PÅ FD: Danskarna duckar konstgräsdebatt – “Aldrig diskuterat”

Debatten om konstgräs går varm i Sverige – i Danmark så existerar det knappt någon debatt. Där finns knappt konstgräs på elitnivå. Enligt danska motsvarigheten till Sef, Divisionsforeningen så har det delvis med slumpen att göra:
– Mycket har att göra med tidspunkten, när det byggdes nya arenor i Danmark. Det har aldrig varit någon medveten process, det har bara blivit så. Diskussionen om konstgräs har aldrig behövt uppstå, säger Divisionsforeningens direktör Claus Thomsen till FotbollDirekt.se.

Nyligen så lade Malmö FF fram en motion om konstgräsförbud på Sef:s (Föreningen Svensk Elitfotboll) medlemsmöte.
I dag lyfter norska Dagbladet fram det faktum att danska klubbar gör det så mycket bättre än klubbarna från Norge och Sverige i Europaspelet. Och kopplar det till konstgräs.

FC Köpenhamn är i gruppspel i Champions League, och Midtjylland, Bröndby och SönderJyske tog sig samtliga till play off till Europa League-gruppspel – sammantaget ett klart bättre facit än det för klubbarna från Sverige och Norge.

Konstgräset en bov i dramat? Flera fotbollsprofiler uttalar sig i artikeln, däribland Viborgs scout Stig Torbjörnsen. Han är inne på konstgräsets roll:
– Jag tror inte att det är någon tillfällighet att danskarna – som undviker konstgräs – gör bättre än resultat än Sverige och Norge där det snart bara är konstgräs, säger danska Torbjörnsen enligt Dagbladet och fortsätter:
– Men danskarna verkligen hatar konstgräs. De skyr det som pesten och förlöjligar Nordsjaelland eftersom de är det enda danska laget som har konstgräs. De hånas för sitt plastgräs. Det stör fotbollen och hindrar utvecklingen.

Danmarks motsvarighet till Sef heter Divisionsforeningen – där spelar konstgräsfrågan en undanskymd roll. Det säger Claus Thomsen, Divisionsforeningens direktör.
– Det har aldrig funnits något förbud, har aldrig ens behövt diskuteras. Det är fritt fram för alla klubbar att ha det på sina arenor. Det är en klubb i Superligan, Nordsjaelland, som har konstgräs, och de fick det för några år sedan. Diskussionen har aldrig uppstått, säger Thomsen till FotbollDirekt.se.

Thomsen ser ett par huvudförklaringar till att det aldrig skett någon konstgräsutbredning bland elitklubbarna i Danmark.
– Vi har ju inte helt samma klimat som i Sverige, det är något mer gynnsamt här. Men framför allt har det nog handlat om tajming, säger han och utvecklar:

– Flertalet elitklubbar i Danmark byggde nya arenor ganska nyligen. Så den danska arenaparken är förhållandevis ny, men inte så ny att konstgräs var ett alternativ när arenorna byggdes om. Det var helt enkelt så att konstgräset inte var tillräckligt utvecklat vid den tidspunkten, för att det skulle kännas intressant. Sedan dess har det ju hänt mycket med konstgräsutvecklingen. Så det här har aldrig varit en medveten process, det har bara blivit så.

Det kan bli två högstadivisionsklubbar som har konstgräs på sin hemmaarena framöver. Silkeborg bygger ny arena och planerar för konstgräs där. Thomsen känner inte igen bilden att danskarna skulle hata konstgräs, och framhåller att utvecklingen vad gäller träningsplaner är ganska lik den i Sverige.
– Vi har nog en snarlik situation då det gäller träningsplaner. Om du kan få ut 2 000 träningstimmar om året med konstgräs och 200 träningstimmar med naturgräs, då blir det ofta så att man anlägger konstgräs. Det är en ekonomisk fråga. Så det finns ju överallt runt om i landet.

– Och det är ingen av elitklubbarna i Danmark som kan undvika konstgräs helt och hållet. Alla är nog ense om att vi delvis behöver det för att kunna träna året runt. Det finns bara en klubb som har tillgång till uppvärmd natugräsplan året runt, och det är FC Köpenhamn. Men alla erkänner dess betydelse.

Och även i Danmark diskuteras konstgräsutbredning, men då mer kring dess sportsliga påverkan på unga spelare som spelar mycket på underlaget.
– Det finns till viss del en mer generell debatt om hur bra konstgräs är som underlag vad gäller spelarutveckling. Den debatten ska jag som representant för Divisionsforeningen inte ge mig in i, jag kan inte kommentera den. Jag kan bara kommentera frågan om konstgräs på matcharenor, och nej, det finns ingen stor diskussion där.

 

FAKTA, antal klubbar med konstgräs i Sverige, Norge och Danmarks högstadivisioner: 

* Allsvenskan, 9 st: Djurgården, Elfsborg, Gefle, Gif Sundsvall, Hammarby, Häcken, IFK Norrköping. Örebro, Östersund.

* Tippeligan Norge, 9 st: Bodö/Glimt, Molde, Odd, Sarpsborg, Sogndal, Start, Strömsgodset, Tromsö, Ålesund.

* Superligan Danmark, 1 st: Nordsjaelland.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: