LÅNGLÄSNING: Norrköpings nya affär vill ut ur drömmålsskugga

ALBUFEIRA. Han bjöds in på provträning av Liverpool redan som tolvåring och gör sin sjunde seniorsäsong, nyss fyllda 22. I Finland har Simon Skrabb setts som en av de största talangerna på senare år – i Sverige är han mest känd för ett drömmål med många visningar på youtube. I år ska Skrabb ta det stora steget, hos guldkandidaten IFK Norrköping. 
– Jag hade hellre varit känd för att ha gjort 20 baljor än för att göra ett jättesnyggt mål, säger han till FotbollDirekt.se.

Det är 20 grader och sol under IFK Norrköpings sista dag på träningslägret i Algarve. Norrköping är inkvarterade på ett femstjärnigt resort med namnet Grande Real Santa Eulalia Resport & Spa. Hotellet ser ungefär lika elegant ut som namnet antyder.
Simon Skrabb slår sig ner på en terass med utsikt över bukten. Den sista dagen innan hemresan bjuder alltså på kanonväder, och för Skrabb, som ännu inte fått klart med lägenhet i Norrköping, så kunde lägret fått pågå ett tag till.

– Det är klart, man får en viss hemlängtan. Men för mig är det bara att byta hotell nu, så jag skulle kunna stanna längre, säger han och ler.

– Jag bor på hotell i Norrköping än så länge. Det är också en bit som måste falla på plats, innan man kan känna sig hemma. Det är mycket tid som spenderas på träningsanläggningen. Det är bara hemma och sova under pre-season. Så man lider inte så mycket. Men det är klart, det hade varit skönt med egen soffa och tv om kvällarna.

I början på december stod det klart att IFK Norrköping vunnit dragkampen om Skrabb – efter en stark säsong i Gefle så uppgavs också flera andra klubbar vara intresserade, däribland IFK Göteborg. Valet föll på Norrköping.

Hur har första tiden i klubben varit?

– Det har varit bra. Det är klart, det är en ny miljö att komma in i. Men det har inte varit något problem alls. De är väldigt välkomnande och man har känt sig som en i laget från dag ett. De spelar en fotboll som jag verkligen vill spela också. Jag är övertygad om att jag valt rätt.

Du valde Peking framför några andra allsvenska klubbar?

– Så är det. Men det är inga klubbar jag vill gå in på nu, vilka klubbar det var. Det är inte väsentligt längre. Det är Norrköping jag har valt och det är här jag är nu.

Vad var det som lockade innan det blev klart, när du såg på dem utifrån så att säga?

– Det är just sättet de spelar fotboll på. Deras ambitioner att hela tiden bli bättre, att aldrig bli nöjda. Det är en mentalitet som jag har också. Gå så långt och bli så bra som man bara kan. Det känns som man valt rätt miljö.

Simon Skrabb fyllde alldeles nyligen 22 år, men tittar man på hans cv så är det en lång lista säsonger som kommer upp. Säsongen 2017 blir hans sjunde raka på seniornivå i en högstaliga.

Skrabb debuterade i finska högstaligan redan som 16-åring. Och det var ingen blygsam debutant som matchades in försiktigt. Skrabb spelade 25 av 33 matcher direkt under debutsäsongen med FF Jaro.
Tidigt den säsongen kom också hans första ligamål för klubben. I maj 2011 blev Skrabb den yngste målskytten någonsin i finska ligan. Han var 16 år, 3 månader och 23 dagar när han nätade borta mot TPS Åbo.

FF Jaros ordförande Harald Finne lyfte fram Simon Skrabb som den största talangen klubben någonsin fått fram, jämte Roman Eremenko (CSKA Moskva, tidigare bland annat Udinese och Rubin Kazan).
Själv nämner Skrabb flera andra namn; Jens Portin (som han spelade tillsammans med i Gefle i fjol), Portins yngre bror Jonas som tidigare tillhört Parma men tvingades lägga av på grund av hjärtfel, samt Fredrik Svanbäck (tidigare bland annat Helsingborg). Intrycket av en ödmjuk kille med fötterna på jorden förstärks av hans resonemang kring hur han lagt upp sin karriär.

Du har gått som en liten trappa uppåt bland klubbar här i Sverige, först Åtvid, sedan Gefle och nu då Norrköping? 

– Ja, det blev ju så. Jag hade bra fart i finska ligan, men sedan åkte jag på en oturlig skada och var borta ett halvår. Åtvidaberg var så snälla så de plockade in mig ändå, fast jag inte spelat fotboll på över ett halvår. Sedan tog det fart därifrån.

Men chansen att gå till klubbar på en klart högre nivå har funnits där tidigare.

– Jag var på provspel i Udinese, Fulham och Liverpool i unga år också. Men jag vet inte, det kändes inte riktigt rätt på något sätt. Jag är absolut nöjd med hur det blivit nu och jag skulle inte ändra på någonting.

Vad var det som gjorde att det inte kändes rätt?

– Det hade varit ungdomsfotboll eller reservlagsfotboll. För mig lockade det inte riktigt. Jag vill spela a-lagsfotboll, där det verkligen gäller i varje match. Att man inte känner sig bortglömd, utan att man verkligen är i förstalaget hela tiden, och jobbar därifrån. För mig kändes det som ett bättre steg än att hamna långt ned i rangordningen någonstans och bli bortglömd.

Provspelet med Udinese skedde året innan han flyttade till Åtvidaberg (2013). Men Liverpool hade koll på talangen på ett långt tidigare stadium. Första gången han var på besök hos den engelska storklubben var redan som tolvåring. Något som fick Skrabb, som då även spelade hockey, att välja bort den sporten och satsa allt på fotbollen.

– Jo jag spelade hockey i fyra år, mellan åtta och tolv år. Sedan blev det provspel med Liverpool, och sedan valde jag att satsa på fotbollen. Jag var där borta tre gånger på ett år.

Provspel redan som tolvåring? 

– Provspel och provspel, man fick vara där och träna, man kunde inte bli värvad innan man var 16. Så det var mer att bekanta sig med klubben. Det var en häftig upplevelse som tolvåring, absolut.

Då var det lätt att bestämma sig att välja bort hockeyn?

– Ja precis.

Man får lätt intrycket hockey är överlägset största sporten i Finland… hur är det i den svenskspråkiga delen av Finland som du kommer i från?

– Så är det ju. Hockey är störst i Finland. I Jakobstad… vi har ett hockeylag, men det är inte nära de högsta serierna. Det är fotbollen som är störst i Jakobstad med omnejd. Så, ja absolut, i alla fall i våra trakter så är fotbollen större.

Det blir fjärde säsongen i allsvenskan för Skrabb, som ända fram till nu varit uthyrd av hans moderklubb FF Jaro. Både sejourerna i Åtvidaberg (2014, 2015) och Gefle (2016) har det varit så. I december köptes han till sist loss av IFK Norrköping, och hans klubb uppgavs få tre miljoner i övergångssumma. Stora pengar för klubben, som nu spelar i finska andradivisionen.

Det är en klubb du känner starkt för?

– Absolut. Det är min moderklubb. Det är så att det har blivit möjligt med alla uthyrningar också, de har aldrig stått i vägen för mig och var jag vill spela, de har släppt iväg mig på lån och alltid varit mån om mitt bästa. Det är något jag är väldigt tacksam för också.

Den första säsongen i allsvenskan gjorde Skrabb inte mycket väsen av sig. Säsong två i Åtvidaberg (2015) började han så smått göra sig ett namn, men det var först i slutomgången den säsongen som han verkligen blev uppmärksammad.

Och då tog det fart ordentligt. Skrabb gjorde mål för Åtvid borta mot Gefle, ett “skorpion-mål” som kom att visas miljontals gånger på youtube.

Målet gav Skrabb pris på Fotbollsgalan här hemma, men i fjol blev det också nominerat till Ferenc Puskás Award på Fifa-galan. Skrabbs mål var nominerat som ett av Europas tio snyggaste mål. När skorpion-målet nämns så ger han en trött blick.

Är det någonting som man nästan blivit lite less på?

– Ja, alltså det har ju varit samma frågor i säkert två år om det målet. Det har varit kul men samtidigt lite enformigt kanske. Det var en kul grej, men alla omröstningar är över nu, så det kanske glöms bort nu då.

Känns det som att man nästan får ännu mer att bevisa efter att ha gjort ett sådant mål… att man är en spelare utanför det?

– Ja. Det är som jag brukar säga i de intervjuerna, att jag hellre hade varit känd för att ha gjort 20 baljor än för att göra ett jättesnyggt mål.

Det slutade med att Gefle, som åkt på “skorpion-målet”, tog över Skrabb från Jaro. Gefle åkte ur allsvenskan men Skrabb levereade tolv poäng framåt (7+5).

Säsongen efter blev det kanske inte 20 mål, men i alla fall många poäng. Är det den säsongen som tog dig hit tror du?

– Absolut. Jag tror inte att någon klubb värvar för ett konstmål direkt, utan det är mer att jag hade kontinuitet och stod för tolv poäng i fjol. Det är väl det som tagit mig hit. Det är ett hårt jobb och a-lagsmatcher som ligger bakom.

Den här säsongen går han in med andra förväntningar än tidigare. Flera experter (däribland FD:s Magnus Österberg) har haft med Skrabb på listor över 2017-säsongens hittills bästa värvningar. Förväntningarna tycks han ta med stor ro. Att han nu också får spela i en klubb med ett större publiktryck ser han fram emot med tillförsikt.

– Det är klart: En stor publik och en fin fankultur, det är klart det är lockande också. Det är något man väntar på, att få spela inför dem.

Du har varit i klubbar fram tills nu som inte riktigt haft det?

– Ja, det har inte varit ett snitt på 10 000 på Gefle och Åtvids, men jag gillar fortfarande deras läktare och kulturen där, det har inte varit något att klaga på.

Hur pass mycket inspireras man av det som spelare?

– Jag tänker inte på det. Jag tror det gynnar en också, att kunna koppla bort det när väl matchen är igång. Att det inte blir ett moment som påverkar en, att du kan fortfarande hitta tillbaks till din kapacitet. Så upplever jag det i alla fall, att jag försöker koppla bort det. Sedan är det klart: när man väl gör ett mål, då brister det ut, då hör du verkligen allting på läktarna också.

Roligare att göra mål för en större klubb då?

– Ja, det är möjligt (skratt).

 

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: