PÅ FD: Får helt ny roll i AIK – “Tror klubben växer med en sådan roll”
AIK:s tidigare assisterande tränare Peter Wennberg får en helt ny roll i klubbens akademi – utvecklingschef blir titeln, och det är en del i en satsning som är ny i Sverige:
– Jag tror att klubben växer med en sådan roll, för att jag sett behovet av den under de tio år jag varit i AIK, säger Wennberg till FotbollDirekt.se.
AIK meddelade i går på sin hemsida att Peter Wennberg blir ny utvecklingschef i klubben. En helt ny roll för Wennberg som haft flera uppdrag i klubben – han tog över som assisterande tränare i a-laget 2016, när Jens Gustafsson försvann till IFK Norrköping och har varit utvecklingsansvarig och chefstränare för AIK U16-U19. Men den nya rollen är något annat.
– Det blir en mer renodlad form som utvecklingschef för akademin. I ett nationellt perspektiv är det en roll och en funktion som växt fram inom Sef-klubbarna. Det kommer finnas ett gäng utvecklingschefer för elitklubbarna under året, en roll som kommer finnas i klubbarna, säger Wennberg till FotbollDirekt.se.
– Funktionen är ny, den startade i år. Meningen med att ha utvecklingschef att ännu mer kunna ha en funktion som ligger närmare tränarna i fråga om pedagogiskt arbete, och ännu närmare spelarna i fråga om att ha en kravställning som påminner om det de ska komma till, som förbereder dem ännu mer för att bli elitspelare.
AIK är en av klubbarna som legat längst fram i arbetet med det här, och tanken är nu att alla elitklubbar ska motiveras att följa efter, detta genom att man belönas i Sef:s certifieringssystem.
– Det ligger inom ramen för de styrdokument som tagits fram i Sef med certifieringen av elitklubbarnas akademier. I den certifieringen så finns den med som en mätpunkt i förhållande till antal poäng man kan få. Är ansvarspersonen i akademin bara administrativ eller finns det en närvaro ute på träningar och i matcher? Sedan är det klubbarna som väljer det själva hur man vill göra, absolut.
I större fotbollsländer finns funktionen redan, berättar Wennberg. Själv har han funderat på att införa rollen i AIK i flera år.
– Internationellt i de större fotbollsländerna med större resurser, där finns ju sedan många år tillbaka rollen som man kallar technical director. Att man är sportchefens förlängda arm ner till akademin. Sportchefen kan inte alltid finnas med och se allt, vara på alla akademins träningar och matcher. Det säger sig självt. Så det är en funktion vi känt ett behov av och som vi arbetat fram.
– Så jag är jätteglad att jag fått den här rollen. Jag tror att klubben växer med en sådan roll, för att jag sett behovet av den under de tio år jag varit i AIK. Att någon arbetar med det översiktliga i akademin. Och meningen är att den här rollen… för AIK och mig har det varit en central del att kunna ha och bära en sån här roll, det är att du har erfarenheten av att vara tränare på hela stegen, från knattenivå till elitnivå. Och det har jag, så jag känner att den passar mig bra.
Som utvecklingsansvarig kommer Wennberg finnas ute på fältet och ha en kontinuerlig dialog med samtliga akademilagens tränare på plats.
– Tidigare har rollen som akademichef varit väldigt mycket administrativt arbete, nu är jag tränare för tränarna kan man säga. Så ett pedagogiskt filter och pedagogiskt ansvar blir det ju. Men jag vill inte koppla rollen till att det är någon slags övervakningssystem – det är en funktion som ska skapa ett mervärde för de enskilda tränarna och spelarna. Att det finns en sammanhållande länk. Faktum är att jag har möjlighet att närvara på alla akademilagen olika träningar och matcher under en arbetsvecka. Och det har ju inga andra tränare i klubben.
– Min erfarenhet är att en tränare är väldigt själv i världen. Jag tror många tränare känner igen sig i den beskrivningen: Man står själv med sitt lag. Men man lever på och utvecklas med att utvärdera tillsammans med andra tränare. Jag tror ett av behoven för tränare är att man får ett mentorskap kring sig, att man får reflektera över både beteenden och spelstil.
I och med den nya rollen så kommer Wennberg också leda en ny avdelning hos AIK kallad “Forskning och utveckling”.
– Den främsta forskningen i fotboll är den som görs varje dag i träning och matcher, som är kärnverksamheten i klubbarna. Däremot behöver en klubb vara ständigt nyfiken på vad som händer i vår omvärld. För att möta den omvärlden behöver vi en organisation som tar emot det som erbjuds i form av utbildning, studier, artiklar. All den info som skapar kraft och nytta är oftast i från forskning, validerad information. För att klubben ska ha en möjlighet att vara nyfiken på vår omvärld, så behöver en klubb ha resurser för att kunna ta in den senaste forskningen.
– Der handlar inte om att vi sitter i ett labb och skakar provrörsflaskor. Det handlar om att vara nyfikna, till exempel att vi värderar utbildningsinnehållet i de utbildningar vi skickar våra tränare på. Att vi inte bara skickar i väg dem på något bara för att.
Är den här rollen något som kommer komma brett i klubbarna i Sverige tror du…
– Jag tycker att jag hört retoriken kring det här i många år. Fotbollsfamiljen i Sverige är väldig liten, det är en ankdamm. Vi träffas och pratar fotbollstränarna, även om alla inte tror att vi gör det. Vi är ganska få. Och jag har märkt på retoriken i klubbarna, att det finns ett behov av att skapa kraft i en sån här roll. Så i en start av ett utvecklingsarbete måste man skapa resurser för att kunna bära den rollen.
– Och jag tror inte det är slut där, utan i framtiden måste klubbarna avsätta än fler resurser om vi ska vara konkurrenskraftiga. Det kan vara specialister i form av fystränare, analytiker och annat. Ju mer intresse kring klubbarna ju mer ekonomi kan vi få för att klara av det resursmässigt. Det är upp till var och ens klubb att se var behovet ligger i och var resurserna ska gå. Men som jag ser det: att satsa på den egna akademiverksamheten är fundamentalt för en klubb.
AIK har gjort tydligt att man kommer satsa långsiktigt på akademin och med det också Wennbergs roll som utvecklingschef:
– Ett utvecklingsarbete i en klubb, är lite som att åka till rymden. Hälften av bränslet räcker till för att man ta sig ut ur atmosfären och ut i rymden. Andra hälften kanske räcker till att ta sig till den destination man tänker sig, några ljusår bort. Så det är klart att man ser det här för lång tid framöver.
Den här artikeln handlar om: