Stora fruktan – Europaspel knappt ens plus-affär för svenska klubbar
– Det blir en högre kostnad att både arrangera hemmamatcher och sedan också har ett betydande resande till bortamatcherna. Det lär inte bli jättelukrativt att spela i Conference League, säger Olsson.
Hammarby eller Djurgården får den sista Europaplatsen. Den 30 maj möts Hammarby och Häcken i cupfinal, och vinner Bajen har de en biljett till nya Conference League. Vinner däremot Häcken så går platsen till fjolårsfyran Djurgården. Sedan tidigare är Häcken och fjolårets tvåa Elfsborg klara för tävlingen, Malmö FF går som mästare in i Champions League-kval.
Kvalspelet till Conference League ska börja den 8 juli. Alltså om drygt tre månader. Hela upplägget är annars klart för den nya tävlingen, som blir "tredjedivisionen" efter Champions League och Europa League. Kvalspel i sommar och sedan 32 lag i gruppspel.
Men frågan om ersättning hänger i luften. Inte ett knyst om vad den nya tävlingen kommer ge i form av prispengar.
Lars-Christer Olsson har avslutat sina uppdrag i SvFF och SEF, och klivit ner från ordförandeposten i klubborganisationen European Leagues. Liksom att han kliver av uppdraget i styrelsen hos Uefas exekutiva kommitté.
Den 20 april är det Uefa-kongress och då är han med för sista gången. Olsson har i många år fört kampen för ett mer rättvist upplägg och en jämnare fördelning av pengarna från Europatävlingarna. Och han har länge kunnat se vartåt det barkat, med den absoluta elitens lobbande för en egen stängd superliga.
Något som den nya Conference League är ett resultat av. 2019 försökte Uefa och ECA (European Club Association) göra om upplägget, och i princip skapa en superliga för de största klubbarna, men European Leagues lyckades stoppa det.
Nu pågår en strid om nya upplägget från 2024, där det liggande förslaget från Uefa skulle göra det ännu svårare för exempelvis svenska lag att ta sig in i ett Champions League-gruppspel.
Och den striden gör att frågan om Conference League-ersättning legat på is - trots att turneringen ska starta upp inom kort.
– Det finns fortfarande inget beslut om den finansiella fördelningen för 2021-2024. Det är fortfarande under diskussion, säger Lars-Christer Olsson till FotbollDirekt.se.
– Men de har ju en del andra problem mellan Uefa och ECA, angående vad som ska hända efter 2024. Som väl har högre prioritet i hanteringen. ECA har gått ut och sagt att de inte godkänner det format som ska gälla efter 2024. Så ECA och Uefa är inte kontanta för tillfället, därför ligger rätt så mycket annat nere också.
För en utomstående är det ganska uppseendeväckande, att den ekonomiska biten kring Conference League inte är klar?
– Jo, visst är det så. Sedan har corona spelat roll också. Det finns fortfarande en del marknader som inte är avslutade, försäljning av tv-rättigheter framför allt.
Olsson tror dock att frågan om ersättning i Conference League kommer att vara löst om drygt två veckor, på Uefa-kongressen.
– Ja, det pågår ganska hårda förhandlingar nu, så jag skulle inte bli jätteförvånad om det är löst till Uefa-kongressen den 20 april. Det är exekutiv-konferens den 19:e, och sedan kongressen den 20:e. Jag skulle bli förvånad om det inte finns ett beslut i samband med kongressen.
Då kan det åtminstone framkomma vad det handlar om för pengar. Men Lars-Christer Olsson tonar ned förväntningarna rejält gällande ersättningsnivåerna.
– Ja framför allt i förhållande till Champions League naturligtvis. Från European Leagues har vi drivit den linjen att man måste ha en annan fördelning mellan tävlingarna än man har i dag.
– Det lämnades en garanti att 700 miljoner skulle gå till Europa League och Conference League. Det är samma tilldelning som Europa League har haft innan. Och nu utökas antalet lag. Dividerar man rent matematiskt på antal föreningar i förhållande till vad man tjänat innan så är det samma totala volym. Och om den sedan ska delas upp på två tävlingar, då är risken att Europa League ska ha mer ersättning än Conference League. Då blir det inte jättemycket över.
– Och speciellt är det en sak jag är lite orolig över; Man kommer lottas mot lag där det är stor risk att man inte fyller läktarna när man spelar matcherna. Därför blir det en högre kostnad att både arrangera hemmamatcher och sedan också när man har ett betydande resande till bortamatcherna. Därför tror jag att om man inte ska göra någon särskild ekonomisk satsning så kommer det inte bli jättelukrativt att spela i Conference League.
Man får anta att Europa League ska ha mer än hälften av de 700 miljonerna...
– Ja, man måste hålla högre ersättning i Europa League för att majoriteten av klubbarna i ECA ska acceptera det. Jag tror att det här att ju flera matcher man spelar (i Conference League) desto mer tjänar man... det är inte självskrivet.
Du tänker att Conference League kan bli en ren förlustaffär?
– Det kommer säkert gå ihop, men jag tror inte det blir en lysande ekonomisk affär. Det får man ju se. Därför är de här fördelningsnycklarna viktiga. Men som sagt, det finns inget beslut om det än.
Man brukar säga att man måste ut i Europa, det är där pengarna finns. Det kan bli en sanning med modifikation framöver för svenska klubbar?
– Det får man ju se, beroende på vilka beslut man nu tar med den ekonomiska fördelningen. Det är ju beroende av det. Men risken finns.
Den här artikeln handlar om: