PÅ FD: Ännu en MFF-stämplad succé – guldhjälten mot ny succé

FOTBOLLDIREKT I SAMARBETE MED IDROTTENS AFFÄRER
Fotbollslandslaget tränar och laddar för EM-kval ett antal kvarter bort. Där borde han egentligen befinna sig. Men han har inte tid. Förre landslagsmannen, proffset och VM-hjälten Patrik Andersson är numera affärsman.

En verklig högklassig värvning, tycker Intreats vd Björn Hamberg, till vänster, och kollegan Adam Olsson, inför Patrik Anderssons entré i företaget.
Patrik Andersson, mittbacken vid VM-bronset 1994 och med en tolv-årig proffskarriär i framför allt Bayern München och Barcelona, står och pratar om en app och inte om fotboll.

Han befinner sig på Sthlm Tech Fest på Waterfront hotel mitt i Stockholm. Eliten av high tech-folket är samlat för att syna, diskutera och testa nya innovationer.

Spännande satsning

– Det här är jättekul, i synnerhet när vi har en sådan unik app. Den slår det mesta och nu ska vi introducera den i just Barcelona och Bayern München, mina gamla klubbar.

Han tillhör styrelsen i Intreat AB som också har rekryterat förra Globen-chefen Ninna Engberg. Bolaget har medvind, uppmärksamheten är stor och till och med Lagardéres dotterbolag Sportfive ska marknadsföra och sälja appen runt om i Europa.

– Det var rena slumpen att det här blev aktuellt för mig, berättar Patrik, som blev 44 år i augusti och för två veckor sedan flyttade till Lidingö.

Han var synnerligen målinriktad som fotbollsspelare och han är van vid rollen som vinnare.

– Nu kör vi en finansieringskampanj på Fundedbyme och söker fler delägare.

Öppnar också mot NHL

VD:n Björn Hamberg värderar Patrik högt:

– Han är en tillgång och blir ännu mer värdefull framöver när vi ska ut i Europa.

Då blir det aktuellt att rekrytera hockeyprofiler för att satsa på en offensiv i NHL.

– Appen gynnar ju både åskådarna och klubbarna vid stora evenemang. Du kan handla, slippa stå i kö och få erbjudanden bland mycket annat, säger Patrik Andersson och fortsätter:

– Det ska bli spännande att se hur stort det här blir.

Pluggade vid hemkomsten

Skador tvingade honom att sluta med fotbollen 2005, men Patrik Andersson tog omgående beslutet att utbilda sig och via olika kurser var han nog påläst för att ta egna beslut om hur han skulle förvalta miljonerna från tolv proffsår.

– Jag ville klara mycket själv eller åtminstone förstå vad som skedde med pengarna. Så jag pluggade förvaltning och försäkringar.

Åter, han lämnar inget åt slumpen. Likadant var det på planen, att vinna gällde alltid. Och det fick han sannerligen göra.

– Det är få fotbollsspelare som har fått uppleva så mycket, jag känner verkligen tacksamhet.

Se här bara: via moderklubben Bjärreds IF till Malmö FF och vidare, Blackburn Rovers, Borussia Mönchengladbach, Bayern München, FC Barcelona. Plus 96 A-landskamper och det oförglömliga VM-bronset 1994. Dessutom, både 1995 och 2001 utsågs han till Sveriges bästa spelare och fick Guldbollen, 2001 vann han Champions League med Bayern München, där han också har två tyska ligatitlar (han gjorde avgörande målet i slutminuten 2001) och ett SM-guld med MFF.

– Man får chansen att tjäna pengar under några få år och man måste själv ta ansvar för vad som händer med dem.

“Diskuterat med förbundet”

Patrik Andersson flyttade in i en stor villa i Falsterbo, han hade blivit pappa redan vid 22 års ålder, och valde att prioritera familjen i flera år.

Han har haft kontakt med Malmö FF till och hans namn har förekommit i diskussioner runt vem som ska bli tränare eller sportchef.

– Jo, jag har diskuterat olika roller med MFF, med Djurgården och även med förbundet. Men det har aldrig stämt riktigt. Och jag kan väl erkänna att jag är ganska bestämd av mig, säger han med ett snett leende.

– Jag vet jag vill och vad jag kan även om jag också har mina begränsningar och vill omge mig med personer som behärskar vissa områden.

Från fotbollen har han ett fantastisk nätverk runt om i Europa.

– Många gamla lagkompisar sitter på höga befattningar så nog skulle jag kunna göra lite nytta här och var…

Han funderar lite och säger sen:

– Det blir väl aldrig för sent för en roll inom fotbollen. Men just nu lägger jag inte mer energi på det. Jag har nog med allt runt företagandet.

Stolt över lillebror Daniel

Han gläds med sin lillebror Daniel och succén som sportchef i MFF.

– Det är sanslöst bra gjort och det är fantastiskt att han är en del av allt. Jag är stolt över brorsan.

Han ser MFF:s matcher i den utsträckning han hinner, men nu blir det värre eftersom han har flyttat till Stockholm.

– Det var det enda raka. Jag har flängt till flyget titt som tätt för att ta mig upp hit. Nu är jag på plats.

Men han har behållit huset i Falsterbo och där bor Jesper, en av sönerna kvar.

Delägare i Källström och Isaksson

I dag är Patrik Andersson verksam i sju bolag, men har intressen i ytterligare företag.

– Det började faktiskt så tidigt som 1993 när jag hade blivit proffs. Fick då kontakt med Trevise, Sune Nilssons och Tommy Jacobssons kapitalförvaltningsbolag som senare såldes till Unibank som i sin tur blev en del av Nordea 1998.

Tommy Jacobson är förre ordföranden i Djurgården som tillsammans med Sune Nilsson bildade Quesada år 2000 och kom att finansiera klubbens spektakulära värvningar av Andreas Isaksson  och Kim Källström med totalt cirka 20 miljoner kronor.

Patrik Andersson hade del i de här affärerna och har behållit kontakten med Tommy Jacobsson. Den ena affären ledde till den andra, tillsammans med en annan affärsman, Bror-Anders Månsson kunde den förre proffsspelare göra nya investeringar.

Med bröderna Eklöf

Investmentbolaget Varenne Investment uppstod när Quesada såldes 2006 till schweiziska EFG Bank. 2012 fick de gamla ägarna möjlighet att köpa tillbaka bolaget, Tommy Jacobsson, Sune Nilsson och Patrik Andersson var delaktiga och då kom också Stadium-bröderna Ulf och Bo Eklöf in liksom Staffan Persson, Eniro.

– Det har onekligen tagit fart och fortsätter att göra så. Jag finns med på ytterligare ett hörn med bröderna Eklöf och de känns alltid spännande.

Patrik Andersson driver också Svenska Fotbollsakademin med främst uppdrag i skolor och betoning på individuell utveckling för ungdomar. En liknande verksamhet handlar det om i Athlete Sports Academy Sweden AB som äger Stockholms Idrottsgymnasium och Almaskolan .

Del i agentbolag

Han har också del i CMG, ett agentbolag med inriktning mot damfotboll.

– Har själv suttit i Rosengårds styrelse och fotbollstjejerna blir bara bättre och bättre.

Här ingår Ingvar ”Putte” Carlsson, en annan Djurgårdsprofil, liksom Khaled El Ahmad. Förutom damfotboll ska ishockey bli ett affärsområde med Kristofer Ottosson som ansvarig.

Patrik Andersson har också intressen i Visca AB där han har ordnat camper i bl a Barcelona dit han skickar 60 fotbollsungdomar om några veckor.

Och i botten av all verksamhet finns hans egna Gegant AB plus några andra uppdrag. Han sysselsätter en rad personer på halv- och deltid.

Det är inte undra på att du inte har tid med fotboll…

– Nej, det har blivit en hel del. Jag gillar det och det lär inte bli mindre i fortsättningen.

Av VM-hjältarna från 1994 är det ingen annan som är så flitig i affärssammanhang.

– Men vi är rätt flitiga allihopa, på ett eller annat sätt. Vi var och är lite speciella, skrattar han.

THOMAS EJDERHOV – IDROTTENS AFFÄRER

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: