Oroas för att bli syndabockar – men vill inte oroas för allsvenskan

Premier League kan startas upp 9 juni, utan publik. Då oroas klubbarna i England för stora folkmassor utanför arenor och på allmänna platser – och ökad smittspridning. 
Och att bli syndabockar i en svår tid.
En oro som dock inte kommer att prägla allsvenskan vid en återstart, enligt Svensk Elitfotbolls ordförande Lars-Christer Olsson.
– Vi litar helt och fullt på våra supportrar, säger Olsson till FotbollDirekt.se.

Premier League kan komma att återupptas i juni, inför tomma läktare. Ett möte på fredag kan avgöra hur det blir. Men flera klubbar är nu oroliga, uppger engelska tidningen Guardian

Premier League-klubbar fruktar enligt tidningen att stora folkmassor kan komma att samlas utanför arenorna, på allmänna platser och hemma hos varandra. Samt att man kan komma att resa till andra städer, oavsett om matcherna spelas på neutral plan eller ej.

Ökad risk för smittspridning vid ett sådant scenario givetvis. Och de engelska klubbarna fruktar att de kommer att bli syndabockar om det skulle bli så.

Det här är frågor som ännu så länge har inte tagit plats i den svenska debatten kring allsvenskans möjliga återstart den 14 juni.

SEF-ordföranden Lars-Christer Olsson känner dock igen tongångarna i England som beskrivs av Guardian. Men det finns ingen oro alls för liknande scenarion i Sverige.
– Vi tycker rent generellt att svenska folket har följt myndigheternas rekommendationer, som egentligen inte är tvingande. Och vi tror att man kommer göra det i fotbollssammanhang också, säger Olsson.
– Hur vi har hanterat det här hittills, det är det närmsta ett facit vi har i Sverige. Som det ser ut nu så ligger rekommendationerna kvar, vilket bland annat innebär max 50 personer för allmänna sammankomster och inget resande. Av det vi har sett hittills finns inget som tyder på att det skulle bli annorlunda när allsvenskan börjar. Vi litar helt och fullt på våra supportrar.

Det är stor skillnad mellan England och Sveriges strategier kring coronan. I England har landets invånare suttit i lockdown i över en månad - det har vi sluppit i Sverige, och det spelar in för fotbollen också, säger Olsson.
– Ja, det påverkar förmodligen. Om vi jämför Sverige med många andra länder så litar vi på våra myndigheter i en högre utsträckning. Det gör man inte i alla länder, därför har regeringarna tagit till storsläggan. Nu växer protesterna internationellt mot de hårda reglerna, och det ser ut som att det kommer lättas upp allt mer på många håll.
– Jag tror personligen att den svenska modellen inte har varit så dum. Och att det hjälper oss i fotbollen också, att samhället ändå varit något sånär öppet under den här våren.  

Samtidigt är det nu över sex månader sedan nu som fotbollsälskarna fått se sitt lag spela seriematch - det kommer vara över åtta månader om allsvenskan startar upp 14 juni. Det är inte omöjligt att supportrar samlas i stora nummer på krogar för att fira en premiärseger. Och vad har fotbollen för ansvar då?
– Till att börja med så har den enskilda individen har alltid största ansvaret. Och på krogar gäller samma regler oavsett vilket syfte du är på krogen i. Det finns tydliga regler som krogägare och gäster måste följa. Det kan inte vara fotbollens ansvar, säger Lars-Christer Olsson.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: