PÅ FD: Ger inte upp Ghoddos – men chanserna avfärdas
Saman Ghoddos utropades som klar för spanska Huesca. Men Östersund gick senare ut och dementerade – ÖFK ville inte sälja till La Liga-nykomlingen. Nu hotar Huesca med att ta ärendet till Fifa. Men har de något case? Inte så länge inte både personligt kontrakt och kontrakt mellan klubbarna finns:
– Alla berörda parter är medvetna om att det krävs att både spelare, säljande klubb och köpande klubb är överens, säger förbundets chefsjurist Anders Hübinette till FotbollDirekt.se.
Saman Ghoddos har länge varit en av allsvenskans mest eftertraktade spelare utomlands, och det har sett ut att handla om när och inte om han ska lämna. Efter 17 mål i allsvenskan i fjol och i år, och flera viktiga mål i Europa League, så har han varit jagad i sommarfönstret.
Och en klubb såg i förra veckan ut att ha vunnit dragkampen. Spanska SD Huesca, nykomling i La Liga. Det hela utropades som done deal i flera medier, och ett Instagram-inlägg av spanska agenten Quique Pina spädde på den bilden. Ghoddos syns på bilder signerandes vad som ser ut som ett kontrakt.
Överraskande därför när Östersunds ordförande Daniel Kindberg gick ut i Expressen och deklarerade att det inte blir någon affär med Huesca. Det fanns inget avtal mellan klubbarna, och ÖFK var inte intresserade av att sälja Ghoddos till spanjorerna.
Senare kom också uppgifter om att Östersund istället var överens med franska Rennes om en övergång, något som bekräftades av Kindberg och Ghoddos.
Huesca har reagerat starkt – klubben har gått ut hårt och hotat med att ta det hela till Fifa. Enligt spanska radiokanalen Deportes Copa så är Huesca fly förbannade över den uppkomna situaitionen, och man menar att Ghoddos signerat ett kontrakt men att Östersund dragit sig ur i sista stund. Enligt radiokanalen så ska Huesca vara beredda att göra ett Fifa-ärende av det hela.
I går höll klubben en presskonferens, och spanska journalisten Jorge Puyuelo berättade för Östersundsposten att Huescas sportchef där sagt följande:
– Klubbens sportchef (Emilio Vega) sa att alla papper är lagliga och att man fått ett mejl från laget (Östersunds FK) som gör kontraktet giltigt, sade Puyuelo till ÖP.
– Klubbarna har kontakt och Huesca förväntar sig en lösning.
Även om inte alla detaljer ligger framme så har ännu inget framkommit som styrker att det inte finns något skriftligt avtal mellan Huesca och Östersund. Det är vad Daniel Kindberg har sagt, och ingen från Huesca har gått ut och sagt att man har skrivit något avtal med Östersund.
Anders Hübinette är chefsjurist på svenska fotbollförbundet. Han har svårt att se att Huesca skulle ha ett case utifrån vad som framkommit.
– Jag vill ju först och främst poängtera att jag inte har alla detaljer framför mig, jag vet inte mer än det jag läst i media, säger han till FD och fortsätter:
– Så jag kan prata i generella termer. Och generellt är det så att har man ett pågående kontrakt med en klubb, då måste den klubben gå med på att spelaren lämnar. Spelaren kan inte själv tvinga fram en flytt om han står under kontrakt. Den lämnande klubben måste godkänna det såklart.
Och i förhandlingsprocessen så måste den nya klubben komma överens med både spelare och lämnande klubb, det måste finnas skriftligt avtal mellan alla parter.
– Alla berörda parter är medvetna om att det krävs att både spelare, säljande klubb och köpande klubb är överens. Och det är ovanligt att den nya klubb kan kräva någonting av en spelare som redan ingått ett avtal med en annan klubb, han är ju fortfarande kontrakterad (av Östersund).
– Jag vill inte spekulera i det här enskilda fallet. Sedan, rent avtalsrättsligt, har man ingått ett avtal man inte kan hålla, då kan det finnas rätt till skadestånd för den nya klubben gentemot spelaren. Det beror mycket på omständigheterna i det enskilda fallet, och här har jag inte alla detaljer.
Finns det tydligt i regelverket vad som krävs för att man ska kunna kräva ett skadestånd av en spelare i en sådan situation?
– Nej, jag tror inte man kan säga att det finns någon klar praxis eller riktlinjer i sådana här fall. Utan det blir från fall till fall. Och då blir det i så fall Fifas domstol som avgör det. Man kan också tänkas att parterna kan komma överens sinsemellan.
En Fifa-process skulle i så fall bli kunna bli utdragen, tror Hübinette.
– Så länge det inte handlar om att få spelklarhet så kan det dra ut på tiden. Om man tänker sig ett fall som handlar om att det bara gäller att få spelklarhet för spelaren, till exempel inför en ligapremiär. Då är Fifa skyldiga att behandla det skyndsamt. Men inte annars.
Den här artikeln handlar om: