Öronmärkta krispengar till allsvenska klubbar – då tas beslut
– Det här kommer vår styrelse ta ställning till den 11 juni, om vi ska komma med en framställan till regeringen om det, säger RF-ordföranden Björn Eriksson till FotbollDirekt.se.
Svensk fotboll håller andan den här veckan. Efter förra veckans första möte med Folkhälsomyndigheten så kom inga tydliga svar till fotbollen men ett nytt möte är planerat till denna vecka och ett besked väntas innan fredag.
På fredag är det bara drygt fyra veckor till det datum SvFF och SEF satt upp som allsvenskt premiärdatum, 14 juni. Att det isåfall blir spel inför tomma läktare är väl mer eller mindre officiellt nu, och det kan så förbli ett tag framöver. Allsvenska klubbar har fram till nu gått miste om stora intäkter och flera larmar om en stentuff situation.
Det statliga stöd som beviljats från regeringen kommer att betalas ut i slutet av juni. 500 miljoner kronor till svensk idrott, men med 20 000 föreningar i Sverige och prioritet på barn- och ungdomsidrott, så kan inte allsvenskan förvänta sig någon vidare räddningsplanka i det stödet.
Och kommer inte allsvenskan i gång som planerat den 14 juni så blir det förstås än tuffare. Då bör klubbarna få mer riktat stöd säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson. RF har i uppdrag att fördela stödet från regeringen, och Eriksson säger att man ska ta upp frågan igen.
– Det lutar jag starkt åt att göra om coronan fortsätter. Det här kommer vår styrelse ta ställning till den 11 juni, om vi ska komma med en framställan till regeringen om det, säger Eriksson.
Varför just 11 juni?
– Vi har styrelsemöte då och det är det sista mötet innan sommaren. Om vi ska pröva om vi kan få mer pengar så måste vi göra det senast då, annars hinner vi helt enkelt inte lägga fram en framställan innan det blir för sent. Sedan kommer midsommar och semestertider. Så det måste bli då.
I det läget vet man också om allsvenskan fått klartecken om spel 14 juni. Om inte? Klart är att en säsong med 30 omgångar inom kalenderåret 2020 inte kan starta mycket senare än så.
Exakt vilken ekonomisk skada det skulle göra är svårt att säga menar RF-basen, som inte har någon klar bild av hur mycket pengar man skulle behöva äska från regeringen till de allsvenska klubbarna:
– Det tror jag inte man inom fotbollen vet själv, hur mycket pengar som krävs. Man försöker räkna på det, hur stor skadan skulle bli. Men det är klart att det är aktningsvärda belopp. Då är det ett jättebesvärligt läge, det tror jag man kan sluta sig till oaktat exakt hur mycket pengar som behövs.
RF har haft möten med FHM en längre tid medan fotbollens särintressen släpptes in till möte först i förra veckan. Björn Eriksson säger att han inte vet vartåt det lutar för allsvenskans del. Får man ja eller nej från FHM?
– Det vore fel av mig att gissa eller bedöma. Men jag gissar att de har ett antal frågor på agendan som de ska ta hand om och de försöker väga samman allting. Det vi i RF trycker på, det är att det ska vara samma betingelser för alla idrotter, att man inte bara kan öppna för exempelvis fotboll eller friidrott och sedan inte för någon annan.
– Jag tror också att Folkhälsomyndigheten är väldigt angelägna om att hitta riktlinjer som går brett och inte bara för enstaka idrotter, som fotboll. Annars blir det jätteknepigt för dem i nästa skede när andra verksamheter vill få tillåtelse att öppna upp, du har olika kulturverksamheter till exempel. När det är smittmässigt är okej att öppna upp, det är det ytterst Folkhälsomyndigheten som får avgöra och så måste det få vara.
PODD: FotbollDirekt - Vad är det som händer?
En daglig informationskanal åt alla supportrar och övriga intresserade som söker sanningar kring statusen av ligan och favoritlagen under det ovälkomna uppehållet.
Du hittar podden här: ►FotbollDirekt ►iTunes ►Acast ►Spotify
Den här artikeln handlar om: