PÅ FD: Hem från Shanghai till Djurgården: “Inte samma vinnarkultur som i AIK och Hammarby”

I somras trädde Christian Gentile in som akademichef i Djurgården. För FotbollDirekt berättar 34-åringen om ambitionerna, hur klubben står sig på ungdomssidan och om vinnarkultur.
– De senaste 8-9 åren har vi inte haft samma vinnarkultur som AIK och Hammarby, säger Gentile till FD.

Efter fyra år som sportchef i Shanghai återvände Christian Gentile till Djurgården i somras. 34-åringen var 2004-2009 sportsligt ansvarig för 08-klubbens verksamhet för åldrarna 6-12 år och utvecklade akademiverksamheten vid Engelbrektskolan – där Djurgården har sina fotbollsklasser.

Sedan den 1 juli tillträdde Gentile rollen som Djurgårdens akademichef efter pensionerade Tommy Davidsson och för FotbollDirekt beskriver han vinnarkulturen i Djurgårdens ungdomsled som inte ryktas vara lika starkt rotad som i Hammarby och AIK – något Gentile till viss del håller med om.

– Det där har gått lite i perioder. När vi startade igång akademin var vi i paritet med Brommapojkarna, AIK och Hammarby så det var inget konstigt. Det är väl de senaste 8-9 åren som vi inte haft samma vinnarkultur som de andra tre lagen, säger Gentile till FD och fortsätter:

– Men det handlar samtidigt om de val som vi gör. Vi väljer att ha prestationsmiljön i fokus och det kanske påverkar resultaten. I det äldsta blocken, U16, 17 och U19, är vi med och tävlar högt upp. Vi spelade till exempel final i U19 ​​2015 och U17-laget var i semifinal 2016.

Christian Gentile berättar vidare om vinnarkulturen i Djurgården:

– Vi ska inte göra något annorlunda i vårt arbete bara för att resultaten inte blir framgångsrika, för då jobbar man väldigt kortsiktigt. Den rädslan får inte ta över utan det är viktigt att följa utbildningsplanen som vi tror jättemycket på.

Är det viktigt att jämföra sig med de andra Stockholmslagens akademier – och gör ni det mycket?

– Vi lär oss av varandra. Vad gör de andra klubbarna bra just nu, vad gör de mindre bra och så vidare. Vi vill vara konkurrenskraftiga i utvecklingen. Vi vill ha duktiga spelare som får en intressant och modern fotbollsutbildning. Då måste vi självklart analysera hur vi ska göra det på bästa sätt.

Hur tycker du att Djurgårdens akademi står sig jämfört med de andra storklubbarna i Sverige?

– Generellt sett bra. Utbildningsnivån bland våra tränare och ledare är otroligt bra. Våra tränare har en hög utbildning och vi har en inarbetat och modern utbildningsplan för våra ungdomar som står sig starkt jämfört med de andra SEF-lagen (Svensk elitfotboll), säger Gentile och fortsätter:

– Sedan får man komma ihåg att vi Stockholmsklubbar har lite speciella förutsättningar. MFF, Helsingborg och även IFK Göteborg har ett något lättare upptagningsområde​,​ ​mindre konkurrens om sponsorer och kanske även ​lättare att locka ​skickliga tränare​ från sitt område​. Förutsättningarna för oss i Stockholm är lite annorlunda​ där konkurrensen är högre​ med mer utbud för både spelare och tränare. ​​​​

FotbollDirekt kunde under måndagen avslöja att William Strömberg blir ny chefstränare för Djurgårdens U19-lag. Strömberg har nio år bakom sig i föreningen och Christian Gentile är mycket nöjd med valet.

– I slutändan var det mitt beslut, men flera personer var så klart också inblandade i valet. Jag satt med alla ansökningar och det var otroligt många kompetenta tränarnamn, men till slut föll valet på William och han är spännande ungdomstränare som är taktiskt skicklig, driven och noggrann. Han är en av de bärande när det kommer till vår idé om kontinuitet, säger Gentile och berättar vidare:

– Jag som akademichef är ny och Ola Danhard (verksamhetsansvarig) kom ​i början av året. Det finns ett värde i att värna om kontinuiteten i övrigt.

Vad har du för ambitioner med ditt arbete här i Djurgården?

– Vi vill värna om utbildningsplanen och planerar verksamheten över flera år. Kontinuiteten i arbetet är det som kommer leda till framgång. Effekterna av allt det här är i slutändan att skapa intresse för Djurgårdens akademilag med duktiga tränare och spelare som sedan kan utvecklas och bli fotbollsspelare på heltid.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: