PÅ FD: AIK blir av med sitt spanska fynd – ”AIK attraherar”

Direkt från akademitränarjobb i AIK – till seniortränarjobb i norska högstaligan. Spanjoren Martí Cifuentes lämnar Gnaget för att bli huvudtränare i Sandefjord i Tippeligan.
– Ännu en fjäder i hatten för oss. Jag tror det kommer flera. Dels att de tränare vi redan har här kan få erbjudanden, men att också att det här kommer attrahera andra tränare utifrån, säger AIK U:s sportchef Leif Karlsson till FotbollDirekt.se.

Spanjoren Martí Cifuentes tar steget från AIK:s akademi och direkt till norska högstaligan. Tidigare i dag meddelade AIK att Martí, som i år varit huvudtränare i AIK U19, lämnar för Sandefjord i Norge.

– Ett tydligt exempel på att kvaliteten på vår akademi tar steg hela tiden. Antingen att våra akademitränare tar steget upp till a-laget eller till andra klubbar. I mars fick vår målvaktstränare för U16-U19, Peter Björklund, en förfrågan från Dalkurds a-lag, och han är där nu. Nu fick Marti den här chansen i Sandefjord, säger Karlsson till FotbollDirekt.se och fortsätter:

– Martí har haft erbjudanden från andraligan i Spanien, men han tyckte då att vår verksamhet var såpass spännande att han ville stanna kvar här. Nu kände han att han ville hoppa på det här uppdraget, som säkert blir tufft, de ligger inte så bra till i ligan (just nu jumbo). Men det känns som att han definitivt är mogen att ta sig an den uppgiften.

Martí kom till Sverige genom en svensk flickvän och stod utan klubb i fjol, då han själv hörde av sig till AIK med en förfrågan om jobb.

– Han hade inget uppdrag då. När han hörde av sig, det är klart att man gör en bakgrundskoll, det gör man alltid. Men vi förstod ganska snabbt att det här är en kille med hög kapacitet.

– Han började som assisterande tränare i U19 förra året, fick känna på det och visa vad han gick för där. Vi kände att han hade kapacitet för mer och när det uppstod en lucka så tog han steget upp som huvudtränare där.

AIK har lyckats fostra inte bara egna spelare utan även egna tränare, och det finns en strategi att rekrytera internt på tränarsidan till a-laget. När FotbollDirekt intervjuade Hammarbys vd Henrik Kindlund nyligen, så nämnde han just den biten som något han kunde avundas med AIK.

– … De hade redan Rikard (Norling) och så fick de in Björn Wesström, Jens T Andersson, Andreas Alm och Micke Stahre. En ganska stor grupp ambitiösa killar som de byggt vidare på. De skulle kunna rotera runt på de här namnen: Björn och Jens som sportchefer forever, Rikard, Andreas och Micke som tränare. Slutar Rikard så kommer Micke och slutar Micke så kommer Anderas. De är så pass unga så de kan hålla på i 30 år känns det som, sade Kindlund då.

Leif Karlsson konstaterar att man lyckats väl:

– Hälften i AIK A:s sportsliga ledning i dag är fostrade i AIK Ungdom; Rikard (Norling, Björn (Wesström), Patric (Jildefalk), Tobias (Ackerman), Henrik (Jurelius)… alla har de kommit från egna akademin.

– Vi har ju i första hand valt att inte satsa på högt meriterade spelare. Det var ingen som kände till Rikard Norling eller Micke Stahre innan de kom upp hos oss, och det var ingen som kände till Martí innan det här heller för den delen.

Det blir allt mer vanligt att tränare utifrån hör av sig med förfrågningar om att komma till AIK:s akademi, säger Karlsson.

– De senaste åren där ju akademin varit framgångsrik… omvärlden börjar märka att vi har en hel del spännande aktiviteter på gång här. Det är fler och fler tränare utifrån som har hört av sig. Jag pratade med Rikard nyss, det var en tränare som ville komma hit och se hur vi arbetar.

AIK tar nu in Elie Minerji, chefstränare för AIK:s akademi, som ersättare för Martí.

– Uppdraget är att se till att vi alltid har interna alternativ om någon tjänst behöver tillsättas. Så vi har här satsat på Elie Minerji som varit i klubben länge, i runt 20 år. Han har tidigare varit chefstränare för hela akademin. Det känns naturligt för oss att låta honom ta över Martí.

– Antingen kan man som tränare i AIK vara här, jobba, och satsa på att bli en riktigt bra ungdomstränare. Eller så kan det vara en språngbräda, som det har varit i det här fallet.

 

 

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: