PÅ FD: Slår fast – inget slår AIK:s varumärke: “Mörkret attraherar”
AIK är ett av av Sveriges mest omtalade varumärken – bara Facebook var mer omtalat, enligt en ny mätning. Inga andra allsvenska klubbar fanns med på topplistan. En rättvis bild? Ja, säger varumärkesexperten Niklas Turner Olovzon.
– Om man tittar på den här mätningen till exempel så är det ju ett tydligt mått på hur pass omdiskuterad man är, säger Turner Olovzon till FotbollDirekt.se.
En mätning som presenterades i Dagens Industri i förra veckan gör gällande att AIK är det näst mest omtalade varumärket i Sverige. Endast Facebook var mer omtalat, och AIK var före stora företag som Volvo, Ericsson, Ica och Google.
Mätningen gjordes i samarbete med medieanalysföretaget Opoint.
Den “bygger på uppgifter i Opoints arkiv och omfattar medlemsföretagen inom Sveriges Annonsörer samt ett antal större reklamköpare, totalt drygt 600 företag”, skrev Dagens Industri när mätningen presenterades i tisdags.
AIK omnämndes 87 800 gånger i svenska medier mellan januari och november 2016. Ericsson, som var trea på listan bakom AIK, omnämndes till exempel 69 800 gånger.
Några andra svenska klubbar syntes inte till alls på topp 10-listan, ytan bortsett från AIK så handlade det om traditionella storföretag och internetgiganterna Facebook och Google.
Speglar detta hur klubbens varumärke står sig gentemot andra allsvenska klubbar?
Niklas Turner Olovzon, varumärkesexpert och vd för sponsrings- och eventbyrån Passion Lab, anser det.
– Tidigare när vi gjort värderingar av svenska klubbar så har AIK haft det starkaste varumärket. Det beror förstås på vad man lägger in för värdering i “starkaste” men om man tittar på den här mätningen till exempel så är det ju ett tydligt mått på hur pass omdiskuterad man är, säger han till FotbollDirekt.se och fortsätter:
– Det är det här kaxiga, att allt cirkulerar kring AIK, och att man är störst bäst och vackrast. AIK väcker känslor, och det är ju inte bara i Stockholm utan också ute i landet.
Att det starka varumärket skulle vara resultatet av ett eget imagebyggande är dock bara delvis sant, menar Turner Olovzon. Där finns en stor skillnad mellan klubbar och traditionella företag.
– Många av de andra företagen som ligger på den där listan ligger där på eget bevåg. Man har haft en strategi för att bygga sitt varumärke och jobbat mer medvetet med det, medan AIK inte alltid medvetet skapar den där uppmärksamheten själv utan det blir så ändå. Det händer mycket i klubben och det skrivs om det, och det är inte bara positiva skriverier, utan det finns även skandaler. Det finns ett mörker där också. Det är maktkamper i styrelsen, ledningar byts ut och vissa supporterfalanger har makt ända upp på styrelsenivå.
Det du säger att det finns ett mörker också i AIK, är det något som behövs finnas där hos alla klubbar, den dualiteten?
– Nej, alltså när jag talar om mörker så är det inte nödvändigtvis enbart huliganer eller annat, utan det är mer det som är mörkt på ett positivt sätt. Det finns något som attraherar med AIK:s mörker, en slags hårdhet som väcker känslor. Det där ska man värna om, samtidigt som man naturligtvis ska motarbeta de destruktiva krafterna som skadar klubben. Det är ju som med en musikartist eller ett företag, man odlar en image, och den kan se ut på olika sätt.
– Du kan ju jämföra med Hammarby som har en mjukare, mer välkomnande image och kanske därför attraherar nyinflyttade och supportrar ute i landet. Jag tror att fler klubbar skulle kunna vara tydligare med att lyfta fram den biten som är deras främsta kännetecken utan att för den skulle ge efter för de mörkare delarna av supporterskapet.
Att det finns några få storklubbar där man verkligen kan tala om de har varumärken, det är på sätt och vis sant, säger Niklas Turner Olovzon.
– Alla klubbar har varumärken, sedan är det olika starka och olika tydliga. Det är klart att vissa inte når ut med det utanför sin lokala sfär. Grundkriteriet om man ska bedöma varumärket: att det måste vara någon som är utanför klubben, som är neutral, som gör det.
– Om människor som inte har någon koppling till klubben, om folk runt om i landet talar om klubben och har någon slags åsikt om den… då kan man börja tala om att man har ett varumärke.
Hur pass stor är klubbens spelutrymme att själv bygga sitt varumärke?
– Det är klart att det här med varumärken är något som byggs över lång tid, och allt har inte skett medvetet från klubbens sida. Mycket är supporterskapat, och där måste klubbarna bli bättre på att få ihop de två delarna, få ihop det egna varumärket med supporter-varumärket, utan att man för den skull bejakar de negativa sidorna av supporterkulturen.
– Sedan kan man ju jämföra med hockeyn, som på gott och ont är mer amerikaniserad. Där finns möjligheten att “bygga om” snabbare, klubbarna kan styra om kursen på mycket kortare tid. Fotbollsfansen är mycket mer konservativa och det är både en styrka och en svaghet. På samma sätt som att det är en styrka och en svaghet hos hockeyn att man är mer ombytlig.
MISSA INTE!
– Allt om AIK – Gå till FotbollDirekts AIK-sida
– Nya siffrorna – mätningen som visar AIK:s starka ställning
– ”AIK:s målvaktstränare hjälpte mig till Bajen”
FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
– TWITTER
– FACEBOOK
– INSTAGRAM
ELITEFOOTBALL – Sveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll
Den här artikeln handlar om: