PÅ FD: MFF:s kontroversiella utspel hamnar i långbänk – lång process väntar

Malmö FF lade i onsdags fram sin motion om förbud mot konstgräs på medlemsmötet hos Föreningen Svensk Elitfotboll (Sef). Nu väntar en lång utredning.

– Det här är ju inte en fråga vi äger helt själva. Kommer klubbarna efter utredningen fram till att det är bra att genomföra en ändring, då återstår först och främst en djup dialog med förbundet, därefter med arenaägarna. Det är en lång väg att vandra, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist till FotbollDirekt.se.

Malmö FF:s motion om konstgräsförbud fick stor uppmärksamhet redan innan den avhandlats på Sef:s medlemsmöte på onsdagen.
De 32 klubbarna kom fram till att frågan behövde en omfattande utredning innan ett beslut kunde tas.

Motionen gick aldrig till någon omröstning. Det lär dröja innan ett eventuellt förbud kan genomföras.

– Det kan ha uppfattats som att det var skarpt läge i onsdags, men så var väl egentligen inte fallet – att det skulle tas ett snabbt beslut kring en så komplex fråga var nog rätt osannolikt, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist till FotbollDirekt.se.
– Det gick aldrig så långt som till omröstning, men det var väl knappast väntat i en så här svår och komplex fråga. Det var inte någon infekterad stämning på något sätt, jag upplever det snarare som en sund diskussion där klubbarna ganska tidigt enades om att vi måste utreda frågan ytterligare innan vi tar ett beslut. Det var 32 klubbar som sansat pratade och lade fram argument för och emot det här.

– Det hade mycket väl kunnat bli så att klubbarna sagt: “det här är för känsligt, det här kan vi inte ta vidare över huvud taget”. Det som vi kommit fram till nu, att SEF får uppdraget att göra en rejäl utredning som grund för kommande beslut… det är ingen förlust för någon sida.

Det hade kunnat gå direkt till omröstning?
– I teorin, ja. I praktiken nej. Det finns frågor där det skulle kunna bli så, frågor som vi inom Sef äger helt och hållet. Som till exempel den om en gemensam ligaboll. Är vi bara eniga internt så kan vi besluta. Men det här är inte en fråga vi äger själva. Kommer utredningen fram till att det är bra att genomföra en ändring, då återstår först och främst en djup dialog med förbundet, därefter med arenaägare, i många fall är det kommuner som det handlar om. Det påverkar ju även klubbar på väg upp från div 1 om vi ändrar något. Det är därför en lång väg att vandra innan ett eventuellt ändringsbeslut kan genomföras.

– Utöver de rent sportsliga och ideologiska sidorna av ett sådant här förslag så finns det ju en rad ytterligare aspekter att ta hänsyn till: slitage, ekonomi, miljö, kvalitet, klimat, skadefrekvens… du har många sidor av det här som man måste ta i beaktande.

Utredningen skall vara klar senast till hösten 2017.
– Från Sef kommer det vara Ola Rydén (Liga- och Evenemangsansvarig) som projektledare och Stefan Lundin (Sportdirektör). Sedan kommer vi välja ut ett antal klubbrepresentanter och experter i den här arbetsgruppen. Gruppen kommer inte att ta beslutet själva, utan de ska leverera ett ordentligt underlag så att klubbarna kan ta ett välgrundat beslut. De bestämmer. Vi tycker från SEF:s sida mest att det är positivt att denna fråga nu utreds ordentligt och kommer upp på agendan på allvar, oavsett vilket beslut klubbarna sedan tar.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: