor. Ni har närmast femdubbla resurser i dag jämfört med AIK då – om rätt spelare blir möjlig och kostar sådana pengar – kan du se dig själv rekommendera MFF en affär av den storleken?
– Självklart skulle jag kunna rekommendera det om rätt spelare vid rätt tillfälle dyker upp. Vi har just de stora resurserna som har förändrat våra möjligheter att investera våra resurser i svensk fotboll, det vill säga: det blir svårare och svårare att rekrytera spelare från andra svenska klubbar eftersom prissättningen blir sällan numera marknadsmässig utan utifrån våran plånbok. Det tycker jag är lite tråkigt men samtidigt oerhört inspirerande och motiverande i våra försök att hitta nya marknader och kanske investera i ännu högre kvalité på spelarna som vi kommer att rekrytera utifrån i framtiden.
När är nästa resa utomlands inbokad?
– Reser i väg i dag dock kan inte säga var.
HIF:s förre sportchef Jesper Jansson har kritiserat svenska klubbar för att på tok för lite titta ner mot svenska div I/II – är du eller ni en av dessa som borde göra mer där?
– För någon vecka sedan var jag i Jönköping och tittade på ”Morgondagens stjärnor”, alltså de bästa unga spelare från division 1 norra och södra gruppen där de mötte varandra i en trevlig match. Jag såg däremot inte så många kolleger från allsvenskan, så Jesper har kanske rätt. Jag vet inte hur och vad andra gör men tycker att vi gör det som krävs för att ha bra koll på framförallt division 1 och uppåt.
Vilken marknad är på framtidsvis för allsvenska klubbar den mest spännande i dina ögon?
– Det är ju många som läser FotbollDirekt så det vore tjänstefel av mig att avslöja det, säger Vito Stavljanin och skrattar.
Hur mycket ska ni i MFF frukta fönstret som är på gång – har ni starka indikationer om att MFF-namn kommer att bli uppvaktade och uppenbart riskera att försvinna?
– Vi är positiva och ambitiösa, vi använder oss mer av ordet älska än frukta och så är det med fönster också.
Tror du att ni kommer åt marknader och nivåer som andra allsvenska klubbar inte kommer åt – i kraft av er stora förmögenhet?
– Vi har jobbat oerhört hårt för att skapa de förutsättningar vi har i dag. Man pratar väldigt ofta om hur mycket pengar vi har och väldigt sällan om hur mycket arbete och engagemang vi har för att skapa de förutsättningarna. Det känns lite störande måste jag säga, å andra sidan kommer vi att jobba ännu hårdare för att utveckla oss själva och föra svensk fotboll framåt. Vi hoppas på och bli jätteglada om flera klubbar hänger med för att tillsammans utveckla svensk fotboll vidare.
Den här artikeln handlar om: