PÅ FD: Stora allsvenska intresset för hybridgräs: “MFF, Blåvitt och J-Södra hört av sig”
I fredags spelades den allra första seriematchen på hybridgräs i Sverige. En division 3-match – men intresset för det nya underlaget är stort också i allsvenskan.
– Folk är jättenyfikna. Flera allsvenska klubbar har hört av sig: Malmö, IFK Göteborg och J-Södra, säger Bengt Nordén, projektledare hos hybridgräsleverantören Unisport, till FotbollDirekt.se.
I fredags spelades den första seriematchen på hybridgräs i Sverige någonsin. Division 3-laget Ljungby IF mötte Älmeboda/Linneryd i en match som slutade 5-2, men eftersnacket handlade om underlaget matchen spelades på.
Hybridgräs har funnits i runt 20 år ute i Europa, nu är det på väg till Sverige. Bengt Nordén är projektledare hos Unisport, hybridgräsleverantören som tagit fram mattan till Ljungby IF:s hemmaplan Lagavallen. Efter ett inledningsvis svalt intresse så har det nu tagit fart:
– Intresset är jättestort, men alla vill se det i drift först. Vi har flertalet förfrågningar, om jag får gissa är det fem-tio planer som är på gång i Sverige till nästa år, säger Nordén till FotbollDirekt.se..
– De klubbar från allsvenskan som visat intresse är Malmö FF, IFK Göteborg och Jönköpings Södra. MFF vill lägga det på två av sina träningsplaner, det är beslutat vet jag, men det väntar en upphandling där. Sedan har IFK Göteborg visat intresse för att lägga det på Kamratgården. Även J-Södra har hört av sig då de är på gång med en ny arena.
Lilla Ljungby har fått stor uppmärksamhet för att de varit först med en hybridgräsmatta, och Lagavallen får nu fungera som en testarena för andra klubbar.
– Östers IF ska dit och testa mattan, Elfsborg också. Folk är jättenyfikna. Jag tror Ljungby får hålla emot lite då intresset är så stort, säger Nordén.
Han berättar vidare att hybridmattor är på gång i Ängelholm och Kristianstad till nästa år, och intressenterna kommer “från Stockholm och söderut”. För det finns skillnader gentemot konstgräs, och hybridgräset är mer känsligt för klimat och väder.
– Man ska tänka på det som naturgräsplan i grunden, det är en förstärkt gräsplan det handlar om. Så det är precis som med vanliga naturgräsplaner lite beroende av vädret. Det gäller precis som på vanlig matta, att man måste ha en bra greenkeeper som tar hand om planen för att få ut max av den.
– Vårt företag drog på riktigt ordentligt förra året. Intresset var ljumt inledningsvis. För kommunerna handlar det ju främst om att få så mycket valuta för pengarna som möjligt i form av träningstimmar. Där får man ut mer av konstgräset.
Hur stora är skillnaderna i antal träningstimmar?
– Man brukar säga att man får ut runt 200 träningstimmar om året på naturgräs, och runt 500-600 timmar på en hybridplan. Och 1 500 timmar på konstgräs. Men 500-600 timmar på vad som i grunden är en naturgräsmatta, det är sjukt bra. Sedan för elitklubbarna, där är ju planvärme obligatoriskt i och med arenakraven. Så där blir det blir mycket mer.
– Ljungby har visat att även om de är i division 3, så funkar det att ta ett sådant här steg. Deras a-lag kan spela match och en timme senare kan 13-årslaget gå in där och det märks ingen förslitning på planen alls. Det är stor skillnad.
MISSA INTE!
– Historiska hybridtestet – mattan hyllas: “Känns som naturgräs”
– MFF:s kontroversiella förslag – så vill de få bort konstgräset
FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
– TWITTER
– FACEBOOK
– INSTAGRAM
ELITEFOOTBALL – Sveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll
Den här artikeln handlar om: