PÅ FD: Fler avstängningar efter AIK-MFF? – ”Vi kan behandla det snabbt”
Tumult efter Sebastian Larssons 1-1-mål i går – flera spelare blev varnade efter bråket, däribland Larsson själv. Men flera spelare och ledare skulle kunna bli avstängda efter storbråket, om
– Det kan vi behandla relativt snabbt i så fall. Vi kan kalla till extramöte och avhandla det, säger disciplinnämndens vice ordförande Göran Nilsson till FotbollDirekt.se.
Dramatiskt på Friends Arena Stort tumult utbröt efter Sebastian Larssons 1-1-mål – både spelare och ledare i bägge lagen var inblandade i bråket som fick domare Bojan Pandzic att dela ut tre varningar och visa upp en tränare (Uwe Rösler) på läktaren.
Gult kort till Sebastian Larsson i AIK (andra gula kortet och rött för honom), och också till Sören Rieks och Lasse Nielsen i MFF.
Pandzic fick mycket kritik för flera domslut under matchen men i ärlighetens namn var det nog en tuff uppgift för domaren att få med sig allt som hände i just tumultet efter 1-1.
Matchdelegaten är då en nyckelperson i sammanhanget och den som ska komplettera domaren. En rapport från matchdelegaten lämnas in efter varje allsvensk match, liksom en rapport från domaren.
Det är därefter förbundets riksombud som ska avgöra om det finns regelöverträdelser från spelare eller ledare som domaren missat, och som kan gå vidare till disciplinnämnden. Att domaren skulle peka på oegentligheter som han själv missat är kanske inte sannolikt, däremot kan matchdelegaten fånga upp sådant.
FD nådde efter lunch riksombudet Henrik Engvall som säger att han inte fått in några rapporter ännu.
– Nej jag kan inte uttala mig om det här. Jag har inte fått några rapporter alls, så jag kan inte säga någonting i nuläget. Det får bli en senare fråga, jag inväntar rapporterna, säger Engvall till FotbollDirekt.se.
Hur snabbt får ni vanligtvis in rapporterna?
– Det kan skilja beroende på match och rapport. Jag kan inte ge något generellt svar på det. Men jag kan säga att det brukar gå ganska snabbt för det mesta.
Det finns ingen deadline för det?
– Det varierar, men det går relativt snabbt. När jag väl har allting på plats och har fått ta del av alla rapporterna så kan jag göra en bedömning av vad som hänt. I nuläget vill jag ine uttala mig. Jag vet inte vad som har hänt, jag måste utgå från det som skrivits i matchrapporter.
Det finns mycket tv-bilder på det också?
– Jag vill inte uttala mig utifrån tv-bilder, och det kan finnas andra bilder på det som visar mer än vad den ordinarie tv-sändningen gör. När jag har fått allt material till mig så kan jag göra en rättvis bedömning.
Med tanke på att nästa omgång i allsvenskan drar i gång i dag och att hela serien är avslutad nästnästa helg så blir eventuella ytterligare avstängningar något som disciplinnämnden måste ta ställning till de närmaste dagarna – förutsatt att riksombudet väljer att ta någonting vidare till nämnden.
Disciplinnämndens vice ordförande Göran Nilsson säger att man kan kalla till extramöte på kort varsel om så skulle vara fallet. Nämnden har ordinarie möten varannan tisdag, men när någonting brådskar kan man ta det snabbare än så.
– Det är riksombudets uppgift att göra en anmälan först. Jag vet ingenting om det i dag. Men om dyker det upp något så kan vi kalla till extra möte och ta beslut, säger disciplinnämndens vice ordförande Göran Nilsson till FotbollDirekt.se.
– Det är rätt som du säger att det här i sådana fall skulle behöva behandlas mer skyndsamt med tanke på spelschemat. Sedan ska det sägas att det finns spelare i går som redan kommer avtjäna avstängningar i nästa omgång, Sebastian Larsson och Daniel Sundgren till exempel. Då har det ju en dom redan fastställts ute på planen.
Efter en fällande dom i disciplinnämnden så har klubbarna tid på sig att svara.
– Tar vi beslut om en avstängning, då har klubbarna 14 dagar på sig att överklaga till Riksidrottsnämnden. Men beslutet i sig går i verkställighet direkt när vi tagit det. Däremot så kan klubbarna begära att det ska inhiberas, om det exempelvis är en spelare som varit inblandad i något som klubben i fråga inte anser att han ska straffas för.
Att man i det läget som klubb skulle kunna förhala processen tills det att årets allsvenska är slut? Så att avstängningen i så fall verkställs till 2019 års allsvenska. Det kryphålet finns:
– Det problemet får man tackla när det kommer. Det har hänt tidigare, men oftast har det hänt på lägre nivå, i lägre divisioner. En klubb måste komma in med något nytt, något som ger en annan bild av den händelse det nu kan handla om. Det kan exempelvis komma in en film som visar att vårt beslut är felaktigt. Ny info som tillförs.
– När de gäller sådana här händelser, saker som blir stort uppmärksammat i hela i Sverige… då är det ju en annan sak. De är väl dokumenterade av tv-bilder och annat. Men vid ett sådant scenario så tittar Riksidrottsnämnden på det, ”ska vi ändra beslutet eller inte”. Riksidrottsnämnden kan välja att helt bortse från det de lägger fram, och då står disciplinnämndens beslut fast.
Den här artikeln handlar om: