PÅ FD: Ett system för allsvenskan att ta efter? Så vill de straffa filmande spelare
Hur får man bort filmningar i fotbollen? I Danmark försöker man nu med ett video-observatörssystem, där spelare som filmar kan straffas i efterhand:
– Om en filmning påverkar matchens utgång så kan den filmande spelaren i efterhand få en matchs avstängning, vilket alltså motsvarar direkt rött på planen, säger Peter Ebbesen från danska Divisionsforeningen till FotbollDirekt.se.
Linus Hallenius uttryckte stor frustration efter gårdagens match mot Djurgården. Sundsvallsanfallaren var inblandad i flera situationer i motståndarboxen där han själv ansåg att han borde fått straff, men att han genom att stå upp och inte lägga sig ner gick miste om straffsparkar.
Hallenius efterlyste en större diskussion om hur man ska komma åt filmare, och menade på, att i nuläget så belönas de som filmar medan de som försöker stå upp och spela bestraffas för det.
Ett antal situationer i matcher har väckt diskussion om filmningar och vad som ska till för att få bort det hela. Flera allsvenska domare har öppnat för ett system där man bestraffar filmare i efterhand.
Domaren Stefan Johannesson, chef på förbundets domargrupp, öppnade för detta efter en uppmärksammad situation i derbyt mellan Djurgården och Hammarby.
– Det är klart att vi vill att fuskare ska straffas, och kan man göra det i efterhand om det är så att domaren lurats under match, så är det väl jättebra, sade Johannesson i en intervju med FD i våras.
I Danmark har ett sådant system nu införts. Divisionsforeningen, som motsvarar Sef i Danmark, tog beslutet och nu finns video-observatörer som tittar på samtliga ligamatcher på video. Det som domaren på planen missar kan tas upp av video-observatörerna i en rapport som går till Disciplinkommittén (motsvarande svenska disciplinnämnden).
Peter Ebbesen som är turneringschef i Divisionsforeningen berättar om bakgrunden.
– Jag vet att ni i Sverige har en matchdelegat på plats i varje match i allsvenskan. Vi har inte det i Danmark, utan vi har bara en disciplinkommitté. Kommittén har fått mycket kritik för att ta upp vissa fall och inte andra, säger han till FD och utvecklar:
– Vi har ”Veckans match” i Danmark som är söndag klockan 18, och då är det 30 kameror och stort fokus från media. Sedan har du en match på fredag som kanske är nummer 7-8 i rangordning medialt, som täcks av 6-7 kameror. Så det är skillnad i täckning.
– Så de blev kritiserade för att ta upp vissa fall, ofta i stora matcher med profilerade spelare, där situationer uppmärksammades inte minst av media. Medan andra situationer i mindre matcher passerade. Så de blev kritiserade, rätt eller fel, för att svälja mygg och sila kameler.
Därav årets stora förändring. Klubbarna i Divisionsforeningen tog ett beslut, och det handlade främst om att få bort filmningar:
– Så då tog vi beslutet med video-observatörer. Det finns två huvudanledningar: Dels att vi ska få det så rättvist och konsekvent som möjligt, där man inte tar upp vissa fall och inte andra, och att saker som händer bakom domarens rygg ska beivras. Om någon gjort något fult eller våldsamt som inte domaren sett.
– Men också den andra, största delen; att få bort filmningar. Där är vi alla enade, säger han och berättar att klubbarna i Divisionsforeningen var eniga i beslutet:
– Ja, alla klubbar står bakom det. Det fanns lite diskussioner kring det jag var inne på innan, om man kunde garantera samma bedömning kring fredagsmatchen som kring ”Veckans match” på söndagar. Men det var stor enighet kring att något måste göras för att få bort fulspel och inte minst filmningar.
Video-observatörerna är alla utbildade domare, både aktiva Superligadomare och pensionerade dito. De ser matcherna hemifrån på video och rapporterar det som domaren missat.
– Sedan är det fortfarande upp till disciplinkommittén att ta det slutgiltiga beslutet. Så det sker i två steg. Video-observatörerna rapporterar vad som kan tas upp och inte.
Och bestraffningen? Det ska ge ett kännbart straff om filmningen verkligen haft en betydelse för matchen, säger Peter Ebbesen.
– Tanken är att bestraffningen ska motsvara vad en spelare skulle ha fått för straff på planen. Är det en förseelse som ger rött kort på planen så ger det ju en matchs avstängning. Har domaren missat situationen så ska bestraffningen motsvara det straff han borde delat ut enligt regelboken.
– Men, sedan är det ju så med filmningar: En spelare som filmar får ju vanligtvis gult kort. Det är ytterst sällan vi ser en filmning som ger rött kort direkt, i någon liga. Eller hur?
– Men här har vi höjt ribban lite, för just filmningar. Om det är en filmning som direkt påverkar matchens utgång, till exempel att en spelare filmar till sig en straff, eller att han genom filmning får en motspelare blir utvisad. Då kan disciplinkommittén ge den filmande spelaren en matchs avstängning, vilket alltså motsvarar direkt rött på planen.
– Så det är främst filmningar som får stor ”impact” på en match. Tanken är inte att ta upp fall där en spelare filmar på mittplan, utan större konsekvenser för matchen. Utan det ska vara avgörande lägen.
Förändringen har välkomnats av domarna i Danmark, som liksom de svenska kollegorna efterlyst den här formen av hjälp. Samtliga spelare blev briefade om förändringen inför säsongen genom sina klubbar. Förhoppningen är att systemet i sig kan verka preventivt:
– Vi hoppas det. Vi hoppas att spelarna vet att de har ett extra öga på sig. Sedan är utgångspunkten inte att vi plötsligt ska ta upp en massa ärenden. Syftet är inte att jaga spelare, det är mer att vi säger till spelarna att det inte är okej att filma, och att det blir följder för den som gör det.
Tre omgångar är spelade i danska ligan, och Ebbesen berättar att man än så länge fått in två rapporter från video-observatörer. Ingen av dem har tagits vidare av disciplinkommittén.
– Det har varit fall med händelser som kanske skulle gett gult kort, och kommittén har valt att släppa dem. Det är kanske lite så i början, att observatörerna inte riktigt är helt bekväma med vad ribban ska sättas, lite barnsjukdomar. Men vi tror att det här kommer sätta sig efterhand.
– Vi tror på den här idén, men det ska givetvis följas upp. Vi kommer använda den här första säsongen till att se hur det går. Se om något kan adderas och dras ifrån. Men det känns positivt så här långt.
Den här artikeln handlar om: