PÅ FD: AIK:s hopp om Linnér – då måste han erkänna
AIK och Örgryte fick omdiskuterade gula och röda kort på spelare i veckan – nu har bägge klubbarna överklagat till disciplinnämnden. I eftermiddag väntas beslut komma från nämnden, och det finns en öppning för bägge klubbarna: Besluten kan hävas – om domarna erkänner att de gjort fel.
– Det är en av huvudbitarna, att domaren erkänner att det var ett felaktigt beslut, säger disciplinnämndens vice ordförande Göran Nilsson, till FotbollDirekt.se.
Det är två av svensk fotbolls mest omdiskuterade matchsituationer den gångna veckan. AIK:s målvakt Oscar Linnér blev varnad i segermatchen mot Örebro i lördags.
Domaren Kaspar Sjöberg visade upp det gula kortet, Linnérs tredje varning och han är nu avstängd på torsdag mot IFK Göteborg. Såväl Linnér som resten av AIK-ledningen var oförstående till varningen, och pratade redan efter matchen om att överklaga.
I superettanderbyt mellan Örgryte och Gais så blev Öis William Atashkadeh utvisad, ett direkt rött på Öis-anfallaren från domare Robert Daradic, en situation som rörde upp starka känslor och det slutade med att Öis-tränaren Marcus Lantz visades upp på läktaren.
I går framkom att bägge klubbarna överklagat till disciplinnämnden – AIK och Öis vill se avstängningarna upphävda.
Försök från klubbar att upphäva avstängningar är inget vi är vana att se, men det finns faktiskt en öppning för det numera.
– I tävlingsbestämmelserna finns det en regel som säger att en uppenbart felaktig varning eller utvisning kan tas bort. I grunden handlar det då främst om att fel spelare har fått varningen eller utvisningen, då kan vi ta beslut på det direkt, säger disciplinnämndens vice ordförande Göran Nilsson till FotbollDirekt.se.
Ett fall har hittills prövats, och det var i fjol – och då fick klubben som överklagade rätt.
– Den här möjligheten är ny sedan i fjol. I fjol hade vi ett fall där en utvisning ställdes på sin spets. Det fanns filmbilder att stödja sig på. Domaren erkände att det blev fel och det är en av huvudbitarna, att domaren erkänner att det var ett felaktigt beslut, säger Nilsson och berättar vidare om fallet:
– Det var i division 1, en spelare i Norrby. I det här fallet, om jag minns rätt, så erkände domaren att det inte skulle ha varit någon utvisning. Det var en tilltrasslad situation, och den spelare som blev utvisad blev mer eller mindre knuffad in i en situation och fällde en motspelare. Så det han gjorde var en konsekvens av att han blev utsatt för ett regelbrott kan man säga.
Kaspar Sjöberg och Robert Daradic har bägge tagit del av AIK:s och Öis överklaganden. Domarna har lämnat skriftliga yttranden och disciplinnämnden ska titta på fallen vid ett möte nu i eftermiddag.
I och med att både AIK och Örgryte spelar sina nästa matcher mycket snart – Öis i morgon, AIK på torsdag – så kommer disciplinnämnden behandla ärendena skyndsamt.
Om domarna inte erkänner att de gjort fel, finns det då någon möjlighet för er att ta beslut i klubbarnas favör ändå?
– Nu kan jag inte föregripa mötet, men huvudregeln är att det som domaren dömt under en match, det ska egentligen inte gå att ändra. Beslut som rör matchen, frisparkar och annat, de är slutgiltiga och ska vara det. Men sedan lindrade man upp det lite, att beslut som får ytterligare påföljder som avstängningar och annat, kan prövas.
– Huvudregeln är när det blir uppenbart fel såsom att fel spelare blir varnad eller utvisad, då har vi möjlighet att gå in och upphäva domarens beslut. Vi hade ett fall för ett antal år sedan när en Djurgårdenspelare visades ut och det till och med var så flagrant att spelaren som fick utvisning var spelaren den som var inblandad i situation inte var det. Då har man sagt, att när det blir så uppenbart fel så ska vi kunna gå in och häva ett sådant beslut.
Men sedan är regeln är inte begränsad till det, utan om domaren erkänner att han gjort ett misstag så kan vi ändra beslut.
Den här artikeln handlar om: