PÅ FD: Mer makt åt allsvenskan och andra mindre ligor – på väg mot plats i Uefa-kommittén

Europas storklubbar får gräddfil i Champions League nästa år – Uefa-beslutet upprörde de mindre ligorna, som allsvenskan. Nu mobiliserar mindre klubbar och ligor, och upproret bär frukt. Snart kan ligorna få representation i Uefa:s exekutiva kommitté:
– Det vore ett stort steg i riktning mot ett mer demokratiskt Uefa. På något sätt vidimeras det att fotbollseuropa håller med oss här, säger Sef-ordföranden Lars-Christer Olsson till FotbollDirekt.se.

Det är redan nu svårt för klubbarna från de mindre ligorna att ta sig in i Champions League. Malmö FF går exempelvis in i andra kvalomgången och behöver vinna den och ytterligare två dubbelmöten för att ta sig in i CL:s gruppspel.

Från och med nästa år blir det ännu svårare, till följd av ett beslut om att ändra Champions League:s upplägg. Förändringen drevs igenom av de allra största och rikaste klubbarna i Europa, och som gör det mycket svårare för klubbar och länder utanför den absoluta eliten att nå gruppspel.

Bland annat kommer de största ligorna – Spanien, Tyskland, England och Italien – garanteras fyra lag vardera i gruppspelet.

ECA (European Club Association) var med och drev igenom beslutet – en klubborganisation med 197 medlemmar, men där det är de allra största klubbarna som har den reella makten.

Beslutet möttes med enorma protester och bland annat idéer om en utbrytarliga bestående av klubbar i “mellanskiktet” bakom de allra bästa. Och i Danmark hotade man bojkotta allt Europaspel i protest mot beslutet om ändrad CL-struktur.

Nu ser protestvågen ut att ge resultat. Ligornas organisation EPFL (European Professional Football Leagues), där Sef (Föreningen Svensk Elitfotboll) är medlem, kan nu få representation i Uefas exekutiva kommitté – ett stort steg mot större inflytande för de europeiska ligorna. I nästa månad ändras stadgarna och EPFL-representanter kan väljas in i kommittén.

LÄS: FANSENS DOM – SÅ SER DE PÅ ALLSVENSKAN KONTRA CHAMPIONS LEAGUE

Sef-ordföranden Lars-Christer Olsson är även ordförande i EPFL, och han är säker på att man där kommer ändra stadgarna.

– Uefa har en extraordinär kongress den 20 september. Där ska man då vidimera vilka två representanter som ska väljas in i Uefas exekutiva kommitté. Som det är i dag så är inte representanter från EPFL valbara till Uefas exekutiva kommitté. Men man kommer ändra stadgarna så att det kommer finnas möjlighet för EPFL att få representation där, säger säger Olsson till FotbollDirekt.se.

Sedan i slutet på februari nästa år (26 februari) på den ordinarie kongressen så kan en EPFL-representant väljas in i kommittén.

– Om det nu blir så att man tar ett positivt beslut i september – då har vi en fast röst i exekutiva kommittén.

Hur säkra är ni på att det blir en ändring av stadgarna? 

– Väldigt säkra. Vi har de nordiska förbunden med oss, och vi upplever att vi har majoriteten av ligaförbunden med oss.

– Att man nu är på väg att ändra stadgarna och ge EPFL representation i exekutiva kommittén… på något sätt vidimeras det att fotbollseuropa håller med oss här.

Vad är det som har gjort att EPFL nu får den här öppningen?

– Det är tack vare presidentskiftet, hade Michel Platini varit kvar som Uefa-president hade det nog inte gått. Den förändring som gjordes då kring Champions League-strukturen, den gjordes i ett vakuum mellan Platini och (nya Uefa-presidenten Aleksander) Ceferin. Det skedde på ett kuppartat sätt, drevs igenom av de allra största klubbarna och man tog beslutet utan att ens tala med medlemsförbunden. Det var ju på topp 20-klubbarnas initiativ, och det är de klubbarna som skulle tjäna på den här förändringen.

– Den stora konflikten vi har i dag är att storklubbarna och Uefa kommit överens om att göra Champions League till en affär för storklubbarna. Det var det vi opponerade mot. Om man bara tar Sverige som exempel: Det kommer bli jobbigare för svenska lag att kvala in, kvalar man inte in så tappar man i rankingpoäng, och tappar man i rankingpoäng får man ett ett tuffare kval och tappar ekonomiskt mot konkurrenterna, så att det blir ännu svårare att kvala in nästa gång. Det blir en ond spiral.

Man har nu dels Ceferin med sig, men i kölvattnet av CL-beslutet i fjol så har det hänt mycket på flera fronter. Större ligor som den spanska har varit med i protesterna. Men det var de nordiska ligorna som låg på hårdast i början.

– De nordiska förbunden satte i gång processen. Ceferin valdes som president vid Uefa-kongressen i Aten i fjol. Vi förde ett väldans liv där, så de kallade till ett extramöte. Det var då det verkligen tog fart.

– Men det kom inte bara från oss, det var stora protester också från de stora ligorna, framför allt den spanska ligan. Och det hjälpte till, för det är fler som lyssnar på La Liga än på de nordiska ligorna. Det var faktiskt bara Serie A av de stora ligorna som motsatte sig det vi ville uppnå.

På det knappa år som har gått sedan beslutet om ny Champions League-struktur kom ut så har mycket hänt även i de större ligorna, där mindre klubbar stöttar protesterna. I just Spanien, där Real Madrid och Barcelona är så dominanta, så har de övriga klubbarna drivit fram förändringar på liganivå. Gemensamma protestaktioner mellan mindre klubbar och mindre ligor över nationsgränserna blir allt fler.

– Ja, det har skett en märkbar förändring. I Spanien har det hänt mycket, alla de andra klubbarna där utöver Barcelona och Real Madrid har börjat ta för sig. Det finns en lag nu i La Liga som tvingar till en mer rättvis fördelning av tv-pengarna. Den lagändringen har visat sig så framgångsrik att Real och Barca tjänar mer pengar nu med det här upplägget än de gjorde tidigare, även om de relativt tjänar mindre gentemot konkurrenterna.

– Men det händer saker på många håll. St Etienne i Frankrike samlade klubbarna i mellanskiktet, klubbar som FC Köpenhamn, Basel, Anderlecht… klubbar som ofta finns med i gruppspelet i Europaspelet men inte hör till den absoluta eliten, de har slutit sig samman och skrivit ett klubbmanifest. Det går ut på att man ska ha en annan ekonomisk fördelning och att ECA skulle byggas om till en mer demokratisk organisation. Som det är nu så är ECA i praktiken en angelägenhet för de 10-20 största klubbarna.

Om EPFL får representation i Uefas exekutiva kommitté… finns det då större möjligheter att åtminstone på sikt att riva upp det som beslutades kring Champions League-strukturen?

– Jag vet inte hur starka de besluten är. En del är nog svårt att riva upp, men vi har till exempel fördelningen av prispengar som vi faktiskt skulle kunna se till att ändra direkt. Så det är absolut möjligt. Det är nog däremot svårt att direkt ändra access-reglerna, alltså fördelningen på ligarepresentation i de stora turneringarna, de ligger där till 2021.

– Men det finns väldigt många frågor att ta diskutera. Att man förändrar Financial Fair Play, klubblicenser. Storleken på spelartrupperna internationellt. Att man måste införa mer strikta bestämmelser för ägandet av klubbar. En vettigare arbetsmarknad för spelaren. Att bygga vidare för att uppnå det vi kallar “competitive balance”: att klubbtävlingar ska vara oförutsägbara, både på liganivå och internationell nivå. Det är vår förhoppning när vi väl är på plats, att vi kan debattera de här frågorna. När man både har förbundsrepresentation, ligarepresentation och klubbrepresentation i Uefa:s exekutiva kommitté, då har man en mer demokratisk organisation.

 

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: