Lever hellre livet han har idag – än det han hade tidigare
Marcus Birro möter Markus Rosenberg i Studio Allsvenskan och MFF:s kanske största namn genom tiderna ger en intressant intervju.
Markus Rosenberg, “Mackan” eller “Super-Mackan” som han också kallades började spela fotboll i Malmö FF och gjorde allsvensk debut 2001. Det stora genombrottet fick han under säsongen 2004 när han blev skyttekung i allsvenskan med sina 14 mål för Halmstads BK.
Rosenberg har spelat i klubbar som Ajax, Werder Bremen, West Brom och såklart Malmö FF. I allsvenskan blev det totalt 67 mål och 40 assist på 156 matcher. Han har även noterats för sju mål och två assist under sin sejour i Champions League med MFF.
Numera arbetar MFF-ikonen som agent och har bland annat hand om mittbacken Anel Ahmedhodzic.
Nu är det drygt tre år sedan Markus Rosenberg la skorna på hyllan och i podcasten Studio Allsvenskan “Birro möter” berättar Rosenberg om sin tid efter fotbollen.
– Man är inte i rampljuset längre som man var när man spelade. Jag sökte aldrig rampljuset, för min del är det skönt att få välja vilka saker man vill ställa upp i. Får jag välja så väljer jag så som jag har det i dag, säger Rosenberg i podcasten.
Det finns ingen spelare som representerar sin stad lika effektfullt och tydligt som du gör, är det något du har tänkt på?
– Man är den man är, efter många år är det svårt att spela ett spel. Det man ser, det är det som är sanningen. Är det så att folk i Malmö känner igen själva i mig som person är väl det bra.
De tre klubbar du har varit i, Werder Bremen, Ajax och Malmö FF vad har de klubbarna gemensamt?
– Du är ute efter en specifik grej? En stad, en klubb. Enkelt. Det är speciellt faktiskt, när MFF spelar i Europa är det alltid MFF som gäller.
Du är ju agent och rätt ny in i rollen. Det snackas ju mycket om den branschen, hur är din bild av den och hur jobbar ni med allt det där?
– Det är väl som i alla andra branscher, det finns bra aktörer och mindre bra aktörer. Jag blandas inte med det man hör och det man ser. Jag bygger mitt egna företaget efter min syn och alla sa det till mig: Hur vill du ge dig in i en sådan smutsig bransch.. som den ändå är stämplad som.
– Jag har aldrig sett det på det sättet. Jag har byggt det på mitt sätt och träffat andra agenturer och har bra relationer med vissa. Men jag har alltid haft en tydlig syn på hur jag skulle bygga min agentur. Det är utifrån egna erfarenheter, vad jag har tyckt varit bra under min karriär, vad jag kanske har saknat och så vidare.
– Är det en tuff bransch, hård bransch, smutsig bransch, bra bransch? Det har egentligen ingen större betydelse eftersom jag inte tittar åt det hållet. Sen är det bara köra på, vi tror på det.
– Vi vill bygga upp en trygghet och vara nära spelarna, kunna bygga en karriär som är långvarig. Det är allt för många spelare som försvinner utomlands och sen studsar tillbaka. Kunna ge unga spelare den balansen, det är det som driver mig. Jag drivs inte av pengar, jag drivs av att få ge tillbaka.
Du håller fortfarande igång, du spelar väl Padel fortfarande?
– Ja, jag har börjat spela seriesystem. Alla kan spela seriesystem så det betyder inte att det är bra. Vi har en kompis som har dragit igång en serie. Det är fortfarande hög kvalité och det är kul. Vi spelar en match varannan vecka. Jag trodde inte det skulle vara så kul, men det är den här tävlingsgrejen. Otroligt kul.
Men hur känner du efter att du slutat spela fotboll, är det svårt?
– Det är svårt att sluta spela fotboll. Du kan liksom inte jämföra. Det blir lättare när du slutar jämföra.
Vad är det du jämför med?
– Vad jag än gör i vardagen så kan du jämföra det med fotbollen. Det är det jag gör.. man gör det omedvetet första tiden. Därför blir det tufft för alla, sen hade jag ju visserligen byggt upp padelhallar innan jag slutade så man hade ändå gjort lite grejer utanför fotbollen.
– Det trappsteget blev lite enklare att ta då. Det är svårt. Fotbollen är en specifik värld. Dom som säger att det är enkelt att sluta, dom tror jag ljuger. Det är tufft att sluta.
Ekwall kommenterar MFF:
Den här artikeln handlar om: