PÅ FD: Magnus Pehrsson om framtiden: “Jag ser mig träna ett klubblag”
Magnus Pehrsson var nära att föra sitt Estland till EM-playoff och han trivs bra som förbundskapten, men den tidigare Dif-managern gör ingen hemlighet i att han saknar klubblagsfotbollen.
– Jag ser mig själv träna ett klubblag, det är den känslan jag har, säger Magnus Pehrsson till FotbollDirekt.se.
Efter uppbrottet från Djurgården i april 2013 blev Magnus Pehrsson ett drygt halvår senare presenterad som ny förbundskapten för det estniska landslaget. Väl i landet på andra sidan Östersjön har “MP” gjort ett strålande jobb och under sitt första EM-kval förde han sitt lag till en fjärdeplats bakom England, Schweiz och Slovenien. De två förstnämnda länderna gick direkt till EM medan Slovenien knep playoff-platsen med 16 inspelade poäng.
För Estland slutade det hela med tio poäng på lika många matcher, men laget, som bara släppte in nio mål under hela kvalet, kunde mycket väl ha knipit en playoff-plats, anser Magnus Pehrsson.
– Det var ju tredjeplatsen som vi siktade på, vi kände väl att England och Schweiz skulle bli lite för svåra. Avgörandet var ju i den åttonde omgången när vi förlorade borta mot Slovenien med 1-0, hade vi vunnit den matchen hade scenariot kunnat bli ett helt annat.
– En match borta mot Slovenien vinner vi kanske en gång av fyra, men samtidigt var det inte där vi tappade det. Förra hösten var vi inte tillräckligt bra och vi hade nyckelspelare som var skadade eller klubblösa. Vi hade egentligen problem under hela fjolåret, men 2015 har varit mycket bättre.
Det svenska landslaget lottades i samma EM-grupp som Belgien till sommarens mästerskap i Frankrike och ett land som kort därefter kommer att möta “världens bästa landslag” är Estland, som hamnade i samma VM-kvalgrupp som belgarna. I samma grupp finns även Bosnien, Grekland och Cypern. En helt okej lottning, enligt Magnus Pehrsson.
– Den är ju jämförbar med vår EM-kval-grupp på så sätt att förstaplatsen mer eller mindre är körd. Det känns som att det är en lika stor utmaning att lyckas komma tvåa i den här gruppen som det var att komma trea i EM-kvalet. Skillnaden nu är att förväntningarna är högre på oss, men vi kommer att fortsätta slå i underläge och möjligheterna finns definitivt.
Jag pratade nyligen med Ralf Edström som menar att du är en potentiell efterträdare till Erik Hamrén. Vad säger du om det?
– Det är såklart jättekul att få höra fina saker från experter, det brukar ju annars vara rätt blandat från dem (skratt). Nu vet jag inte hur stor inblick han har i mitt arbete, men något har han uppenbarligen sett som han gillar.
Vad känner du själv kring framtiden?
– Jag skrev ju på ett nytt kontrakt med Estland i somras som sträcker sig över VM-kvalet och förhoppningsvis blir det även ett VM. Allt mitt fokus är på Estland och det har blivit en väldigt fin utveckling på fotbollen i landet. Vårt sätt att arbeta har smittat av sig på klubbarna och det är därför det är kul att vara här och jag njuter fullt ut.
– Men jag ser mig ändå själv träna ett klubblag längre fram, det är den känslan jag har. Men samtidigt vet jag om att det gäller att vara flexibel så jag stänger inga dörrar.
Du är fortfarande starkt förknippad med Djurgården. Följer du laget?
– Det gör jag. Jag har dock inte varit på plats och sedan jag lämnade klubben har jag väl bara sett 10-15 matcher på tv. Men jag har koll på resultaten och det är klart att jag känner extra för Djurgården fortfarande.
– Jag följer dock fotbollen ur ett annat perspektiv nu när jag ska sätta mig in i den estniska fotbollen och då tar jag i stället tillfällena i akt genom att kolla på de bästa lagen i Europa.
Djurgården såg extremt starka ut i inledningen av säsongen men stod sedan för en mindre kollaps och laget slutade till sist sexa. Har du någon förklaring till varför de inte orkade hela vägen?
– Det var ju väldigt likt vår säsong 2012 då vi hade 16 raka matcher utan förlust. Komiskt nog föll vi sedan mot våra värsta konkurrenter med 3-0 i derbyt och sedan torskade vi även mot Häcken några dagar senare. Möjligheterna för att komma högt upp i tabellen var sedan borta och vi åkte på en tuff smäll som vi aldrig orkade resa oss ifrån.
– För Djurgården var det ju samma sak i år med 15 raka utan förlust innan de förlorade mot just AIK. Nu såg jag inte matchen men av det jag läst och hört spelade Djurgården väldigt bra i första halvlek och det är ju nästan identiskt med vår matchbild mot AIK hösten 2012. Men i år lyckades Djurgården resa sig igen på ett imponerande sätt och jag tror att det var väldigt viktigt att avsluta säsongen starkt.
Casper Nordqvist
FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
– TWITTER
– FACEBOOK
– INSTAGRAM
ELITEFOOTBALL – Sveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll
Den här artikeln handlar om: