SPECIAL: Kan ersätta konstgräset: ”Tror många kommer titta på det”
Flera av de allsvenska klubbarna är öppna för att spela på hybridgräs, men ännu använder ingen elitklubb underlaget på sin matcharena. Andreas Jakobsson på Unisport märker dock av att intresset för underlaget ökar bland de svenska klubbarna.
– Jag tror att många kommer titta på det och jämföra med gräset man har nu, säger Jakobsson till FotbollDirekt.se.
I dag spelar sju allsvenska klubbar på naturgräs medan nio spelar på konstgräs, och underlagsdebatten har varit het inom svensk fotboll de senaste åren.
Samtidigt börjar hybridgräs segla upp som ytterligare ett alternativ att använda sig av. I FD:s enkät svarar flera klubbar att man kan tänka sig att använda en hybridgräsmatta på sin hemmaarena i framtiden.
Hybridgräs, som bygger på att man förstärker naturgräset, används redan av ett flertal klubbar i inte minst England i syftet att göra underlaget jämnare och slitstarkare.
Den tidigare landslagsspelaren Andreas Jakobsson jobbar i dag för Unisport, som bland annat tillhandahåller och lägger hybrid- och konstgräsmattor. Han pekar på nyttjandegraden som en stor anledning till att hybridgräs blir allt vanligare.
– Allt beror på hur man driver och sköter planen, men du kan nog dubbla eller till och med trippla användandet jämfört med hur mycket man spelar på en naturgräsplan i dag, säger Jakobsson till FotbollDirekt.se.
– Många nyttjar kanske sina naturgräsplaner mellan 150 och 200 timmar per år, och då kan det istället bli upp emot 500 eller 600 timmar per år, någonstans där.
Nyligen lade Unisport Sveriges sin första hybridgräsmatta för fotboll i Ljungby i Sverige, av modellen XtraGrass. Men det finns olika typer av hybridgräs.
– Det handlar exempelvis om olika typer av tillverkningsmetoder, det kan vara ett sytt eller vävt hybridgräs, man kan lägga en pad under eller lägga en kork i uppbyggnaden för att öka stötupptagningen. Så det finns olika varianter, precis som det finns för konstgräs, säger Jakobsson.
Hur ser egenskaperna för hybridgräs ut i jämförelse med naturgräs?
– Jag skulle säga att du som spelare inte märker någon skillnad på om det är naturgräs eller hybridgräs. Skillnaden skulle kanske vara att du känner att gräset är mycket jämnare när du sätter ner dobbarna, och att du får ett bättre fäste. Du slirar inte med skon, så har det i alla fall varit på de planer jag har varit på.
Vad kostar det med en hybridgräsmatta i jämförelse med naturgräs?
– Har du en naturgräsplan som fungerar med bra dränering och rätt uppbyggnad i mullblandningen och så vidare, då skulle jag säga att det kostar 2,5 till 3 miljoner kronor, någonstans där.
– Alla räknar ju nyttjandetimmar, och tittar på vad det kostar att driva det i jämförelse med antalet timmar, det är det som är intressant. Kan du nyttja planen 500 timmar för samma eller en lite dyrare kostnad än 200 nyttjandetimmar på ett naturgräs, då är det klart att det är jätteintressant, och att du kanske även kan få en bättre spelyta än på naturgräs. Tittar du på Premier League så spelar de flesta lagen där på hybridgräs.
Hur ser det ut i övriga världen, hur vanligt är det med hybridgräs utanför Sverige?
– I England finns det ju väldigt många lag som har det, men jag tror inte att vi ska jämföra oss med England, för det är så stor skillnad mellan allsvenskan och Premier League, det finns lite mer pengar där. Man kan istället jämföra med Holland exempelvis, där finns det lag som spelar på konstgräs i högstadivisionen men även lag som använder sig av hybridgräs.
Jakobsson märker av att intresset för hybridgräs ökar även bland svenska klubbar.
– Absolut. I allsvenskan är det nio klubbar som spelar på konstgräs och sju på naturgräs, så det blir lite som två läger – ett för konstgräslag och ett för naturgräslag. Klubbarna tittar på hur många timmar de kan utnyttja sitt underlag, och det är klart att naturgräs skiljer sig en del i nyttjandegrad från konstgräset, och då kan hybridgräs vara ett alternativ för att kunna använda arenan fler timmar.
Vad tror du kring framtiden för hybridgräs inom svensk fotboll?
– Många vet hur hybridgräset fungerar i Holland och i England, med antalet timmar i förhållande till naturgräs. Nu vill man ha en jämförande siffra från Sveriges klimat, för det skiljer sig en del från andra länder, och hur det skulle fungera med drift och skötsel i jämförelse med tidigare. Då kan hybridgräset i Ljungby ge jämförbara siffror, exempelvis för vad det kostar att driva planen i förhållande till hur många timmar man kan utnyttja den. Det är klart att det är jätteintressant och jag tror att många kommer titta på det och jämföra med gräset man har nu.
Kan till och med lagen längre norrut i Sverige, som till exempel Östersund och Gif Sundsvall, hoppas på att hybridgräs kan bli en lösning för dem i framtiden?
– Hybridgräset är fortfarande ett naturgräs, och det behöver sina åtta-tio grader för att växa. Ligger man längre norrut i Sverige börjar gräset växa senare och vintern kommer lite tidigare, så växtperioden där uppe är det ingen skillnad på jämfört med tidigare. Man har säkert också vant sig vid ett visst antal timmar längre norrut, och där tror jag inte hybridgräset kan komma upp i det antalet timmar i nyttjandegrad.
Den här artikeln handlar om: