PÅ FD: Sef-basen applåderar danskt myteri: “En tydlig markering”

Danska klubbar gör gemensam sak – öppnas det inte upp för mellanstora ligor i Champions League-spel så har vi snart en bojkott av Europaspel i Danmark. Den danska motståndshandlingen applåderas av Sef-ordföranden Lars-Christer Olsson. 
– Jag tycker det är bra. Det är en tydlig markering från de danska klubbarna. Vi har inte diskuterat det inom Sef. Men vi har medlemsmöte den 21 oktober. Då får vi se, säger Olsson till FotbollDirekt.se.

I går bekräftade FC Köpenhamn att man är med och planerar för en internationell utbrytarliga bestående av klubbar från mellanstora europeiska fotbollsländer. En nyhet som fick stor uppmärksamhet under gårdagen. Det handlar om de största klubbarna från länder som Holland, Belgien, Danmark och Sverige. Malmö FF pekas ut som svensk representant.

Idén om en internationell liga utanför Uefas regi är en av flera protester mot den nya Champions League-struktur som kommer träda i kraft från och med 2018.
En förändring som drevs igenom av de allra största och rikaste klubbarna i Europa, och som gör det mycket svårare för klubbar och länder utanför den absoluta eliten att nå gruppspel.
Bland annat kommer de största ligorna – Spanien, Tyskland, England och Italien – garanteras fyra lag vardera i gruppspelet.

I dag skriver danska BT om hur klubbarna i Superligan i Danmark är eniga – om det inte utvecklingen bromsas upp så kommer man gemensamt bojkotta spel i Champions League.
En gemensam hållning från klubbarna som föregicks av ett långt möte i går i Divisionsforeningen, Danmarks motsvarighet till svenska Sef.

Sef:s ordförande Lars-Christer Olsson applåderar de danska klubbarnas motståndshandling.
– Jag tycker det är bra. Det är en tydlig markering från de danska klubbarna. Vi har inte diskuterat det inom Sef. Att göra något liknande. Men vi har medlemsmöte den 21 oktober . Då får vi se, och det kommer garanterat bli diskussion om det här då,, säger Olsson till FotbollDirekt.se.

Det är alltså de största och rikaste klubbarna i Europa som drivit igenom förändringen, och de har gjort det helt utan insyn från övriga klubbar. Det hela blev verklighet tidigare i höstas, och storklubbarna tog chansen i det vakuum som uppstod efter att Uefa-presidenten Michel Platini stängts av och Uefa stod utan president.
Det var toppklubbarna i ECA (European Club Association) som körde över alla andra, säger Olsson. ECA är i praktiken en fortsättning på det gamla G14, och lobbar för storklubbarna. ECA har 197 medlemmar, och det låter demokratiskt på papperet, men det är eliten som styr.
– ECA är ju en Uefa-konstruktion och finansieras av Uefa, vilket gör det här till en än mer märklig situation. Det är runt 20 klubbar som har all makt och bestämmer över alla de övriga, runt 180 klubbar. Det är ett litet fåtal som tagit det här beslutet över de andras huvuden.

– Nu har storklubbarna försökt släta över problemet genom att föreslå en omfördelning av Champions League-pengarna till de mindre klubbarna. Det handlar om Champions League-intäkter som Uefa förhandlat fram. Så det är ju pengar som är Uefas, det är inte klubbarnas egna pengar det handlar om. Så det är ett inte så klädsamt försök att vara storsint, försöka framställa det som att man omfördelar egna pengar till de andra klubbarna. Vilket inte är fallet.

Missnöjet är generellt och utbrett bland de mellanstora och mindre ligorna, bekräftar Olsson. Det vi ser i Danmark kan mycket väl bara vara början. De europeiska ligornas organisation EPFL (European Professional Football Leagues), där Sef är medlem, har ett s k “general assembly” på torsdag nästa vecka. Lars-Christer Olsson är ordförande i EPFL och leder mötet. Efter det mötet så lär vi veta än tydligare var landet ligger, säger Sef-basen.
– Det kommer bli väldigt tydligt vart det här tar vägen. Om de övriga klubbarna inte bjuds in till diskussioner så kommer det få stora konsekvenser. Vår inställning i EPFL är att hitta lösningar i förhandlingar, men då måste alla bjudas in till bordet och få diskutera. När beslutet om förändringar i Champions League-strukturen togs så var det inte så, vi var inte inbjudna till diskussioner alls, säger Olsson, och utvecklar om vad som skulle kunna hända om fler mindre ligor följer danskarna:

– Det finns en överenskommelse mellan Uefa och ECA, ’Memorandum of understanding’. Där regleras egentligen all verksamhet inom Uefa, bland annat när matcher ska spelas, avsparkstider och annat. En konsekvens kan ju bli att flera ligor går ur det här avtalet.

 

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: