SEF:s nya förslag: “Unika förutsättningar för varje match”

Svensk fotboll kan vara på väg mot ett genombrott i publikfrågan.
I förra veckan inleddes dialogen med regeringen och SEF vet vad de vill att diskussionerna ska leda till – unika förutsättningar för varje match.
– Det kommer inte bli 480 olika protokoll men det kommer bli ett antal som anpassas utifrån vilken typ av match det är, säger SEF:s generalsekreterare Mats Enquist.

Efter månader av tystnad fick fotbollen till stånd ett möte med idrotts- och kulturminister Amanda Lind i torsdags och förhoppningen är nu att detta ska vara början på en mer kontinuerlig dialog mellan parterna.

Frågan som kvarstår – och som det krävs dialog kring – är när svensk fotboll ska kunna spelas inför publik igen och SEF:s generalsekreterare Mats Enquist menar att det finns tre huvudsakliga faktorer som behöver diskuteras.

– Det vi har sagt och det vi fortfarande säger är att det både är rimligt och nödvändigt att vi får igång en dialog med berörda parter om vad man kan göra. Det är nummer ett för oss och jag hoppas att den dialogen inleddes i torsdags, säger han och fortsätter:

– Nu är nästa fråga på vilka sätt det är rimligt att ta in publik igen.Svaret kan fortfarande vara noll och det har vi full respekt för men det finns tre faktorer som måste läggas fram på bordet och diskuteras samtidigt i sådana fall.

Den första faktorn är enligt Mats Enquist smittskyddsläget och vikten av en kontinuerlig dialog med experter på området eftersom att coronaläget kan komma att variera både vad det gäller länder, städer och sett över tid. Den andra faktorn är vilka förutsättningar varje specifik ”SEF-arena” har och den tredje vilken typ av matcharrangemang det är frågan om - det vill säga om det exempelvis är ett derby eller en ”normal match utan speciella förtecken”.

– Tar man då de tre faktorerna och frågar sig ”okej hur är smittskyddsläget, vad klarar arenan av och vilket evenemang pratar vi om?” så tror vi att man skulle kunna utforma unika förutsättningar för varje matchevenemang istället för att det ska se likadant ut för alla.

– Det vi vill få i stånd är en dialog där vi kan ha en löpande diskussion med både med- och motparter om de här tre faktorerna. Är det rimligt att ta in 1000 personer på Friends exempelvis? Jag är övertygad om att vi skulle klara av det på ett smittsäkert sätt. Det törs jag gå i garant för. Men kan man göra det på ett derby, kan man ha ståplats och bortasupportrar på plats? Allt det där måste vi sätta oss ner och diskutera för varje enskilt evenemang.

Tanken är därför att framföra protokoll utifrån flera olika scenarier.

– Sedan kommer det inte bli 480 olika protokoll men det kommer bli ett antal som anpassas utifrån vilken typ av match det är.

Men samtidigt som ett genombrott kan vara på gång i Sverige har det tyska ligaförbundet åkt på ett bakslag i strävan att snart få tillåtelse att spela matcher inför publik igen. 

Enligt magasinet Kicker har ansvariga ministrar beslutat att inte tillåta spel inför publik förrän tidigast den 31 oktober i Tyskland - en händelseutveckling som är intressant även ur en svensk aspekt med tanke på att de olika beslut som tas på internationell nivå även kan påverka situationen i Sverige. 

– Det är klart att det kan komma bakslag i andra länder precis som det kan komma framgångar i andra länder som kommer att påverka oss. Det kommer ge signaler om vad som fungerar och inte fungerar och där har vi såklart örat på rälsen även fortsättningsvis.

Det har också kommit ett positivt besked, en öppning för publik på breddfotboll - kan det påverka elitfotbollen också?

– Det positiva är att det kommer utifrån någon rimlighetsbedömning vilket är bra. Man har tänkt till och kommit fram till att det är rimligt att kunna ha publik på breddfotboll när människor ändå samlas på en massa andra platser i samhället. Det som är positivt är alltså att man inte kategoriskt avfärdar all senioridrott eller sommaraktiviteter som man gjorde i början.

– Dialogen är det viktiga. Jag tycker inte ordningslagen är problematiken utan det är just den här förordningen som regeringen utfärdade som sätter blankstopp.


Omgångens elva - håller du med Ekwall och Lühr?


Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: