PÅ FD: Polisrestriktioner omöjliggör rekordjakt för AIK i derbyt – ”Undrar vad hemskt som hänt på sex månader”

AIK-Hammarby på söndag – derbyt på Friends är en publikmatch utöver det vanliga, med över 49 000 åskådare i fjol. Men polisens restriktioner kring maxkapaciteten omöjliggör en lika stor publikfest i helgen. Ståplatsreducering gör att 4 000 platser försvinner.
– I november mot Sundsvall fick vi ståplatskapaciteten utökad, vilket var oerhört uppskattat. Man undrar vad det för hemskt som har hänt på de sex månader som gått sedan dess. Jag får inte ihop det, säger AIK:s biljettansvarige Fredrik Söderberg till FotbollDirekt.se.

AIK-Hammarby på Friends Arena – det brukar innebära stora publiksiffror. Två av de största publikfesterna i allsvenskan någonsin involverat de två lagen, på den arenan. Vårderbyt 2015 drog 41 630 åskådare. Och i september fjol kom fantastiska 49 034 åskådare till derbyt på Friends.

Nu på söndag väntar nytt derby på samma arena. Men restriktioner från polisen omöjliggör en lika bra publiksiffra nu dryga halvåret senare.

Polisen har valt att minska kapaciteten på ståplatssektionerna. Maxkapaciteten på respektive ståplats är satt till 3 500 åskådare. Bägge kortsidorna tar 6 500 åskådare var – bara där försvinner 4 000 platser.

– AIK har ett tak på 5 500 på Norra Stå, av serviceskäl har vi valt att hålla det där. Det har reducerats ned till 3 500. Och det är lika många på bortastå, 3 500 är max. Så totalt 4 000 platser försvinner. Med den intäkten vi har per såld biljett så blir det 760 000 för ett derby. På två hemmaderbyn så det är drygt 1,5 miljoner i intäktsbortfall bara där, säger han och fortsätter:

– Sedan kan man vrida och vända på det och säga, att det inte är så att vi förlorar 1,5 miljoner i marginalen. Dessutom kan de här personerna köpa på andra sektioner och så vidare. Men vi som jobbar med biljettförsäljning vet att folk drar folk. Har vi 5 500 på varje klacksektion så vet vi att marginalsupportrar väljer att strömma till.

I sista hemmamatchen i fjol mot Gif Sundsvall så jagade AIK en rekordsiffra, där man hade möjlighet att nå bästa publiksiffran i modern tid och näst bästa i allsvenskan någonsin. 50 128 åskådare blev det i matchen mot Sundsvall den 4 november. Den tredje högsta publiksiffran någonsin.

Det är nu slutet av maj, och nästan exakt sex månader efter Sundsvallsmatchen så har mycket av snacket kring allsvenskan kommit att handla om polisens nya tuffare tag. Fredrik Söderberg reflekterar kring utvecklingen. Någon rekordjakt är det inte tal om den här gången.

– Med de här kapacitetsneddragningarna så går det inte. I fjol hade vi en standard på 4 500 i klacken i våra tillstånd. Vi fick det utökat till 5 000 till Sundsvallsmatchen, vilket var oerhört uppskattat. Det är inte utan att man undrar vad det för hemskt som har hänt på de sex månader som har gått sedan dess, som får polisen att gå fram som de gör nu. Jag får inte ihop det.

– Vi upplever att vi har utvecklat vårt säkerhetsarbete på alla plan egentligen. Vi har varit befriade från ordningsstörningar, inkastade föremål, rasism på läktarna. Vi har haft väldigt trygga och säkra arrangemang, även på våra största matcher. Det har vi åstadkommit genom trepartsdialog: klubbar, supportrar och polis. Nu finns ingen dialog längre. Vi riskerar att kastas tillbaka till en period där det var mer otryggt.

Det slutgiltiga polistillståndet har inte kommit men det brukar dröja till ett par dagar innan match säger Söderberg.

– Jag är inte direkt insatt, men vi brukar inte få tillståndet förrän kort inpå match. Det finns förstås ett första utskick som ligger till grund, annars skulle vi ju inte våga sälja några biljetter alls. Men det kommer till nya skrivelser kort inpå match.

– Det jag läser in i det är att det satts nationella direktiv som är öppet för tolkning på lokalnivå. Vi vet inte på förhand vad som kan tillkomma i tillståndet för ökade krav. Det blir väldigt individuella tolkningar av direktivet. Arrangemangsmässigt, när vi får nya förutsättningar som inte föregåtts av någon som helst dialog, så blir det svårt för oss att jobba med matchen. Framför allt så hämmar det vår möjlighet att utveckla våra arrangemang.

– Om jag ska vara ärlig… det mesta kring tilllståndsskrivningar får jag via media. Och det är inte ett framgångsrikt sätt att arbeta på.

Nyligen blev det känt ett inriktningsbeslut som polisen tagit den 17 maj, där flera åtgärder kan vidtas för att få bort bengaler från allsvenska läktare. En av de möjliga åtgärderna var att stänga ner hela sektioner.

Om man ska tolka det nya beslutet från polisen bokstavligt… teoretiskt skulle de kunna stänga ner sektioner som ni sålt biljetter på?

– Det har gudskelov inte hänt förut. Men om det skulle hända vet jag ärligt talat inte hur vi skulle lösa den situationen. Jag har inget svar på det. Men det har inte hänt tidigare, och jag tror inte det kommer hända nu.

– Nu vet jag att det finns en dialog mellan Sef, klubbarna och polisen och det är positivt. Men att situationen är infekterad, det måste vi kunna vara ärliga och säga. Vi som jobbar med fotboll vet hur härliga de här matcherna kan vara, vilken fantastisk stämning det kan bli.

– När jag började intressera mig för fotboll så drog AIK-Hammarby 8 000 på Råsunda. Den utvecklingen som skett sedan dess, den är ju fantastisk, vi har matcher som drar över 50 000 åskådare. Det är väldigt tråkigt att det är det här vi kommit att prata om.

 

 

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: