Uefa-beslut i höst kan ge miljonregn över allsvenskan

Det pågår en ständig debatt om Malmö FF:s europaframgångar faktiskt är bra för svensk fotboll eller inte.

Succén i Champions League kan hur som helst inbringa mer pengar till allsvenskan – för om förslaget gällande solidaritetspengar går igenom i september så väntar ett miljonregn över allsvenskan.

– Mer pengar till alla de klubbar som inte spelar i Europa. Så det här förslaget påverkar just nu de femton andra allsvenska klubbarna, säger Malmö FF:s vd Niclas Carlnén till FotbollDirekt.


Det var för drygt en vecka sedan som Aki Riihilahti, vd för HJK Helsingfors, skrev på sitt Twitterkonto:

"Jag tror mitt förslag om att överföra solidaritetspengar från de fem största länderna till 50 andra länder äntligen kommer att gå igenom".

Hans tweet fick stor uppmärksamhet då han bland annat skrev att finska högstaligalag ska få ta del av omkring fyra miljoner euro (40 miljoner kronor) var, under en viss period.

Den tidigare Djurgårdsspelaren Riihilahti är förutom vd i HJK även med i styrelsen för European Club Association (ECA). Det är en organisation som företräder professionella fotbollsklubbar i UEFA. 

Malmö FF:s vd Niclas Carlnén finns även han med i ECA - så FotbollDirekt ringde upp Carlnén för att höra vad det tidigare nämnda förslaget faktiskt innebär.

– Man delar upp det i "non participating clubs". De som deltar i Champions League och de som inte deltar i Champions League. Då har man gjort en fördelning mellan de två kategorierna, av länder och klubbar. Deltar du i CL får du mer än när du inte deltar i CL, per land och klubb, förklarar Carlnén och fortsätter:

– Det var en likadan fördelning fast på ett annat sätt när vi spelade i CL förra gången, och det har varit så varje år vi spelat i Europa. Men nu blir det ett skifte. När vi kommer ha svenska lag i CL kommer vi få avsevärt mycket mer än när vi inte spelar i turneringen. Det kommer att ges en större summa än vad det varit tidigare.

Och vad innebär det i praktiken?

– Mer pengar till alla de klubbar som inte spelar i Europa. Så det här förslaget påverkar just nu de 15 andra allsvenska klubbarna. 

Så det är ingenting Malmö FF nödvändigtvis gynnas av?

– Det gör vi inte. Men jag har suttit på mandat i ECA i den här förhandlingsgruppen, och för oss har det varit viktigt att det blivit en jämnare fördelning - så att alla klubbar som inte deltar i Europaspel ska få en större summa. 

Aki Riihilahti nämnde fyra miljoner euro i sin tweet. Eftersom allsvenskan är en högre rankad liga än Veikkausliiga bör rimligtvis svenska klubbar kunna få ännu mer pengar - men Niclas Carlnén vill inte gå in på några exakta summor. 

Han menar dock att han vet om vilka summor det ungefär handlar om.

– Både procentsatserna och fördelningen. Men jag vill inte kommunicera något kring det förrän Uefa tagit sitt beslut. Så vi vet att det faktiskt blir av, säger Carlnén.

Vad säger magkänslan, kommer beslutet att gå igenom?

– Jag skulle vilja säga att det är väldigt väl förankrat. Jag skulle bli förvånad om det inte gör det.

Vilka är det som har arbetat för den här frågan?

– Det har varit vi från ECA och flera andra intressegrupper som har jobbat tillsammans för att hitta den här fördelningen. Det här är egentligen den sista pusselbiten av den totala fördelningen av pengar, som har gällt både Conference League, Europa League och Champions League. Den cykeln börjar nu.

Under vilken period ska pengarna fördelas?

– 2021 till 2024. Det vi har gått in i nu, med Conference League, det har funnits en arbetsgrupp som arbetat med hela den distributionen av alla pengar till klubbtävlingarna.

Och vad skulle det här förslaget innebära för allsvenskan om det blir verklighet?

– Jag skulle vilja säga så här, får vi det här beslutet med oss är det väldigt positivt. Då visar vi igen, att när Sverige har lag i klubbtävlingar kommer alla lag ta del av pengarna från Uefa. Alla gynnas faktiskt av det, direkt på kontot.

Uefa kommer att ta ett beslut gällande förslaget i september. Niclas Carlnén visste inte vilket exakt datum det gäller. FotbollDirekt har försökt att nå Aki Riihilahti för en kommentar.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: