Tydligare publikbesked att vänta: “Presenteras imorgon”
Det är bara några få dagar kvar tills Allsvenskan startar upp igen, och den kanske mest aktuella frågan är hur mycket publik det kommer bli på arenorna.
Vissa klubbar har kommunicerat tydliga besked, medan andra pratat om en osäker situation. Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist menar att många frågor kommer bli besvarade inom kort.
– Folkhälsomyndigheten kommer imorgon presentera förtydliganden för sina direktiv, vad som gäller vid offentliga tillställningar. Vi kommer få fler detaljbesked imorgon, säger Enquist till FotbollDirekt.se.
Från och med den 1 juli kommer det vara tillåtet med minst 3000 åskådare - per sektion - på de allsvenska arenorna. En markant höjning jämfört med hur det sett ut tidigare under pandemin.
– Nu är det betydligt mer rimliga planer. Plus att planerna är i samklang med hur vi kan agera och de är i samklang med pandemiläget. Så det är inte mycket att klaga på, konstaterar SEF:s generalsekreterare Mats Enquist.Men trots de positiva beskeden är det många frågetecken som uppstått. Hammarbys vd Richard von Yxkull har kallat förutsättningarna för "verklighetsfrånvända" och Degerfors-klubbchefen Suzanne Hällström har sagt att situationen är "oerhört luddig".
– Det är inte så att vi är luddiga. Men vi måste få klart för oss exakt hur vi kan lösa olika saker, och alla svar är inte alltid genomtänkta. Om man ska sitta med en meters avstånd, räknar man då från nästippen eller från axeln? Det gör enorma skillnader för hur man ska kunna lägga upp planer, säger Mats Enquist och fortsätter:
– Men det är inte våra beslut. Det pratar klubbarna intensivt med länsstyrelsen och polisen utifrån de regler som kommit från regeringen och Folkhälsomyndigheten (FHM). Det kämpas på, så det löser vi nog.
Vad kommer SEF fokusera på nu då?
– Vårt fokus är samma som det varit hela tiden. Och det är att hitta besked där vi kan på ett säkert sätt öppna upp. Sen kommer vi se till att vi hittar justeringar i våra protokoll som följer det FHM och alla myndigheter säger. Och så ska vi sitta tillsammans med klubbarna, för att hitta lösningar. Vi går mer åt att försöka bistå i öppnandet.
De allsvenska klubbarna har hittills kommunicerat i frågan på lite olika sätt. AIK har idag kommit med beskedet att de släpper in 15 340 åskådare på Friends Arena, medan exempelvis Djurgården kommunicerat att deras förhoppning är att minst få in alla sina säsongskortsinnehavare (8352) på Tele2 Arena.
SEF skrev följande på sin hemsida igår:
"Klubbarna kan ha ståplats och sittplats samtidigt på arenan men får inte blanda sittande och stående i samma sektion. Maxantalet på ståplats ska vara så att varje individ kan disponera fem kvadratmeter av den tillgängliga ytan, och får inte överstiga 600 personer totalt."
Men även Mats Enquist menar att förutsättningarna behöver bli tydligare för klubbarna.
– Om vi exempelvis nämner ståplats, där man pratar om att kunna ha uppåt 600 personer - men samtidigt kräver fem kvadratmeters yta per person. Vad innebär det? Och kan vi lösa det? Det är väldigt kort om tid, så det är inte så konstigt att folk har det svårt att förstå. Det är en sådan stor förändring, säger Enquist och tillägger:
– Men det är ett betydligt bättre läge än att veta att det är max åtta personer. Det här är en bra grej att få jobba med.
Förhoppningen är läget ska bli mer tydligt inom kort.
– FHM kommer imorgon presentera förtydliganden för sina direktiv, vad som gäller vid offentliga tillställningar. Vi kommer få fler detaljbesked imorgon. Länsstyrelserna går också in i möten nu och kommer också ge oss besked i närtid. Så det är egentligen där skon klämmer, säger Enquist och fortsätter:
– Det är en sak att säga att vi kan vara så här många. Men vad betyder det egentligen? Vi är alla ivriga på att få svar på frågorna. Och vi hoppas att de dessutom är rimliga.
Den här artikeln handlar om: