LISTA: Allsvenska lagens värvningar och tapp
Den allsvenska säsongen är över och redan nu har klubbarna börjat rusta upp inför nästa års säsong. Tillsammans med Elitefootball ger FD er full koll på alla nyförvärv, kontrakt och siffror kring de allsvenska trupperna.
AIK har kanske drabbats mest av spelartappen med både Goitom och Bangura borta ur bilden. Samtidigt kan Bajen-fansen skratta gott åt att både Melker Hallberg och Arnór Smárason kommer att spela i Hammarby nästa säsong.
Nedan följer en summering av vad de 16 allsvenskan klubbarna hittills har värvat och tappat. Tryck på lagnamnen för att komma till Elitefootball för alla fakta om klubbarna.
AIK: Turerna kring Andreas Alms vara eller icke vara i klubben har präglat hela november och december, men nu verkar det som att han stannar i AIK. Storstjärnan Henok Gotiom har, tillsammans med anfallspartnern Mohamed Bangura, lämnat laget och duon blir givetvis svår att ersätta.
Bästa värvningen hittills: Eero Markkanens sejour i Real Madrids B-lag blev aldrig särskilt lyckad och nu är den finska jätten tillbaka i AIK. Med sin storlek kan han bli en obehaglig pjäs för motståndarna.
Tyngsta tappet hittills: Det råder ingen tvekan om att det är Henok Goitom som kommer att saknas allra mest. Han var inte bara AIK:s viktigaste spelare utan kanske även hela allsvenskans bästa spelare. Att ersätta Henok Goitom får på förhand anses som mer eller mindre omöjligt.
Djurgården: Fram till derbyt mot AIK 10 augusti var Pelle Olssons manskap säsongens stora överraskning och laget var länge med i toppen. Men efter förlusten mot värsta rivalen tappade Djurgården i slagkraft och med både Haris Radetinac och Nyasha Mushekwi borta orkade inte laget resa sig igen. Får Djurgården behålla stommen samtidigt som de får in en till anfallare kan de bli att räkna med under 2016.
Bästa värvningen hittills: Mittbackslöftet Jacob Une Larsson skrev på för Djurgården redan i somras, men den dåvarande lagkaptenen i Brommapojkarna blev kvar i superettanlaget säsongen ut. Nu ska den 21-åriga försvararen göra upp om en ordinarie plats med de tidigare givna mittbackarna Emil Bergström och Omar Colley.
Tyngsta tappet hittills: Den tidigare utskällde Jesper Arvidsson gjorde sin bästa säsong i år och alla minns väl de uppoffrande insatserna mot Kalmar och Hammarby då han räddade två givna mål. I slutet av säsongen stod det klart att han inte skulle förlänga med Djurgården och han skrev därefter på för norska Vålerenga.
Elfsborg: Laget som spöade Norrköping i våras med 4-0 orkade inte att hänga med i guldracet hela vägen och för att de ska kunna utmana om guldet är det nästan ett krav att stjärnan Viktor Claesson stannar. Att Emir Bajrami skrivit på ett nytt kontrakt med Elfsborg får nästan ses som ett nyförvärv.
Bästa värvningen hittills: Mittbacken Jörgen Horn vann norska ligan med Strömgodset 2013 och var dessutom lagkapten i samma lag. Med norrmannen i backlinjen får Elfsborg den ledargestalt som de saknat.
Tyngsta tappet hittills: Både Anders Svensson och Arben Zeneli har lämnat klubben. Även om den förstnämnde mer eller mindre är en legendar inom svensk fotboll får ändå U21-landslagsmannen Zenelis flytt till Heerenveen anses som en större förlust.
Falkenberg: “Laget vid havet” var bara ett mål från att trilla ur allsvenskan, men de klarade sig med minsta möjliga marginal mot Sirius i kvalet och i och med det spelar Hans Eklunds manskap allsvenskt även under 2016. På förhand känns Falkenberg oerhört nederlagstippat och såväl Adam Eriksson som Calle Wede har skrivit på för Helsingborg. Klubbens kultbärare Stefan Rodevåg har dock förlängt och får laget dessutom behålla U21-landslagsmannen Gustaf Nilsson kan de kanske kämpa sig kvar ytterligare ett år.
Bästa värvningen hittills: Den 26-åriga anfallaren Akseli Pelvas har gjort 47 mål i finska storklubben HJK och de senaste två åren har han smällt in 25 mål i finska högstaligan för Seinäjoen och att nu Falkenberg lyckats värva den notoriske målskytten får ses som ett kap.
Tyngsta tappet hittills: Efter fjolårssäsongen lämnade Anton Wede Falkenberg för att pröva lyckan i Henrik Larssons Helsingborg. Den 30 november blev det klart att tvillingbrorsan Calle Wede väljer att göra samma resa. Ett Falkenberg helt utan någon Wede i laget kommer att kännas märkligt.
Gefle: Sett över förutsättningarna har klubben kanske varit bäst på transfermarknaden hittills då sportchefen Hasse Berggren efter säsongen plockat in Sirius målvakt Andreas Andersson, den norska ytterbacken Simen Rafn, Elfsborgs mittback Anton Lans samt Simon Skrabb, vars konstmål mot just Gefle röstades fram som årets snyggaste på Fotbollsgalan. En placering på den övre halvan av tabellen känns inte omöjlig nästa säsong, särskilt inte om Johan Oremo (12 mål under 2015) fortsätter att leverera framåt.
Bästa värvningen hittills: Samtliga fyra värvningar är spelare som troligen kommer att gå direkt in i startelvan, men det finska kvicksilvret Simon Skrabb känns lite extra intressant. 20-åringen, som är på lån under hela 2016 från finska Jaro, kan användas både som yttermittfältare och anfallare och med sin enorma speed kommer han att passa bra in i Gefles sätt att spela.
Tyngsta tappet hittills: Enda spelaren som lämnat klubben är reservmålvakten Sasa Sjanic, som spelat fem allsvenska matcher för Gefle under sina två år i föreningen. Någon större förlust för Gefle är det definitivt inte.
Gif Sundsvall: Nykomlingarna gjorde en bra comeback i allsvenskan och deras tolfteplats är absolut inget att skämmas över. Anfallaren Pa Dibba smällde in åtta mål under årets säsong och får Norrlandsklubben behålla honom är mycket vunnet. U21-landslagsmannen Joakim Nilsson är en annan nyckelspelare som klubben ogärna vill bli av med.
Bästa värvningen hittills: Den tidigare Hammarbytalangen Robin Tranberg växte ut till en nyckelspelare i Varberg och blev också lagkapten i Hallandsklubben som överraskande nog slutade på en femteplats i superettan. Nu återförenas han med sin gamla Bajentränare Roger Franzén och han kan nog växa ut till en bra allsvensk spelare.
Tyngsta förlusten hittills: Jón Gudni Fjóluson och tränaren Roger Franzén kom i luven på varandra under säsongen och islänningen gjorde under hösten klart med att han ville lämna föreningen. Från och med 2016 tillhör han de svenska mästarna Norrköping och att Janne Andersson valt att värva in försvararen tyder ju på att det finns gott om kvalité hos Fjóluson.
Hammarby: Årets andra nykomling gjorde en ännu bättre comeback i allsvenskan och efter säsongen spände Bajen musklerna ytterligare genom att hämta in den svenske U21-landslagsmannen Melker Hallberg och den isländska stjärnan Arnór Smárason. Båda spelarna kan bli en succé för Hammarby under 2016.
Bästa värvningen hittills: Nyss nämnde Smárason är en allsvensk klasspelare. Dessvärre för hans del hamnade han i knepig situation i Helsingborg, men när han väl spelade visade han sin glans och han gjorde mål mot både AIK och Djurgården under årets säsong.
Tyngsta tappet hittills: Någon större succé i den allsvenska återkomsten gjorde Pablo Piñones-Arce inte, men kultspelaren lämnar ändå ett visst tomrum efter sig och särskilt många anfallare i klubben finns det inte.
Helsingborg: Henrik Larsson gjorde ett helt okej debutår som tränare i HIF, men efter säsongen har han tappat tungviktare som Pär Hansson, Arnór Smárason och Robin Simovic. In har spelare som Martin Christensen och Calle Wede kommit.
Bästa värvningen hittills: Bolltrollaren Martin Christensen är kanske mest känt för sina patenterade överstegsfinter och den tidigare Åtvidabergsspelaren kommer att bli sevärd på Olympia.
Tyngsta tappet hittills: Robin Simovic smällde in tolv mål på 25 matcher i årets allsvenska och hans flytt till Japan kom inte direkt som en glad överraskning för HIF-fansen.
Häcken: Tabellsjuan fick ett rejält uppsving med nya hemmastadion Bravida Arena och när Paulinho anslöt under sommaren blev Göteborgslaget betydligt vassare offensivt. Mittfältsdirigenten Martin Ericsson har förlängt med ytterligare ett år och får han vara skadefri förfogar laget över en av allsvenskans smartaste playmakers.
Bästa värvningen hittills: Anfallaren John Owoeri hämtades in från Åtvidaberg efter säsongen och nigerianen kan bli en sensation i ett anfallsglatt Häcken. Owoeri, som för tio år sedan tillhörde Feyenoord, besitter en enorm speed och tillsammans med Paulinho och Makondele kan han utgöra en giftig anfallstrio.
Tyngsta tappet hittills: Även om Ivo Pekalski plågats av skador under sin tid i Häcken är han ändå en klasspelare när han väl spelar och att han åkte på en korsbandsskada i slutet av säsongen kom olyckligt – inte minst för Pekalski själv som blir borta från spel i minst ett halvår och nyligen fick han dessutom beskedet att han inte får förlängt kontrakt med Häcken.
IFK Göteborg: Det mesta har handlat om Blåvitts skrala ekonomi och om försäljningen av Kamratgården. Gustav Engvall kan mycket väl försvinna utomlands för en summa på över 20 miljoner kronor. I övrigt har det varit väldigt tyst från tabelltvåan under Silly Season.
Bästa värvningen hittills: Den tidigare Blåvitt-målvakten Erik Dahlin återvänder till klubben efter ett par år i Norge. Han lär med största sannolikhet ta plats på bänken så länge John Alvbåge är kvar i klubben.
Tyngsta förlusten hittills: Riku Riski fick aldrig spelet att stämma i Blåvitt och klubben valde att inte köpa loss anfallaren, som tvingas återvända till Rosenborg.
IFK Norrköping: De allsvenska mästarna har tagit det lugnt på transfermarknaden under november och december, men den 2 januari blev det klart att laget tappar Alexander Fransson till schweiziska Basel. Det viktigaste för Norrköping nu är att få behålla resten av nyckelspelarna, ex Emir Kujovic och Linus Wahlqvist.
Bästa värvningen hittills: Jón Gudni Fjóluson har hämtats in från Sundsvall och islänningen är en erkänt bra spelare. Med Bo Wiklander borta kan Fjóluson gå direkt in i startelvan.
Tyngsta förlusten hittills: Storstjärnan Alexander Franssons flytt till Basel är ett tungt slag för Norrköping. Enligt uppgifter till FotbollDirekt får klubben runt 20 miljoner kronor för mittfältaren.
Jönköping Södra: Laget gjorde en sensationellt bra säsong i superettan och klubben kommer nu att spela allsvenskt för första gången sedan 1967. U21-landslagets målvakt Anton Cajtoft blir oerhört viktig, liksom nya anfallaren Moses Ogbu.
Bästa värvningen hittills: Anfallaren Moses Ogbu valde att inte fortsätta i Sirius när Uppsalaklubben snubblade på mållinjen i det allsvenska kvalet. I stället gick han till Jönköping Södra och med sin snabbhet och målfarlighet blir han en nyckelspelare hos den allsvenska nykomlingen.
Tyngsta tappet hittills: Fredrik Olsson gjorde 17 mål för Jönköping Södra i årets superetta, men i stället för att ta klivet upp till allsvenskan har han skrivit på för Halmstad, som komiskt nog trillade ur allsvenskan under hösten.
Kalmar: Laget gjorde en usel säsong och först i den näst sista omgången säkrades kontraktet. Bröderna Elm blir viktiga att behålla, liksom målkungen Marcus Antonsson.
Bästa värvningen hittills: Kalmar lyckades snuva Malmö FF på Mjällbys supertalang Lumala Abdu. 18-årngen från Uganda kan bli en sensation i allsvenskan.
Tyngsta tappet hittills: Försvararen Ludvig Öhman valde, precis som Robin Simovic, att lämna allsvenskan för att skriva på för japanska klubben Nagoya Grampus.
Malmö: En allsvensk femteplats är knappast vad MFF hade räknat med. Än så länge har det varit tyst från landets rikaste klubb vad gäller nya spelare. Att få behålla nyckelspelare som Johan Wiland, Oscar Lewicki och Markus Rosenberg känns viktigare, särskilt nu med tanke på att det med stor sannolikhet inte blir något Europaspel nästa säsong.
Bästa värvningen hittills: Än så länge har MFF inte värvat någon ny spelare. Det nya kontraktet med försvarstalangen Franz Brorsson, som startade mot PSG i 5-0-förlusten, är det mest viktiga att rapportera om.
Tyngsta tappet hittills: Inte heller här har det hänt något häpnadsväckande. Simon Kroon, som varit på väg bort sedan i somras, skrev nyligen på för danska Sönderjyske. Nikola Djurdjic lån kommer inte att förlängas och anfallaren återvänder till Tyskland.
Örebro: Laget som såg ut att trilla ur efter den katastrofala vårsäsongen stod sedan för en sanslös comeback och Alexander Axéns mannar var höstens mest formstarka lag. Att behålla den offensiva kreatören Martin Broberg får ses som vinterns viktigaste uppgift.
Bästa värvningen hittills: Astrit Ajdarevic valde i december att skriva på nytt kontrakt med Örebro och att den tidigare Liverpool-spelaren stannar i ÖSK var givetvis den bästa julklapp som Närkelagets fans kunde få.
Tyngsta förlusten hittills: Finns faktiskt inget att rapportera om än så länge.
Östersund: Gjorde ett imponerande år i superettan och andraplatsen innebär att klubben gör sin första säsong i allsvenskan någonsin under 2016. Truppen är dock inget att skryta över och förstärker inte klubben med ett par spelare som håller i allsvenskan känns det på förhand som att laget åker ur med dunder och brak.
Bästa värvningen hittills: Syrianskas anfallare Saman Ghoddos smällde in åtta mål i årets superetta och det räckte för att Östersund skulle plocka över 22-åringen.
Tyngsta förlusten hittills: Dragan Kapcevic gjorde tio mål för Östersund denna säsong, men i stället för att följa med laget upp till allsvenskan ska han under 2016 försöka hjälpa Sirius till en allsvensk plats.
Casper Nordqvist
FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
– TWITTER
– FACEBOOK
– INSTAGRAM
ELITEFOOTBALL – Sveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll
Den här artikeln handlar om: