PÅ FD: J-Södra chockade av beslutet: “Måste överklaga”
Disciplinnämnden har beslutat tilldöma Östersund segern med 3-0 mot Jönköpings Södra efter händelsen den 15 augusti, när en åskådare sprang in på planen och fick matchen avbruten. Ett beslut som tagit J-Södra på sängen.
– Vi har inte tagit något beslut kring detta i styrelsen, men min personliga åsikt är att vi måste överklaga beslutet, säger J-Södras ordförande Sune Lantz till FotbollDirekt.se.
Disciplinnämnden har beslutat tilldöma Östersund segern efter händelserna i matchen den 15 augusti, när en åskådare sprang in på planen och attackerade ÖFK:s målvakt Aly Keita i slutminuterna.
Det återstod två minuter av ordinarie speltid och matchen återupptogs aldrig, och många förväntade sig att disciplinnämnden skulle fastställa slutresultatet till 1-1, som det stod när matchen fick avbrytas.
I J-Södra kom beskedet om disciplinnämndens beslut som en chock. Åskådaren var inte anhängare till något av lagen, och händelsen är istället kopplad till spel på matchen. Men nämnden anser att han kan ses som J-Södraanhängare då han sprang in från en hemmasektion, varför J-Södra anses ha brustit i säkerheten.
Nu ser klubben ut att överklaga till besvärsnämnden – J-Södras ordförande Sune Lantz är påtagligt överraskad av nämndens beslut när FD når honom. Ordföranden vill se en överklagan, främst för att ställa saker till rätta:
– Vi måste samla styrelsen först, vi är sex personer i styrelsen. Men min personliga åsikt är att vi måste göra det. Vi måste peka på hur fel det har blivit, säger Lantz till FotbollDirekt.se.
J-Södras ordförande har precis läst igenom beslutet och ställer sig frågande till flertalet aspekter av beslutet.
– Jag måste säga att här är väldigt överraskande. Det ställer väldigt många frågor. Vi har polis, åklagare, advokaten till den här personen som sprang in… alla dessa har uttalat att det här inte är en supporter till något av lagen. Med andra ord har vi hela det svenska rättsmaskineriet som påtalar detta, och disciplinnnämnden väljer då att ställa sig över detta genom sitt beslut här.
– Vi har ett Riksombud som gjort en samlad bedömning av händelsen utifrån allt material som kommit in, och kommit fram till att det inte går att ställa något av lagen ansvarig, och att resultatet därför bör bli 1-1. Det ställer frågan om vad Riksombudet har för bäring, om den funktionen har någon betydelse överhuvudtaget?
– Vidare har det inte varit enighet i nämnden kring beslutet, två av ledamöterna var av en annan åsikter. Vi har en huvudregel, men vi har också tillägget “synnerliga skäl”, och man undrar vad synnerliga skäl om inte detta är det? Vi har en åskådare som alltså dokumenterat inte var anhängare av något av lagen.
Två poäng förlorade i tabellen, men det är av underordnad betydelse anser Lantz. J-Södrabasen lyfter fram att detta beslut kan få konsekvenser för framtiden, för svensk fotboll i stort. Det faktum att det blev en skrivbordsseger gör att fler kan försöka åstadkomma samma sak som 17-åringen gjorde.
– Nu har det här hänt en gång. Och det här beslutet öppnar för att liknande saker kan hända igen. Det innebär att samtliga arenors säkerhet måste ökas, inte bara i allsvenskan utan också längre ned i seriesystemet. Det innebär mångmiljonkostnader för klubbar som i många fall sliter med ekonomin. Det blir konsekvensen. Det här drabbar alla klubbar.
– Vi hyr in ordningsvakter för varje match utifrån förbundets kategorier för vad som är högriskmatch och lågriskmatch. Vi anpassar ordningsstyrkan efter det. Men efter det här beslutet från disciplinnämnden så så måste alla klubbar öka sin säkerhet betänkligt. Alla klubbar tvingas till det, också långt ner i seriesystemet.
Alla matcher blir att betrakta som högriskmatcher?
– Absolut, det blir ju konsekvensen. Det går inte längre att säga att Gefle-Falkenberg är en lågriskmatch.
Lantz säger att man ska försöka samla J-Södras styrelse och ta ett beslut kring eventuell överklagan senast i helgen.
Den här artikeln handlar om: