Om öppningen för ännu större publik: “Faktiskt viktigare än man kan tro”
3 000 åskådare från och med 1 juli – och nu öppnar regeringen för att undersöka om ännu fler kan komma in.
– Det här är en ganska tydlig förklaring att “sätt er nu ner och titta på alternativen och vad man kan göra för de större evenemangen”. För det har ju Folkhälsomyndigheten nekat tidigare. Så vi är väldigt glada för det här, säger SEF:s generalsekretrare Mats Enquist.
Från och med i dag får 500 åskådare se fotboll på plats. Just nu spelar Gif Sundsvall mot Jönköpings Södra i en superettanmatch som kommer ge 2021 års hittills största publik.
Tittar vi en månad framåt (1 juli) så är det 3 000 åskådare som gäller, om smittoläget tillåter. Allt enligt regeringens öppningsplan.
Men nu tittar man på möjliga åtgärder för att kunna ta in fler åskådare redan i juli.
Folkhälsomyndigheten har fått i uppdrag från regeringen att undersöka om testning och vaccinationstakten gör det möjligt med ännu fler åskådare.
– Vi vill vända på varenda sten för att se till så att varje restriktion inte ligger kvar längre än nödvändigt. Det vi tittar på nu är ifall vaccinationsintygen kan vara ett sätt att öppna upp för större arrangemang, säger kultur- och idrottsministern Amanda Lind till Sveriges Radio.
Utöver vaccinationsintyg så kan även sektionering av arenorna vara ett verktyg för att få in fler åskådare. Den metoden har använts i Danmark, där man haft sektionering om 500 åskådare per sektion.
SEF:s generalsekreterare Mats Enquist är glad över dagens besked från Lind och regeringen:
– Det här är en ganska tydlig förklaring att "sätt er nu ner och titta på alternativen och vad man kan göra med de stora evenemangen". För det har ju Folkhälsomyndigheten nekat tidigare. Så vi är väldigt glada för det här. Jag pratade med Amanda Linds sakkunnige i morse, innan det här utspelet kom. Det här är ett bra sätt från regeringen och från Amanda att visa att nu behöver vi jobba lite närmare varandra helt enkelt, säger Enquist till FotbollDirekt.se.
Vaccination, det finns två sidor där också... diskussionen om att vissa kan utestängas...
– Det tycker jag är en annan fråga, det hon egentligen säger är, det är inte bara att man ska tänka på vaccinationspass. Utan att man ska titta på alla tänkbara åtgärder vi kan göra med våra stora arenor. Förut har man sagt att "det ska vara lika för alla", det har FHM sagt. Och alla saker ni kan göra i fotbollen, det tar vi ingen hänsyn till, för det ska vara lika för alla. Då dras man ner alla till någon sorts minsta gemensamma nämnare. Det hon säger nu är att ett flertal tänkbara åtgärder, från exempelvis vaccinationspass, eller aktiva PCR-tester, eller zonindelningar, eller andra tänkbara åtgärder man kan göra... Titta på det! Så det är inte ett fokus på vaccinet just.
– För mig är det här en signal, där de säger till FHM, att "nu ska ni faktiskt göra speciella lösningar om det går att göra det". Sedan oaktat vad det är, om det är vaccinationer eller som i Danmark där man jobbat med zonindelningar, där man haft grupper om 500 personer i flera zoner på en läktare. Som i Parken med upp till 12 000 åskådare.
SEF:s generalsekreterare ser positivt på att man tittar på lösningar som kan fungera även om inte smittkurvorna pekar rakt nedåt:
– Det där blir ju viktigt, för det är inget självspelande piano med smittoläget framåt heller. Det är inte bara att tro att nu blir det så här idag, Giffarna spelar med publik ikväll. Och sedan om en månad så öppnar allsvenskan och då är det 3 000 och sedan går det två månader så är det tänkt att ha fulla läktare igen. Så enkelt är det inte, utan det kan komma bakslag. Och vår oro då är att om man inte tar hänsyn till vad vi kan göra, då är risken att vi kan bli kvar på 500 eller 3 000 onödigt länge.
– Så det här lilla diskreta medskicket, det är faktiskt viktigare än man kan tro. Att man använder sig av de möjligheter som samhället har. Det har man blankt vägrat från FHM tidigare, då drabbas också samhällsverksamheter onödigt hårt av restriktionerna. De blir trubbiga eller direkt felaktiga. Och det är den signalen hon skickar. Använd de lösningar som finns. Undvik onödig inverkan. Det är klart att vi ska ha smittskydd men den behöver inte bli onödigt hårdhänt för att man inte tittar på vad som kan göras.
Den här artikeln handlar om: