PÅ FD: Svarar inte på frågor om AIK – ”Jag har sagt ifrån – avslutat kapitel”

Mikael Ahlerup är ny vd i Dalkurd. Där har han en tuff utmaning framför sig: Att etablera en allsvensk standard på organisationen, sträva mot toppen och först och främst hitta en fysisk arbetsplats att jobba ifrån. Men några frågor om turbulensen i AIK är han inte särskilt sugen på.
– Det är ett avslutat kapitel för mig, säger han till FotbollDirekt.se. 

I måndags var FotbollDirekt först att berätta att Ahlerup kunde bli Dalkurds nya vd. Två dagar senare stegade han ut på en presskonferens i klubbens nya hemvist, Uppsala.

Detta efter att han fått sparken av AIK så sent som i november. Vad var det som fick honom att anta en ny utmaning inom fotbollen så kort tid därpå?

– Jag hade möjlighet att andra jobb inom idrotten och näringslivet. Men tittar man på fotbollen i min yrkesroll så är det ganska likt upplevelsenäringen som jag arbetat med innan AIK-tiden. Fotbollen är på många sätt roligare, säger han till FotbollDirekt.se.

– Sedan har jag en väldigt god relation med de som jag kallar kollegor i andra klubbar, förbundet och Sef. Jag trivdes alltid bra i dessa miljöer och att få komma tillbaka till den miljön som jag trivs med ska bli kul. Sedan finns det andra miljöer jag inte kommer sakna lika mycket.

Det var en turbulent tid kring ditt namn i höstas. Där din tjänst slopades, du fick gå och du länge var motarbetad av vissa supportergrupper…

– Jag har valt att säga att från och med i dag så handlar allt om jobbet och framtiden i Dalkurd. AIK är ett avslutat kapitel sedan i november, så tillsvidare vill jag inte säga något mer om det mer än att jag har goda minnen och goda relationer med majoriteten av AIK-supportrarna.

Dalkurd har stått utan vd sedan Cego Heskali valde att säga upp sig efter uppflyttningen till Allsvenskan. Kort efter att Ahlerup fick sparken av AIK var Dalkurd där med en intresseförfrågan – som intensifierades i januari.

– Jag fick gå hem i mitten av november och i månadsskiftet pratades vi vid första gången. Jag kände direkt att det var ett intressant projekt, men sa tidigt att jag ville ta jul- och nyår för att fundera ordentligt över min framtid. Jag ville landa.

Det landade i att du åkte över till Dubai och träffade klubbens investerare? 

– När folk i och runt Dalkurd berättade om sina ambitioner var det väldigt förtroendeingivande. Jag har alltid gillat utmaningar, då spelar det ingen roll om det är en klubb som AIK eller en allsvensk nykomling. Så länge det finns en utmaning i yrket har jag alltid känt att det lockar mig, oavsett fotboll eller om det är turism.

– Det stämmer att jag reste ned till Dubai. Det kan låta märkligt men det var på mitt initiativ faktiskt. När man som i Dalkurds fall har två investerare (bröderna Kawa och Sarkat Junad) som äger 49 procent av aktieinnehavet i Dalkurd AB, då kände jag att personkemin mellan oss är oerhört viktig. Vi träffades och jag kände att vi delar samma värderingar. Det var inte mer än ett halvdagsmöte.

De kurdiska miljardärerna har pratat om att Dalkurd ska vinna ligan och spela Champions League inom ett par års tid. En utmaning, medger Ahlerup även om han inte själv fått någon deadline för när det ska bli verklighet.

– Några direkta krav har jag inte fått. Dalkurd har nått otroligt stora sportsliga framgångar och vunnit serie efter serie. Nu har de känt själva att de måste bli allsvenska även på sidan av planen, det organisatoriska. Det blir mitt uppdrag att bygga en proffsig organisation som blir långsiktig och framgångsrik. När det är klart kan vi börja slåss i toppen av Allsvenskan. Utmaningen attraherar mig måste jag säga.

Att klubben flyttat till Uppsala och just nu saknar infrastruktur i staden är något som Ahlerup tvingas ta tag i omgående.

– Just nu har vi inte ens en kontorslokal, haha. Så det är det första jag ska ta tag i. Sedan ska det rekryteras människor.

Hur ser du på konkurrensen med Sirius i samma stad och samma sponsorpengar?  

– Jag har jättestor respekt för Sirius och det är en av de första sakerna jag ska göra, att ta kontakt med dem. Förutom Stockholm och Göteborg är det bara Uppsala som har två allsvenska fotbollslag. Det ska vi dra nytta av.

Förstår du deras oro att ni kommer och “tar över” deras marker i Uppsala?

– Oavsett förändring så har människor farhågor kring det. Jag väljer att se det som att vi är två konkurrenter i 90 minuter två gånger om året. I övrigt är vi samma bransch och kan dra nytta av varandra för att hitta sätt att göra fotbollen i Uppsala ännu attraktivare.

Ni har ett stort intresse runt er både nationellt och internationellt. Men hur ska ni locka publik till matcherna?

– Det blir den stora utmaningen. Framförallt med tanke på att vi spelar på en tillfällig arena 2018 innan vi kommer tillbaka till Uppsala 2019. Den bild jag har av Dalkurds fans är att de är otroligt hängivna och vi ska hitta sätt att omvandla det stora antalet följare till publik på matcherna. Men som sagt, jag tog det här jobbet för att jag gillar utmaningar så det kommer vi att lösa på något sätt framöver.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: